• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: ono to nestraceni objemu je spíše o tom jak to namichas v poměru N:C. Druhá věc pak je, že on se ten materiál slehává, takže tam máš plus mínus tu samou váhu, ale objem se ti sníží. Osobně kompost neprehazuju vůbec a přijde mi to jako obyčejná pověra, způsobena špatným postupem při ukládání materiálu, to co je zásadní u kompostu je mít dostatek materiálu kterým to zakrýváš a který tam umožňuje aerobní procesy.
    Až na konci když to je uzraly, to proseju.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: a co jsi na něj říkal?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: jo, to je ono, jen to má asi hodinu a půl. Myslím, že jsem to stáhnul z uloz.to
    Ono s tím přehazováním to neni tak hrozný, ve výsledku asi cca 8hodin čisté práce na kubík kompostu. Protože to je hlavní výhoda toho Berkley kompostu - že z kubíku hmoty vyjde kubík kompostu.

    LINKOS: volně to zřejmě nebylo, je to už hodně dávno, ale děda si kupoval násadu přímo kalifornských žížal, které si přinesl do kompostu.
    k přehazování - kouzlo je především v tom, že se neztrácí objem, kubík za kubík - v normální kompostu budeš podle mě někde hluboko pod polovinou.
    Zatím jsem to nezkoušel, ale letos na to budu mít místo, tak bych si to rád ověřil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: nn, jih přece spolehlivě zastíníš přesahem. Já používám hlavně přesah střechy, ale funguje i ta pergola a pod.
    Když máš okna nasměrována k východu a západu, tak ten úhel pod kterým to slunce svítí je nízko. Tedy se to na ziscích hodně projeví. U východu to není sice tak hrozné, protože po většinu času dopluješ noční ztráty. Ale pokud jsou tropické noci, tak vadí šíleně i to. Mám na východ dveře na terasu a asi 30min mi do nich v létě svítí takovým malým průhledem slunce. A je to neskutečně znát. No a na západ po celodenních ziscích je to největší problém.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: stříšky nad okny ze solarních panelů, nemáš k tomu nějaký fotky?

    Je to převážně jiho-západ - před hlavní velký posuvný okno udělám pergolu, ale ještě nevím jak to pořešit u vikýřovejch oken. Ano dopředu jsem na to nemyslel při zateplování, není to kolem oken nachystaný na ty vnější systémy. Můžu poslat fotku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: asi si myslel jih a západ, především a ano máš pravdu a souhlasím s tebou
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: jen vnější varianty opravdu řeší přehřívání. Na jih by stačila stříška, nebo pergola. Východ a hlavně západ je potřeba prostě zakrýt, tam to jinak nejde. Nepamatuji si ale jak to tam máš orientovaný.

    TSOH: žaluzie to je pak jak v kanceláři a ne doma
    TSOH
    TSOH --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Pokud kvuli slunci (aby se nepřehříval interier), tak je potřeba vnější stínění před okny (rolety, žaluzie, screeny)... Na soukromí a stínění pak interierové záležitosti. Proč ne kovový ? Dneska je na trhu spousta sortimentu, ale pokud chceš interierové stínění, tak mi prostě připadá nejlepší klaska: vnítřní kovové žaluzie. Jsou cenově dostupné, zaručuje to soukromí a lze si do interieru pustit i světlo dle potřeby/naklápění. Neřeší však zvyšování teploty v interieru, což na jižních stranách můžeš pocítit...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak na slunce rozhodně víc fungují ty vnější. Nebo bych kombinoval. Viděl jsem stříšky nad okny ze solárních panelů(samozřejmě vy šli udělat normální) , ktere je stinily v létě, ale zároveň v zimě tam to slunce pustili. A k tomu normální vnitřní žaluzie, nebo těžké závěsy...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdravím, potřeboval bych do některých oken vyřešit stínění, jednak kvůli slunci v létě, ale i kvůli pocitu soukromí. Ideálně vnitřní, ne kovový, tak aby to bylo upevněný přímo na rámu okna. Rozměry mám ale různý. Máte nějaký tipy? Díky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: to je tohle: https://www.youtube.com/watch?v=KFv-VQDvjxk a nebo to má i pokračování? Večer na to kouknu.

    Jinak přehazovat každý druhý den? To sebere víc energie než mi to dá :-) Asi jsem hold línej...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: to nejsou kalifornské, ale hnojení žížaly a ty se skutečně volně vyskytují, ale ty kalifornské by fakt neměli.
    Tedle často prehazovany kompost jsem taky zkoušel a přiznám se, že mám raději ten kompost který jen na konci proseju. Spíše se soustředím aby byl zakrýt, měl dostatek provzdusnujiciho materiálu atd.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Velmi bych vám doporučil dokument permaculture soils od geoffa lawton, kde vypočítává kubiky kompostu a dobu za/na jak dlouho s ní je možné zahřívat potrubí na vodu do sprchy. Zabyvaji se tim výzkumníci už pěkných pár desítek let.
    Hodně tam ostatně řeší i způsoby kompostování sraček -3 měsíce kompostování s pylinama zvlášť a pak jako součást"berkley kompostu". 55-77°, jednou za dva dny přehodit a za 18 dni je z toho hotový kompost. (Kdy lidská hovna tvori pouze malou část objemu)
    A ad kalifornské žížaly - ty mi už deda před drahně 20 lety ukazoval a vychvaloval v kompostu, takže mezi zahrádkári jsou ve volne přírodě už dost dlouho.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: no omlouvám se, ale myslím, že trochu porovnáváš úplně rozdílné technologie.
    Bioplynka ti uvolní z materiálu anaerobní procesem co možná nejvíc hořlavých plynu, a jeho prioritou je získávání energie.
    Kdežto klasický kompost a i ten vermikompost má naopak za účel udržet co nejvíce v materiálu a přeměnit to na velmi kvalitní prisadu do půdy.
    Ten zbytek po bioplynce rozhodně není tak kvalitní jako kompost. Bioplynka je způsob jak získávat energii, kompostování je zurodnivani pudy
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: A kolik toho doma "vyrobíš"?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PRASECI_SOIREE: no muzes to zretezit .)
    Nejdriv bioplyn a digestat po smichani s dalsim BRO dat zizalam.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZATAMOKO: tak potřebuješ 65 stupňů po dobu jedné hodiny, tuším 50 po dobu týdne. Takže čistě teoreticky by si s tím mohl začít po tomhle období, ale pak bys to stejně musel ochlazovat velmi opatrně abys neprerusil aktivitu breberek.

    Trochu bych si přihrál polivecku a upozornil na diskuzi Biouhel. To je taky způsob jak získat energii z biomasy a zároveň to je carbon capture
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JAZZZ: to je pouze část procesu, se koukni třeba na https://cs.wikipedia.org/wiki/Kompostov%C3%A1n%C3%AD
    Musíš se rozhodnout, jestli chceš vyrábět teplo nebo dělat kvalitní kompost.
    Pochopil bych to třeba u žampionáren, kde se po termofilní fázi subtrát řízeně nechá zchladnout, protože o další proces se postarají žampiony.
    Teoreticky bys mohl teplo odebírat "nad" kompostovací hromadou, kdybys to měl zavřené v nějaké kontejneru, samozřejmě za podpory nějakýho řídícího systemu, abys přílišným odběrem tepla neškodil procesům v kompostu.

    Za mě ale hnůj patří na pole, kde je už takhle fatální nedostatek organické hmoty.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ZATAMOKO: presne to me napadlo. takze to michani by muselo byt rizene podle teploty (teplo by se odebiralo na kraji stejne jako v kupe hnoje). neni tam nejaka idealni teplota kolem 60 stupnu? protoze prehratej hnuj pro bakterie taky neni dobrej (a to ani nemluvim o tom, ze muze zacit horet). tak si prave rikam ze kdyz uz by to byl rizeny proces, tak by to mohlo naopak pomoct.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam