• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Uz chapu jak to myslis. Drevostavba = fejkovej dum. Ja take preferuji stavbu z tvarnic, betonovy venec atd., ale levne a rychle realizovatelne stavby jsou dneska drevostavby. A to ale rozhodne neni "derava konstrukce prekryta deskou z ciny". Skladba je standartne: fasada, perlinka/lepidlo, EPS, zaklopova deska, frame, parotes, instalacni predstena.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ted nevim co tam neni videt. Mas konostrukci z KHV nebo z fosen. Zaklop ze sadrovlaknite desky. Pred tim je izolace, fasada, omitka. Nekdy se dava izolace z vaty i do frameu (tady to tak nevypada). Pak mas parotesnoou folii, instalacni predstenu a sadrokartony, mozna v koupelne sadrovlakna.

    Bud mas jednoduchy system kde se pouziji 2 zaklopove desky, nebo slozitejsi kde 3. Ale od toho se upousti, trende je 2 desky s tim ze instalacni predstena snizuje pocet naruseni parotesu. Fakt ted nevim kam miris.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: protože žerou uzeniny, kouřej, chlastaj, sou tlustý a líný.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    QNEDLEEQ: To si take nemyslim, ale uznavam je to tady OT.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Jeste teda. Koukni na to 1. video https://www.youtube.com/watch?v=1JxzXMvivJE .
    To neni barak slepeny s OSB. Je to frame konstrukce z KHV a zaklop ze sadrovlaknity desky. Takze to komentujes a ani jsi to nevidel?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PETER_PAN: I na terpeny ("vůně pryskyřice") jsou expoziční limity, a poměrně přísný :-D

    Snímače, co jsme používali (SGP30 od Sensirionu a pak několik přesnějších polo-laboratorních modulů od Moneywellu), mají definovanou selektivitu pro řadu látek, takže z jejich výstupu sice neurčím, která z nich to je, ale vím, že to je jedna z nich s nějakou pravděpodobností. Na běžnou organiku (např. ty ketony, jak píšeš, jsou i v dechu) i anorganiku (např. oxid uhelnatý, ozon) tam jsou filtry, protože by to jinak nešlo používat nikde.

    Prototyp jsem si nechal, používám to doma (stoletej barák) a měří to dobře. Když vařím, tak to hned pěkně reaguje odtahem. V novým domě plným syntetiky to neměřilo nižší než maximální hodnotu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Protoze se doziva o 30 let delsi dobu nez v dobe kdy jsem meli prirozenou prirodni selekci. Detska umrtnost byla pred vedeckotechnickou revoluci pres 50% procent. Lidi co dneska odejdou v 55 let z nemocnice s kompenzovanou cukrovkou a chcipnou v 70 na raka byli jeste pred par desitkama let mrtvy po prvni infarktu jeste pred cukrovkou
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    THERIDANE: Hele, mezi VOC patri vsechny organicke latky. Tzn. i treba vune pryskyrice z borovicove fosny, nebo aceton (v tech migracnich limitech je to neskodne rozpoustedlo) co byl pouzit jako rozpoustedlo pro naterove hmoty. Tohle o formaldehydu prece nevypovida nic.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ve srovnani s DIY vystavbou je to drahe, pochopitelne.

    Zbytek je mimo. "... provonenej vsema tema naterama, lepidlama a buh vi cim jeste:)" . O atestech na stavebni hmoty a principech hodnoceni ekologickych externalit evidentne ci zdravotni nezavadnosti nevis vubec nic.

    I u preklizky lepene lepidlem na bazi formaldehydu je denni emisni limit, ktery neni problem. Preklizku tam nepouzivaji, to byl priklad, ale i tu si muzes dneska koupit s formaldehyd free verzi. Ale jeji pripadne pouziti nesouvisi s ekologicnosti stavby, ale se zdravotni zavadnosti.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: kolik tisíc let se z něj dělají vzduchotěsný stavby?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Já v tomhle nejsem objektivní, už jsem tou prací tak vystrašenej, že vůbec nepočítám s jinými než 100% intertními materiály :-D sklo, kovy, kámen, beton. Je proti mému přesvědčení dělat permanentní stavbu z paliva a nebo žrádla pro brouky/houby a pak to ošetřovat chemií, aby to nehořelo/nechutnalo, protože to prostě nejde udělat tak, aby to v tom materiálu zůstalo. Všechno změříme ve vzduchu v interiéru. Dost těch materiálů má emisní papíry jen pro použití v exteriéru, u jiných je předepsaná minimální výměna vzduchu (kterou absolutně nikdo nedodržuje) atd.

    Nátěry jsou možnost, ale prakticky to často nejde. Změníš paropropustnost, nedostaneš se všude, případně ti to dělníci stejně podrápou :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Formaldehyd je produktem celé řady rozpadů, včetně přírodních. I dřevo něco málo emituje. U VOC snímačů, na který dosáhneme (cena ~1000 Kč) je ale poměrně malá selektivita, takže správně jsem měl napsat "formaldehyd a další organické molekuly podobné velikosti" :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PRASECI_SOIREE: Prototypoval jsem pro jednoho CZ výrobce rekuperací snímač VOC (těkavých organických sloučenin) s tím, že by se pomocí toho větrání regulovalo paralelně s CO2 - tj. jednotka přidá koně, když vevnitř vzroste koncentrace CO2 a nebo nějakýho zápachu. V tzv. "dřevostavbách" (OSB) to bylo permanentně v saturaci, formaldehyd mnohonásobně za rozsahem čidla, takže projekt nakonec zrušili, protože tyhlety novostavby byly právě, co si nejčastěji kupovali rekuperace :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    2/2: Dřevostavba Štěchovice: předání domu
    https://www.youtube.com/watch?v=Fz0TRhJEL38


    Zaujalo me to, proto to sem davam. 51m2 , 1,4M na klic, rok 2020. Nazev auditka je do max 1M. To je v dnesni dobe u stavby na klic (!) a pri narocich na soucasne technologie a soucasne projekty nerealne, ale tech 1.4 ci 1.5M CZK je ta hodnota s marzi, rezervou a kvalitnima materialama (trochu lepsi omitka, flexi lepidlo k venkovni perlince, trosku lepsi veci v interieru nez vana za 2k z Hornbachu apod.) co dodrzet jde.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    AQUARIUS: jako ze tam serou do kbeliku nebo jak to mam chapat? :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    PUBLICURINATION: minimalne u nakladani s biologickym odpadem tam nejaka snaha bude... a pri rozmerech 4x4x4 metry by to nemuselo bejt zas tak drahy. https://treehotel.se/en/rooms/the-mirrorcube
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PUBLICURINATION: change my mind
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PRASECI_SOIREE: tohle nevypada ekologicky, nizkonakladove a uz vubec ne do milionu Kč :D
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    PRASECI_SOIREE: tolik ptáků co se o to rozplácne...
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    Zdar, rodiče se rozhodli pořídit na chatu ČOV, nemáte někdo kontakt na někoho, kdo umí udělat projekt a/nebo hydrogeologický posudek?
    Jde mi o referenci, vygooglit si je umim :)
    Na úřad to půjde na Dobříš (střední čechy).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam