• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JOHY: pokud budeš mít FVE která spolupracuje s tepelkem tak v případě novostavby se dostaneš na velmi nízké provozní náklady. Za mě to není špatné řešení.
    JOHY
    JOHY --- ---
    ANDY_WARHOL: na dobrý izolaci mi projekt baráku stojí.
    Ale kromě dost zastaralýho tzb.infa jsem nikde nenašel nějakej smysluplnej systém porovnání různejch druhů vytápění a zdrojů elektřiny.
    Mám možnost i připojení na plyn.
    Elektrické topení (čerpadlo/odpor.drát) zase dává jistutu niźkýho tarifu.
    O úplnou ekologii mi nejde, jde mi hlavně i o ekonomickou smysluplnost.
    Chtěl bych najít nějakej vyváženej způsob.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JOHY: hele já sem si těmhle úvaháma prošel, a řeknu ti, že nejlíp vyjde dobře zaizolovanej barák a pak je úplně jedno čím topis, jen přesouvas peníze z přímé spotřeby do zařízení a jeho údržby ale v nějaké delší časově řadě tě to vyjde dost podobně. Já sem nakonec zvolil blbej přímotop a stačí to. Základ je mít dobře izolovanéj barák a pak nějaký vejmysly typu tepelný čerpadlo, který je drahý jak prdel, prostě nepotřebuješ. Je v podstatě jedno čím topis, buď platíš víc za elektřinu nebo víc za pořízení a údržbu.
    S peletkama to taky není úplně růžový, že by to bylo nějak ekologicky to taky není, protože aby se saturovala spotřeba tak nestačí přirozený dřevěný odpad ale musí se pěstovat speciálně na to. Cena taky různé osciluje, takže když byl kůrovec asi dobrý ale teď ti stoupá cena dřeva a to i odpadu (když se podíváš na blbý osb, co se vyrábějí taky z odpadu, tak to za měsíc vyletělo o několik set na jedny desce, a tak budou logicky zdražovat i pelety)
    Prostě doporučuji si spočítat všechny náklady ne jen to co platíš měsíčně ale všechno a hned uvidíš jak výhodné to bude. A pokud ti jde o ekologii, tak tam se dívat i za marketingové leštěné prdy a pidit se jak to je doopravdy, protože nic z toho co se za eko vydává ve skutečnosti eko není. Respektive jsou bagatelizivany, nebo přímo schválně zamlcovany externality (kdežto u toho co chtějí potlačit jsou naopak zvyraznovany), ale když po tom clovek patra tak zjisti jak to je.
    JOHY
    JOHY --- ---
    ANDY_WARHOL: druhá varianta by byla fotovoltaika a na výtop peletky (dřevěné/roslinné)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JOHY: tak se ti to prostě moc nevyplatí.
    JOHY
    JOHY --- ---
    WARBABY8: takže v kombinaci s tepelným čerpadlem, který taky zvažujem, je to ekonomicky nesmysl? (Tep.čerpadlo by šlo na ohřev vody...)
    Jestli baterky nebo ne je pro mne spíš otázka financí: neejsm nikde daleko od zdroje ani nemusim kopat novou přípojku.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GOR: souhlas. Proto jsem mu napsal, že podle mě je v takovém případě nejlepší cestou vlastní FVE. Kdy máš jistotu že všechny vynaložené peníze jdou opravdu na OZE.

    GOJATLA: jo v pohodě. Tak tomu věř...

    JOHY: jde o to že nejproblematičtější část je aby se ti střetávala výroba se spotřebou. Ono většinou když už doma svitis, tak moc nevyrábís atd. Proto je dobré mít treba na FVE napojený ohřev vody, mít odložený čas praní atd. Výhodou je, že FVE bez ostrova a baterek je znatelně levnější.
    JOHY
    JOHY --- ---
    WARBABY8: mně ani tak nejde o zálohu oproti výpadkům. Veškerou energii bych chtěl spotřebovat na běžný provoz (svícení, 2xpračja, 2xmyčka, lednička, mrazák, počítače, běžné věci v dílně).
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    WARBABY8: Podsouváš mi něco, co jsem nepsal. Napsal jsem, že ta firma má vizi a nejde jí jen o zisk.
    GOR
    GOR --- ---
    Pánové, jsme tu silně OT a koledujeme si o RO ;-)

    WARBABY8: Tak dotyčný chce podporovat OZE asi jinou cestou než befehlem skrz PDS/OTE a státní rozpočet/OTE. Samozřejmě, technicky je to nesmysl, obchodník není schopen krýt diagram z OZE. Na druhou stranu, ony TDD, pokud je budeme zkoumat po jednotlivých případech, jsou vlastně obdobná hovadina.

    Já se jen snažil říci to, že jedna věc je podpora OZE na sdružené faktuře (jde mimo obchodníka) a jedna věc je, že obchodník bilančně nakupuje elektřinu z OZE.


    NYRLEM: Tak ruku na srdce, ty regulační stupně jsou dneska nudný :-) Vždyť většina energetiků, co regulační stupně fakt sledovala jako svůj denní chléb je buď v důchodu nebo pod drnem :-)
    Předpokládám, že v souvislosti s cenou emisní povolenky v nebesích přestanou investice do uhelných zdrojů -> po první větší závadě to odvezou do šrotu -> na honem se budou stavět OCGT -> zdraží plyn -> BL bude za pakatel, ale spotový ceny budou lítat od zápornejch hodnot až do nebe -> bude nám všem smutno -> všichni dostaneme měření typu A, což nám zdraží distribuci -> bude nám ještě víc smutno
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GOJATLA:

    Ale no taak... Firma která obchoduje s "čistou" elektrikou je automaticky ekologická a nejde jí o zisk? To fakt nemyslíš vážně.

    Také dám jeden článek s velmi trefným videem do placu.
    Why green electricity contracts fail to deliver green electricity - Tomorrow Blog
    https://www.tmrow.com/blog/green-electricity-contracts/
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    GOJATLA: neboj, dockas se. Uz brzy budes platit OZE, nad ramec toho provoz zaloznich zdroju na plyn zatizenych emisnimi povolenkami a jeste budes celit vypadkum, kdyz se zrovna provoz soustavy vybalancovat nepovede :) cesta do pekla je dlazdena dobrymi umysly (a naprostou neznalosti)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    WARBABY8: Dokud je poptávka po OZE zanedbatelná, tak to reálný vliv mít nemůže. Ale ve chvíli, kdy třeba 20 % domácností přejde na OZE, tak to snad je tlak na zvýšení nabídky nebo ne? Každopádně jsem rád, že podporuju firmu, která má nějakou vizi a nejde jí jen o zisk bez ohledu na škody, které způsobuje. Viz třeba tady
    https://forbes.cz/stoprocentne-cista-elektrina-jaky-je-pribeh-firmy-nano-energies-do-ktere-investoval-petr-nemec/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GOR: Já jsem narážel na to, že z technického hlediska se prostě jedná o zlodějinu, protože takhle energetika nefunguje. Z velké části je to dost podobné prodávání odpustků ve středověku.

    Dotaz byl o tom, že dotyčný chce podporovat OZE. Já mu napsal, kde všude OZE již podporuje. Samozřejmě vím, že státní podpora a obchodník s elektřinou není totéž.

    Nechápu jak tvůj poslední komentář souvisí s tím co jsem napsal já. To, že ve faktuře platíš povinný podíl OZE je fakt, který je i přímo na faktuře zmíněn i s tím jak velký podíl to je. Pokud na té faktuře bude uveden 100% podíl, je to pouze "papírově", ale určitě to neodpovídá skutečnosti právě kvůli diagramu pokrytí.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: no to se samozřejmě dá, ale musíš ty kabely vyvést z baráku ven, tam umístit odpojovač, který bude v rozvaděči s odpovídajícím krytím a pak je vedeš zpátky do baráku ke střídači. Technicky ten odpojovač musí zvládnout vypnout poměrně vysoké stejnosměrné napětí a to není vůbec levná záležitost. Pak tu samou opičárnu musíš udělat s přívodem od baterek, kde je opačný problém nízké stejnosměrné napětí a vysoký proud čili opět odpojovač který je adekvátně dimenzován. Plus s každým metrem takového kabelu dochází k nezadedbatelným ztrátám. Za celou dobu co fotovoltaiky dělám, tak jediný člověk na tomto řešení trval a po nacenění z toho stejně sešlo. Proto jsem psal, že u klasického domácího využití to je problematické.
    GOR
    GOR --- ---
    WARBABY8: Já taky neřekl krejou diagram, ale kupujou. Kromě toho, opravdu se chceme u odběru s měřením typu C bavit o krytí diagramu?

    Státní podpora je jiná písnička, jde úplně jinou cestou a nemá nic společného s obchodníkem elektřinou (když pomineme obchodníky ve stavu "povinně vykupující", kteří slouží jako poslíček podpory, tj. ČEZ Prodej, E.ON Energie a PRE). Můžeme diskutovat, jestli je podpora dobře nebo špatně, jestli je málo nebo moc, ale obchodník nano energies, na kterého odkazoval LIMECEJ, s tím nemá nic společného.


    WARBABY8: Promiň, ale fakt žvaníš z cesty. Aby obchodník elektřinu z OZE koupil, musí za ní výrobci zaplatit tržní cenu, což je teď někde mezi 80 - 90 % BL future kontraktu v okamžiku fixace, pokud výrobce prodává na bázi ročního kontraktu. Pokud prodává jiným mechanismem, technicky se to liší, v principu je to stále totéž.
    Výsledná cena, kterou obchodník nabízí je pak daná samozřejmě náklady na dobilancování daigramu a případnou odchylku, a samozřejmě, jeho marží.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WARBABY8: tak hlavně potřebuješ takovy instalovany vykon, abys pokryval spotrebu v zime treba pri desetine spickove vyroby, takze na to nedostanes dotaci a celkove je to mnohem drazsi nez kupovat elektrinu ze site (pokud nejsi v miste kde bys stavel dlouhe vedeni).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: a nedá se na stěnu domu instalovat odpojovac přímo na kabely, co vedou z panelu?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LIMECEJ: tak si ty peníze dávej vedle na vlastní FVE a uděláš asi nejlíp. ;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MAR_TINA: ty doplňující otázky jsem myslel spíš na JOHY.

    Jinak pokud máš nějaký standardní komerční řešení FVE, tak ji takhle snadno neodpojíš. Ono to je technicky dost problematický, ale to je na jinou diskuzi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam