• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Ja jsem jen miril tam, ze nudlozni barak je mozna jednodussi na stavbu, ale miva z hlediska tepelne-technickyho nevyhodnej pomer objemu a plochy, at delas co delas, dispozice bude vzdycky na ****
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Spíš nebylo jasně řešeno, co se tím myslí. Teď trochu řeším paralelně i ty nejstarší stavby, tak jsem byl mimo spíš já. Ostatně je to jedno. Ona ta geometrie se z nějakého důvodu udržela, bylo to jednoduché na stavbu. Dneska se domy nestavějí tak aby byli jednoduché a funkční, ale spíše se naplácá půdorys do prvního možného rozměru co to dovolí a pak se řeší jakou technologií to jde postavit. Podle toho taky vypadá ta výsledná cena.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GOR: v pohodě. Ten tvar dlouhý dům je v Čechách velmi obvyklý a má to přesně tu nevýhodu jedna místnost za druhou. Ale stavebně je zase snadný.
    Pokud je skupina lidí, kteří chtějí žít skromně, v přírodních materiálech, stavět sami a levně, dává to větší smysl než jurta.
    {reply GOR|52017231
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Fajn, udelal jsem ze sebe naprostyho debila. Nejak jsem mel za to, ze se tim ma na mysli vesnicka klasika budovana jeste na zacatku 20. stoleti, co mela vnejsi sirku limitovanou tramem v kuse na cca 6m, takze nutna plocha byla dohanena dylkou okolo 20m.
    MAR_TINA: Viz vyse, moje omluva.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GOR: to s tebou souhlasím, Středočeský dlouhý znám příliš dobře. Ale o co to je horší než jurta s koupelnovou přístavbou?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Ty bydlíš v dlouhém domě? V nějakém skanzenu nebo tak něco? Tady u nás moc tyhle stavby nebyli. Protože to bylo rodové bydlení spíše ze Severnějších koutů Evropy. u nás byli spíše ty polozeměnky, které byli v případě potřeby za plotem hradišť.

    MAR_TINA: A určitě tyhle konstrukce by byli pro zobytnění mnohem lepší než Jurta.
    Jurta je ideální obydlí pro sezónní bydlení v suchých částech Mongolska. Oni ale nemají nároky na komfort jako my zde. Vodu většinou nemají ani poblíž natož uvnitř stavby. Elektrifikace se také nekonná. I Bohatí Mongolové žijí dosti skromně co se týká věcí...
    GOR
    GOR --- ---
    MAR_TINA: Hele, a zkousela jso v dlouhym dome bydlet? Ja v nem bydlim a reknu ti, ze to neni zadny buhvijaky stesti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to je zajímavé, že se nějak výrazněji nevracíme ke středoevropským typům obydlí - třeba dlouhý dům. myslím, že by splňoval víc požadavků na cenu, dostupnost materiálu a funkčnost než jurta.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: hlavně přejímat stavební technologie z naprosto odlišnejch podmínek, bez toho, aby se to upravilo na ty naše, je podle mě nonsence. Stejnej asi jako zbytek webu.
    Zajímalo by mě kdy někdo přijde s tím, že si tu postaví iglů. Materiál je zadarmo (témněř). Je to ekologicky rozložitelné, ale to je asi tak všechno.
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    CUKI: Ty kraso ten plastovej "drzak" na solar, to si delaj snad prdel ne?:-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: 800 k za kolik m3? Nějak mi připadá, že jurta stojí totéž, co minimalizovaný dům, je vydrží max 20 let, z toho 16 zelená.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: tvl. co to je?
    Jurta na celý život - Naše bezúdržbové plachty s životností 20 let. Už mám v životě něco za sebou, ale doufám, že mě čeká víc než dalších 20let... :-D a záruka pouze 5let?
    Spíš by mě zajímala ta vlna když tam není nic syntetického, čím to drží tvar? Většinou tam jsou právě plastové vlákna do kterých je to vetkáno, jak to funguje zde? Ve videu to ale nedrží loft vůbec, slehne to i v podlaze při stavbě. Teoretická izolační hodnota je jedna věc, jak to vypadá v praxi? Tam bych zdaleka nehádal ani velmi mizerný C štítek.
    Na univerzitě v Oslu, ale už experimentují s "nastřelováním" vlny do matrice a bodovým spékáním. Viděl jsem nějaké video a mohlo by to být hodně zajímavé i když se to zdaleka nevyrovná kamenné vlně. Pokrok tu je.
    Přijde mi naprosto příšerné že se vlna v dnešní době vyhazuje místo aby se zpracovávala jako materiál.

    Co je to za výrobce ECO?
    Čím se to ošetřuje proti molům a škůdcům?

