• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: a co takhle tu zapustenou stavbu jak bys chtel delat, tak co ji udelat kruhovou? Eventuelne pouze z odkornene kulatiny? Myslim ze kdyz to uprostred vyneses tak budes mit statiku i na docela peknej prostor stredne velkyho baraku. Kulatina je dneska levna a za tradicni stavebni workshopy ti lidi jeste budou platit ze ti to muzou postavit
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: jak velka je pro tebe velka stavba?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Ne to ne, jen nevím jak bych na to využil rozumě tu rohož. Obecně jak bych řešil tu nosnou k-ci. U velkých staveb kde ten mnohoúhelník představuje spíše ten kruh je to asi schroupnutelné, ale tam je zase problém statika té střešní k-ce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak ono se to dělá v rohožích, takže se to dá ohýbat, atd. Minimálně len a drevovlaknu, u konopi, nevím, tam je problém spíše cena.
    Ale mě spíše zaujalo, že to vyznělo jako neekologicke materialy
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No není moc možností jak to dobře použít v takových geometriích. Jak by jsi řešil s tímto typem izolace ty roky mnohoúhelníka? Případně jak by měla vypadat k-ce přímo kruhové stavby?
    Tou vhodnou izolací jsem myslel třeba PU nástřik, který je vhodný tím, že není problém udělat jakýkoli tvar.
    Klidně nastříkáš zevnitř nebo zvenčí k-ci ve tvaru iglů- tedy nejideálnější tvar. Ale kvůli tomu abych měl ideální tvar nebudu používat takovéto materiály.
    Konopná, lněná i dřevovláknitá izolace je přeci vždy deskový materiál a nebo bys to musel použít jako tu slámu, nebo ne?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: co je neekologickeho na konopi, lnu, drevovlaknu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Je to pěkný, líbí se mi to. Nemám rád pravé úhly. Ale na stavbu je to bohužel finančně děsně nepraktické a tedy pro levné stavby ne úplně vhodné. Druhá věc je izolace. Z těch lepších co do ekologie, jich kromě slámy moc nezbývá :-(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja myslel neco novodobyho. Ja jsem preci jen zhyckanej krasnym evropskym nadstandardem. Si myslim ze pri trose snahy jdehladce kombinovat krasa prirodnich materialu, starych technik a dnesniho komfortu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Když už jsme u těch kruhových staveb, tak oni se stavěli, za keltů pravděpodobně i u nás, ale vzhledem k absenci základových kůlů, se toho moc nedochovalo. Alespoň ne tolik jako v Irsku.
    Narozdíl od teepee se zakládalo na vyvýšené kamenné volně ložené zdi. Pravděpodobně se i jinak stavělo. Nedělala se základní trojnožka na zemi, ale začalo se na umělé vytvořené středové podpoře.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: tak kruhova drevostavba se da postavit. Me se to taky libi, cas od casu na to nekde narazis. Respektive spis teda obvodova stena bejva v tvaru nakyho pravidelnyho mnohouhelniku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nevíte někdo, kde se dá teď narychlo natěžit pár kbelíků lepšího jílu? Dneska jsem dělal pec-grill a bylo ji trochu míň než jsem čekal...
    lokalita ideálně kolem Berouna, Hořovic, Rudné,...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ráda bych, kdyby mu to někdo vysvětlil. i násilím. fakt mě nebaví lidem říkat "radon je nízký,a le vy musíte mít odvětrání za majlant".
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To je právě ta ujetina. Jak si tvůrce těchto norem představuje že vypadá souvrství podlahy s podlahovkou? V dnešních stavbách tam žádný významný tepelný rozdíl není...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: článek na Oslu není ozdrojován, nedokážu najít původní text k tomu výzkumu, tím ho nedokážu posoudit.
    Od roku 2008 kdy vyšel, se v žádných materiálech, které jsem četla (musela číst) neobjevila jiná informace, než že škodlivé účinky jsou bezprahové a práh stanovujeme jen s ohledem na ekonomickou náročnost opatření.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: radon se do interiéru stavby dostává spolu s půdním vzduchem, ten je nasáván (komínový efekt) z podloží tím více, čím větší je rozdíl vnitřních a venkovních teplot. Podlahové vytápění rychlost (to má prý SUJB změřené) nasávání vzduchu z podloží zvyšuje.
    Měřit se může jen za podmínek, že teplota uvnitř stavby je každý měřící den alespoň po dobu 10 hodin o alespoň 5 st. C vyšší než venkovní teplota. Obecně se nemá provádět měření v letních měsících (červen až srpen) a ideální je měřit vytápěnou stavbu, aby se zachytily hodnoty vyšší.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Ta podlahovka mě taky zajímá. Když jsem loni v létě objednával měření, říkal mi pracovník, že s vypnutým topením to budou vyhozené peníze, protože při topení je koncentrace o řád vyšší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: celkem se nám zdá, že autor normy potřebuje dál a dál spolupracovat s SUJB, že aby se dál dobře měl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: já mám radon ve vztahu ke své osobě na háku asi jako doktoři kouření :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Když už tě tu mám, můžeš mě prosím zasvětit do problematiky o které se opírá nová norma ČSN 73 06 01 – Ochrana staveb proti radonu z podloži ?
    Rád bych se dozvěděl více informací proč jsou v případě podlahového topení opatření proti radonu tak drastická. Nechápu jev, nebo příčinu tohoto zvýšeného opatření. Nikde jsem o tom nic nenašel...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: https://www.osel.cz/3436-radon-neskodi-a-mozna-i-prospiva.html
    taky názor...
    Radon nepodceňuji, ale bojím se více jiných věcí.

    PALEONTOLOG:
    UF0UN: bude to pravděpodobně na ohlášení jako zemědělská stavba: stavby pro zemědělství do 60 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení; stavby pro zemědělství nad 60 m2 zastavěné plochy nebo nad 5 m výšky do 300 m2 zastavěné plochy a do 7 m výšky, o jednom nadzemním podlaží, nepodsklepené, stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují, ledaže se jedná o stavby pro ustájení zvířat nebo chovatelství anebo zemědělské stavby, které mají sloužit pro skladování a zpracování hořlavých látek (např. sušičky, sklady hořlavých kapalin, sklady chemických hnojiv);
    V tuto chvíli tam jsou koně a jelikož nejsme majiteli, stejně by se to neobešlo bez územního souhlasu. Navíc mi to přijde jako prostředek, který do budoucna lépe vymezí využití tohoto místa. Snažíme se zabránit aby se to zastavělo, nájem máme ale jen na 10let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam