TOMASVALDEK: Ahoj odpověděl jsem ti už i na zprávu. Ale z toho co píšeš, pleteš několik různých věcí dohromady. Není stavební dozor jako stavební dozor.
1. máš stavební dozor ze zákona, pokud nestavíš na ohlášku, tak se mu nevyhneš. Ten ti "nařizuje" stavební úřad. V praxi se jedná o dozor co hlídá, v reálu spíše zodpovídá, na bezpečnost na stavbě a stavby samotné. Víc než kvalitu provedení stavby řeší to jestli jsi byl poučen o bezpečnosti na staveništi. Tento dozor musí provádět někdo z kulatým razítkem a proto za něj patřičně zaplatíš a proto v reálu na stavbě běžného RD tento dozor nebývá vůbec viděn.
2) technický dozor investora-TDI tento dozor by měl být nezávislý na stavební firmě a měl by hájit tvé zájmy. Tedy měl by řešit jestli je stavba probíhá tak jak má, dle technické dokumentace. Takový dozor je na stavbě většinou v klíčových momentech stavby, které je potřeba zkontrolovat než se bude postupovat dál a než se opticky zahladí nedostatky další prací a případně řeší problémy vznikající rozdílným stavem oproti dokumentaci (to nemusí být vždycky špatně). Tento dozor už stojí někoho nemálo času a je potřeba za něj zaplatit. Nicméně jsou to peníze velmi dobře investované a věř, že se ti mnohokrát vrátí. Odhadem u tvé stavby se nejedná o 40k Kč ale tak max polovičku spíš třetinu.
To že jsem to u tebe odmítnul, je proto, že je to ode mě už dost z ruky, a v zimě tu asi 2 měsíce nebudu a ten dozor u tebe v té době může být potřeba. Navíc jsem časově vytížen víc než dost. Pošlu ti ještě kontakt na někoho, kdo je trochu blíž. případně můžeš zkusit oslovit toho youtubera, ale pár videí jsem viděl a přijde mi, že ho zajímají často z mého pohledu vizuální malichernosti, místo toho aby řešil důležitější problémy které třeba nejsou tak vidět a o kterých se ve videích nezmiňuje.
3) pak ještě doporučuji takovou třetí sortu dozoru. A to je jakási podpora někoho zkušenějšího v místě stavby, kdo má možnost na ni častěji dohlížet. Ideální nějaký stavitel v důchodu ze sousedství, co třeba s tebou nevyřeší všechny technické detaily z bodu 2, ale zase tam může na stavbu mrknout klidně každý den. Tím hodně ulehčí práci TDI případně s ním může spolupracovat.