    A tohle mě vyloženě rozesmálo: https://www.ecofactory.cz/...-slouzi-k-uchyceni-fotovoltaickych-panelu-na-rovnou-strechu-nebo-na-zem
    "Levná a skvělá varianta" Něchtěl bych vidět jak vypadá cena u drahé varianty a jak vypadá ta méně skvělá...

    Pokud bych chtěl kruhovou stavbu typu stan. Tak místo jurty postavim nějaké sofistikovanější teepee. To se dá taky zaizolovat třeba tou ovčí vlnou. To bude míst alespoň výhodu v tom, že pokud ho dobře vypneš, tak je mnohem odolnější zelenání.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: zkusil bych nějaké historiky, zkus kontaktovat
    skanzen 13. století - Hledat Googlem
    https://www.google.com/...j33.9105j0j7&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: To bude na veřejném obecním pozemku, tedy žádné plocení se konat nebude...
    Měla by to být stavba, která složila cca v 8-13 stol k bydlení dominantní skupiny obyvatel. V hradištích se s velkou pravděpodobností dlouhodobě nežilo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hledám lidi, co se zajímají o původní metody stavění pro sdílení informací. Konkrétně se teď chci zabývat polozemnicemi, které se stavěli na našem území. Rád bych se pokusil jednu takovou postavit v rámci neziskového projektu pro spolek Berounská Zeleň. Nadšenci ze stran stavitelů i historiků velmi vítáni.
    Zatím jsem ve fázi shromažďování informací.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PARRHESIA: Také si myslím, že by jsi měl navštívit minimálně psychologa, spíš psychiatra a se svým cuckold/SIMP sindromem se léčit...
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    PARRHESIA: sorry za OT, ale tohle jsem ještě nikdy neviděl.
    Nezlob se na mě, ale podle mě to nemáš v hlavě v pořádku a děláš dementní chybu. Dala ti kopačky a ty ji za to ještě chceš odměnit darem? Dej si dlouhou studenou sprchu. Uvědom si, že tvoji předkové se nejspíš museli nemálo namakat, aby ten sad vybudovali/získali. A ty ho chceš věnovat holce, který se na tebe vysrala. Plně bych chápal, kdybys ten sad věnoval své ženě, dceři. Ale tvé myšlenkové pochody mi hlava nebere. Sad je fajn věc, nezbavuje se ho. Časem ti to snad dojde.
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    OGMIOS: Ano, takhle jsem taky uvažoval, něco takhle zaráz "dostat, smířit se s přijetím" obzvlášt, když je to půda,( nese to povinnosti a starosti (jako třeba platit každý rok daŇ, střihání stromů, nálety,staré neplodící stromy.. spousty práce s křovinakem, vůbec hromady práce, není tam ani plot :) lidé tam choděj, obsluhují si samy ...), nemusí to být hned vztřebatelný, a první reakce může být negativní, to je přesně ten pocit, kdy se člověk cítí býti manipulován. Hrozně důležité je to, jak to vůbec oznámit. Něco darovat je krásné a pro mě je to rozhodně ze srdce, proto oznámení bude náležité vzhledem k tomu daru. Viděl jsem jí včera, ale byla to fakt haluz. Vyměnila mě v podstatě za jiného co znám od vidění (možná už během chodu vztahu, musel jsem být furt v dílně v Praze zavřený ona v Brně..) Zítra s ním jede na dovču po Krkonoších.., ale v mé odhodlanosti mě to neodradilo, počkám do podzimu, uvidím. Pozemek se má darovat když stromy spinkají :) Připomíná mi to spolužáka z akády, co každý svý vážnější partnerce daroval veterána. Taky v tom musel nechávat kus srdce, ale něco takého dostat, nelze v životě zapomenout.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Tak u nás je to i do dveří na terasu a Čakulka nemá ráda pohybové omezení. Potřeboval bych něco čím proleze, tam i zpět.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: ano, díval jsme se spíš na ty magnetický pásy, ty to ovšem zřejmě dost prodraží. Jakože psí rada to neschválí, že se mu to nebude líbit? My máme kočku a myslím, že by si toho něměla všímat. Díval jsem se, že do těch sítí maj i speciální "vstupy" pro domácí mazlíčky .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PARRHESIA: nech na ni prepsat "idealni polovinu" toho pozemku. tak tam muzes byt i kdyz ona se na to misto vykasle. to dava urcitou moznost volby. i z daru se plati dan a musel bys nechat udelat za 4k odhad a zapis na katastru stoji 500. slysel jsem ale ze v ramci antivirove pomoci pro kamose zlodejske vlady CR nebude nejaky cas dan z prevodu nemovitosti a tak to muzes prodat za 1korunu a na odhad kaslat protoze prave kvuli vysi dane se dela. pak by cela ta akce stala jen tech 500 za zapis na katastru ale chce si to overit jestli a od kdy to ma byt schvalene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam