• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    WARBABY8: Tesla to už umí dneska, stejným přístrojem, co nabíjíš, můžeš i přečerpávat druhým směrem. Pak už je to celý jenom o nějaký řídící jednotce, softwaru a synchronizaci.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OMNIHASH: To jako, že si hrábneš do baterky auta kdykoli budeš potřebovat? A jak to uděláš technicky?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ANDY_WARHOL: německý čísla jsou z 2019 z rychlýho pogooglení na mobilu. Zrovna elektromobil není nic jinýho než baterka na kolech, a jestli chceš stabilizovat síť, tak na to je máloco lepšího, než bambilion baterek u každýho druhýho spotřebitele... jedno nabitý auto je jak spotřeba domácnosti na tejden, cukiho měsíc.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OMNIHASH: pokud vím expoetuji teď méně, asi 6 procent, ale to je jedno, kde o strukturu tě energie. Ta produkce není stejná ani omelm během dne, solární parky produkují jen někdy, v zimě i dost méně a vítr ten si fouká jak chce, u moře to je ještě ok, ale ve vnitrozemí ne. Hlavně v noci v zimě, kdy bývá inverze, nefouka klidně několik dní.
    V tom případě musíš výpadky nahradit. A pokud nesvítí a nefouka a všichni si pustí topení a dají nabít svůj elektromobil, tak to nedopadne dobře. Samozřejmě dá se to řešit inteligentním přepínáním (noční proud)
    Část poptávky můžeš tedy utnout. Ale nevím jak by se lidi tvářili, kdyby jim v noci vyplo topení. Pokud bude venku - 20, tak ani dobře zaizolovanej barák nebude stačit.
    A pokud bude masivně tlacena elektromobilita, tak by se nabíjet v téchto nocích nedalo a lidé by se nedostali týden do práce (v Německu díky infrastruktuře je mnohem víc lidí schopno dojíždět za práci)
    Ty jaderky prostě fungují pořád a tu síť stabilizuji někde dole na pozadí, teď to odsmiknes a bez dostatku plynových zdrojů to bude těžký uregulovat. Nezapomínejme že se bude i uhlí zavírat...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Nechci se pouštět do politockejch debat, takže čistě technicky: Němci vyprodukuje plus mínus stejně atomový energie, jako jí vyexportujou, nějakejch 12,5% celkový produkce. To není dost na kolaps, pokud to neřídí cvičená opice.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: dokud existují, příští rok se zavřou poslední, pak je nikdo už nevzkrisi.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ANDY_WARHOL: mylis se (s ypsilon). Rozhodnuti muze byt politicke jak chce, ale TSO muze vyuzivat za ucelem zajisteni stability soustavy vsechny dostupne zdroje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: tvůj první argument je milny, to rozhodnutí je politické, takže do odstavení to samozřejmě musí nějak vyřešit, právě tím že se staví plynové zdroje které mají doplnit oz. Vliv na stabilitu bez těchto opatření by to mělo značný.
    Tech 6 zdrojů je pěkná porce.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ANDY_WARHOL: naopak kdyby to melo vliv na stabilitu site, odstavit by je tso nenechaly .. a proc to nema vliv? Asi proto, ze zbytek elektraren stale dokaze pokryt spotrebu v soustave? A proc to ma vliv na cenu? Protoze nabidkova krivka se posune doleva pri zachovani poptavky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A jaká je životnost tepelného čerpadla?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: odstavení 6ti jaderek nemá vliv na stabilitu sítě? To mi tedy vysvětli, protože mě to přijde, že ti vliv mít bude.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ANDY_WARHOL: no tak to predpokladas spatne :) Konec jaderek v Nemecku navic neni pro stabilitu Evropskeho trhu zasadni, ma jen velky vliv na cenu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: samozřejmě se nepostaví za dva roky, ale už se stavějí teď, nemám tedy přehled kdy se má co uvádět do provozu, ale vzhledem k tomu, kdy se maj odstavit poslední jaderky moc času nezbývá a tak předpokládám, že se jich už nějaký počet staví.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ANDY_WARHOL: Myslis, ze nove plynovky jsou za dva roky? Ten horizont je delsi a zalezet bude hlavne na obnove francouzskych jaderek, coz je do 2035. Elektromobilita krom te vynucene kdovijak rychle pokracovat nebude vzhledem k cenam vozu. Pad hnedouhelnych elektraren taky nebude rychly, pokud budou potreba pro sluzby. Par let este budou dozivst, umrou jen nepanevni.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: o tom právě mluvím, není to ale za 10 let. Už teď se to bude řešit v dojclandu, protože se zavřou poslední jaderky. A pak přijde elektromobilita a tím i větší poptávka, pak zdrazi jak plyn tak elektrika.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ANDY_WARHOL: To ti muzu rict co to udela - klesne, protoze se zvedne nabidka. Spis bych se zeptal co udela s cenou plynu to, ze dementni environmentalni regulace zlikviduje uhelne elektrarny a pro regulaci soustavy bude nutne stavet plynovky, ale to je az za 10 let.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NYRLEM: na plyn bych moc nesazel, až se rozběhne nord stream 2 a v Německu přejdou masivneji na plyn, tak kdoví co to udělá z cenou....
    Člověk musí koukat dal než na 2 roky dopředu. každý rok musíš mít revize, takže pokud stavíš na venkově, tak to může také být problém, revizaci postupně odcházejí do důchodu, noví nechodí a někoho dostat do vzdálenější oblasti může být za pár let problém.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JOHY: plyn je prakticky nejlevnejsi varianta, kdyz si nechces stipat vlastni drivi :) prebytky fve jde ukladat do teple vody namisto do baterek, ale donedavna to bez dotaci nebylo levnejsi, nez nakupovat elektrinu a plyn. Jak sla v poslednich tydnech nahoru povolenka, jeste neni uplne jasne, kam poskoci velkoobchodni ceny, nove sazby s tim muzou zahybat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JOHY: plyn nedoporučuji, stačí nějaká chyba a buď letis do luftu nebo se můžeš otrávit spalinama.

    Systém porovnání nevím kde najít, ale rozvaha je poměrně jednoduchá. Udělej si Excel kde si dáš do jednoho sloupce pořizovací náklady, předpokládaný servis na určitou dobu a kolik za stejnou dobu bude stát provoz (tedy energie), bohužel se nedá extrapolovat dyl jak na krátkou dobu dopředu, kolik bude stát energie a servis ale můžeš tam dát současné náklady a jen to u energie vynasobit počtem měsíců za jaké období si to počítáš. Servisní náklady odhadnes, taky dle životnosti zařízení odhadnes kdy bude třeba koupit nové a to taky započítávás. Sectes sloupce a vyjde ti cifra, kterou můžeš porovnávat.
    Zjistíš, že s tepelným čerpadlem sice měsíčně zaplatíš za elektriku 1/4 oproti primotopum, ale přímotopy tě vyjdou na 20k a čerpadlo na 200. Navíc ti třeba tepelný čerpadlo na servisu bude stát dalších třeba 100k. To neber jako přesně částky, nemám přehled kolik to stojí teď.
    Ale dojdeš k nějakým cifram a ty snadno porovnás. Samozřejmě elektřina bude zdrazovat, ale to i ten servis u tepelnyho čerpadla, ten si sám neudelas a lidská práce bude jen dražší. Přímotop si ale dokážeš vyměnit sám, takže kdyz se rozbije je to levná vec. Atd. Tohle všechno když zakalkulujes, tak budeš mit představu co je výhodnější.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JOHY: pokud budeš mít FVE která spolupracuje s tepelkem tak v případě novostavby se dostaneš na velmi nízké provozní náklady. Za mě to není špatné řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam