• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    DIGGY
    DIGGY --- ---
    Zdravím Vás,
    nemá zde prosím někdo zkušenosti s tím, jak vysoko nad terén musí být vynesena šachtice zhlaví vrtané studny?

    Po roce čekání jsem se dočkal stavebního povolení, kde je v projektu uvedeno v odstavci "Úprava zhlaví vrtané studny", že "Šachtice bude ukončena vstupním průlezem o průměru 600 mm a výšce průlezu 300 mm."

    Zároveň je odkazována norma ČSN 75 5115, ve které se uvádí vyvedení do výšky nejméně 50 cm nad upravený terén kolem studny.

    Vrt je ve svahu, riziko zaplavení zde nehrozí. Rád bych tedy, aby plast koukal ze země co nejméně. Chci se však vyhnout problémům při kolaudaci.

    Díky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tu tam mám taky, ale já ji potřebuju připojit něčím tak aby se stím dalo pohybovat a případně rychle vyměnit. Proto tu HDPE mám jen v nádrži a nad ní mám poslední cca metr právě tou sací. A to z obou stran vodárny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: já bych nejdříve rád zjistil jestli je vůbec škodlivá :-) Jestli je to měkčené PVC (na které to vypadá) A jak může mít atest?
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: co nejaky potravinarsky hadice, treba i na alkohol, to by melo byt stabilnejsi. nebo resit nejak proplachovani, aby sel treba prvni litr bokem a teprv potom do vodarny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Já to právě na pevno nechci, chci aby se to dalo co nejrychleji demontovat a pohybovat s tím. Na to mi obyč převlečná matice nestačí.
    Proto bych rád věděl z čeho to je, či čím to nahradit. Když píšou atest na pitnou vodu, může to obsahovat měkčené PVC=ftaláty?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Jestli to budeš mít napevno, tak to svař z klasickýho potrubí pro pitnou vodu, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    pro jistotu bavím se o tomhle: https://www.triton-drabek.cz/cerpadla-a-vodarny/hadice-a-savice/saci-hadice-savice-aqua-o-32-mm/
    Je to měkčené PVC obsahující ftaláty?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Předělávám teď systém domácí vodárny a řeším závadnost PVC hadice. Jsou opravdu všechny závadné i když mají certifikát pro pitnou vodu? Jakou můžu použít alternativu? Pancéřované mají v sobě materiál který také netuším z čeho je. Navíc je nemohu použít na sací straně. Tedy nějaká guma, je to lepší? Navíc dlouhé se moc nedělají. Co použít jako alternativu sacích hadic?
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: rikame rekuperace stejny veci? vymenik, co predeva teplo a vlhkost mezi vzduchem co jde ven a dovnitr. z pohledu vymeny vzduchu je rekuperace spis odpor ve vedeni, nez vec, ktera by to mela na starosti.

    CUKI: asi by sla pouzit psychrometricka metoda
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tak častěji prudce větrat ano(kratce a prudce, v zimě vyhřáty vzduch) , mikroventilace je k ničemu a nechápu, že na to lidi stále slyší...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: jenže to pořád kontroluješ účinnost úspory energie, nikoli ventilační podmínky ve stavbě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: No je do toho potřeba započítat právě tu vlhkost. Ale stejně pak budeš mít vypočtenu právě jen tu účinnost rekuperace, nikoli výměny špatného vzduchu za čistý a to je podstatný a propastný rozdíl!
    MATT
    MATT --- ---
    PETER_PAN: tak ja bral, ze ta vzduchotechnika je nejak navrzena, a prislo mi, ze i udaj "pri beznem vetrani se mi 0°C vzduch ohreje na 10°C" je zajimavej, minimálně ti říká, že pokud bys chtěl mít 20°C, tak jsi ušetřil půlku. pokud bys to chtel nejak vycislit na teplo, tak samozrejme potrebujes znat i prutok.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MATT: + zmerit flow rate
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA, CUKI: vyhodnocení účinnosti rekuperace by mělo bejt jednoduchý, ne? změřit teplotu před a za rekuperací. pokud budu chtit bejt ultrakorektní, tak budu zjišťovat i vlhkost.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Jasně, ani já od toho nečekám úsporu, ale pohodlí a/nebo příjemné prostředí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jde o to co chceš měřit. jedna věc je výměna tepla. Tam je to sic teoretická hodnota, ale dolu to jde max o desítky procent. Tedy pokud má papírově 90% účinnost. Reálně by 70% mít měla. ale to máš jako se vším. Je pravda že tato uvedená změna se ale projeví ve výsledku trojnásobně :-)

    Druhej fakt je ale ten, že ty nevyměníš špatný vzduch za čistý, ale stávající za čistý. A to je obrovský rozdíl! Tedy pokud se shodneme na tom, že matematický konsenzus 25m3/h na hlavu je správný. A tedy jedná se o trvalé zajištění čistého vzduchu. Tak pak z toho jasně matematicky vyplývá, že měníš téměř čistý za čistý. A tím když si vynásobíš tu účinnost rekuperace, dostaneš reálnou účinnost výměny vzduchu. Pak to bude ale úplně jiné číslo. Možná i pod hranicí jediného procenta...


    VO_D_KOLEK: Ano souvisí, ale pro pochopení podstaty je to dobré rozdělit. Jinak souhlasím s tím co píšeš. VZT je prostě o komfortu, nikoli o nějaké úspoře. Je to jen o přístupu. Proto se lidem nesnažím bezhlavě nutit názor že VZT je nutnost. Není, ale stejně tak není špatná, má svůj účel. Já si ji také namontuji až budu mít dostatečný vzorek dat ke zpracování a k porovnání.

    Ale jak pro někoho možná až fanaticky trvám na ekologičnosti a pasivní výstavbě, tak tohle rozhodnutí nechávám vždy na investorovi. A ani VZT do výpočtů nezapočítávám. Protože jsou to jen hrátky z čísly pro výpočet dotací. Chyba "měření" a nedostatek známých údajů, takovéto výpočty nedokáže racionálně pojmout.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Nepletu, ty dvě oblasti spolu souvisejí.
    Nemám k tomu žádná čísla, ale nechat si do místnosti každou hodinu pět minut (?) pouštět studený vzduch se s chodem VZT s pasivní rekuperací nedá srovnávat. Jasně, stěny se neochladí, ale já nejsem stěna, já jsem člověk, který poměrně nelibě nese zbytečná nárazová ochlazování (i když uznávám, že je to subjektivní).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: lze účinnost těch rekuperací nějak měřit? Rozhodně bych to lidem po dokončení stavby doporučila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam