• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    MAR_TINA:
    MART1NKA:
    Není tam rodíl podle základů? Když to bude na zemních vrutech - nebere se to jinak?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: dik, myslela som si. niekde tvrdili, ze to zalezi na miestnom urade, ale nechcem si davat x koleciek so stavebnym uradom.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: počítá
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    otazka, riesime stavbu drevenej chaty. mame limit na zastavanu plochu 50m2. chceli by sme drevenu terasu typu ako na obrazku. pocita sa to do zastavanej plochy? nebude to zakryte. stlpom sa bohuzial nevyhneme, pozemok je podobne svazity ako ten na obrazku. budem konzultovat s kamaratkou architektkou, len ma zaujima, co vsetko si mozeme navymyslat dopredu.


    tiez budeme mat studnu, iny prisun vody nie je mozny, posudok je na vrt 50m.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: koukam dobra sranda nakonec.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tam kde bydlím, se řešila ztráta vody v sousedním vrtu. A můžu říct, že se sousedům nepodařilo zařídit ani čerpací skoužku u toho souseda. Takže zas tak jednoduché to není. A než se jim to povedlo, tak to onen dotyčný nějak zlegalizoval. Asi záleží kraj od kraje a úředník od úředníka, ale není to úplně jednoduché asi ani pro úřad ani pro dotyčného poškozeného...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: vrtání po česku :-E
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Výjimečně se může stát, že úředník ví, v jaké hloubce je na lokalitě voda a studnu psanou jako 29 m nechá přeměřit a ejhle 120 m. True story.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: hlavní věc je, že lidi vystrašený suchem a novou legislativou chtějí všichni studnu. A hned. A na úplně absurdní množství, třeba 200 m2 zahrádky.
    A pak těch 80 %, kteří by nikdy papíry neřešili, chodí pro papír a všichni nestíhají.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PRASECI_SOIREE: n popravdě je vidět, jak ani soukromá, ani veřejná sféra to množství informací neumí zvládat, chyby, ať formální, věcný nebo naprosto absurdní, jsou dost častý.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: A hlavní je ta věc že lidi díky změně chtěli každej honem studnu.
    Takže já to mám ještě postaru na ohlášku a povolení budu teprve řešit. Co jsem pochopil prakticky je to to samé, jen se to teď řeší před, což přiznávám, má pro orchranu spodních vod asi smysl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To to vidíš z té teoretické stránky druhé strany. Ta praktická je že termín na vrtání byl ze srpna na prosinec, pak na únor že se pojede ještě po staru, pak že to nejde a než pršlo kolečko byl zase srpen.

    Běžně se průzkumné vrty vrtaly mnohem hlouběji, jen se to nenapsalo do zprávy. Vrtalo se a pak se teprve řešili papíry, často nikdy.

    Co je ale problém, že sic mě u úřadu zastupovala firma, ale ty hydrogeologové jsou často v dnešní době nepoužitelní, protože rozuměj tomu co dělaj, ale naprosto nechápou co po nich chce úřad. Tak jsem to musel všechno vyřešit za ně. A kdybych to neudělal doteď nemám vodu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: průzkumny hg vrt za účelem budoucí studny.

    Průzkumy na dálnici apod. Jsou pořád stejné.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: povolení ORP je i na všechny průzkumný vrty ? pravda já tři roky nevrtal průzkum, tak mě brainstormingy a školení unikly. to si teda nedovedu v praxi představit, jak 10 obcí povoluje stovku vrtů pro jednu přeložku/obchvat/whatever.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: jo a taky úřady začaly postupovat "podle zákona" nebo spíš podle školení, jak ho kdo pochopil a začaly vyžadovat všechno, jak mají nebo nemají...
    leckde byla divočina - minimum požadavků před a teď to dohání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: a pak nastal na úřadech zmatek.... jsme se mohli celý rok posrat a pokračuje to stejným směrem dál.

    Ve zkratce :
    Do roku 2018 včetně bylo možné průzkumný vrt do 30 m hloubky vyvrtat po nahlášení úřadu (životní prostředí na obci s roz. působností) bez veškerých papírů a v případě úspěšnosit jej kolaudovat jako studnu.
    Vrty nad 30 m se nejdřív musely nechta povolit na krajském úřadu, nahlásit na báňský a pak vrtat. V případě úspěšnosti převést na studnu.

    Od roku 2019 průzkumné vrty do 30 m se nejprve musí nechat povolit na ORP a pak se může vrtat a pak úřevést na studnu.
    Vrty nad 30 m pořád stejně.

    Pro studnaře je mocný rozdíl, jakmile někde strkaj nos do země, musí to mít povolený.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: loni proběhla novela vodního zákona, ale detailyneznám. lidi spěchali, to dělají vždy před změnou zákonů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: pro vrty nad 30 m se v legislativě nic neměnilo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: chápu, takhle od stolu to jde zamést jednoduše, dík za příběh
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Myslíš že jsem to nezkoušel? Potřeboval jsem rychle vodu, protože už se tam mělo dávno bydlet. Pásáky jsem tam měl 2 na konzultaci. Respektive jeden furt sliboval a ani se tam nebyl podívat, druhej mi rovnou řekl že 45°je fakt moc. Dalo by se tam přijet i jinudy, ale max 2m šířka průjezdu. Ruční se zas tak hluboko nedostane v rozumným průměru.
    No a co bylo nejhorší, tak změna vodního zákona, to na to najednou neměl nikdo čas. I na tohle jsem čekal přes rok. Dal jsem veřejnou poptávku, oslovil jsem asi 20 firem, kdyby to šlo udělat dole tak do toho jdu hned. Ono jen dotáhnout nahoru vodu a el, je asi za 100k Kč. Uznávám že kdybych nepospíchal tak jsem v tom tak o 100k levnějc. Ale slíbil jsem kamarádům že to prostě bude hotový, tak jsem neměl moc na výběr.

    Spíš jsem měl za to že vím do čeho jdu, a stačí jeden debilní zákon a najednou se mé odhady dost minuly s realitou.
    A když už jsem to dělal tak mi přišlo dobrý to udělat takto. Navíc jsem vyřešil několik dalších věcí v jednom. Nejdražší na tom bylo to betonování. Nebyl už čas a nejvíc stála pumpa. A vzhledem k výšce to muselo výt lité na 4x.
    A až přijde válka, tak mám krom vody i atomovej kryt :-D

    Prostě tohle jsou investice co se těžko dopředu odhadujou. Minulej rok jsem osazoval vrt co měl 120m a původně se počítalo ze 40ti.


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: u babičky měli na hřbitově pumpu na páku a proud do ní nikdy nešel :)
    ony jsou i ruční vrtací soupravy a taky jsou pásáky. popravdě cokoliv radši než 300k za vedení, beton, vodojem a vrt z vrcholku kopce. ale to je tvůj boj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam