• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    POWEROFSTYLE: Tož projekt už mam hotový a chystáme se na jednání s ouřadem. Poradite prosím, jak v tomto případě pozitivně zapůsobit a čemu se naopak vyvarovat? Uctivě děkuji!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: uzasny video. diky :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: zajimaly by me realizace .. preci jen rakos a hromada dek neni bezna zapadni predstava o saune, ale treba si to jen nedovedu predstavit ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: V jakém směru? Je to jeden z nejednodušších způsobů sauny.

    Vypleteš obloukovou k-ci a na tom jsou deky které izolují směrem ven. "Lepší" mají tu konstrukci z jílu uvnitř máš dolík na horké kameny. Pokud budeš chtít až najdu chvilku, určitě najdu nějaké fotky těch co jsem stavěl tady a nebo jiné.

    Možná pokud něco vyhrabu, tak budu mít fotky jak to funguje na Sibiři daleko za Uralem. Ty úplně původní k-ce ze kterých vychází ty u nás známější finské sauny. V některých oblastech se dělají třeba tunelové k-ce, ale ty nejsou imho nic moc.
    Za mě ty nejobyčejnější indiánské sauny jsou mnohem lepší než ty moderní z masivního dřeva. Pro nejlepší efekt je dobré aby ta izolace byl co nejblíže vnitřku. Samo dřevo se natápí poměrně dlouho a potřebuješ větší energetický zdroj.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: muzes to inipi rozvest?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: kameni me taky napadlo
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: K tomu základu. nevím co tam máš v okolí za kámen, ale já bych první řadu volně položil na kameny nad terénem nebo i šikovně vytvořené štěrkové lože, které bude odvádět vodu. Beton netřeba a nebo třeba jen malé patky do rohů
    Kameny Mořina?



    R6ANDREW: viz to co jsem teď psal.
    Voda furt bude vzlínat. Obytný prostor bych podložil celoplošnou hydroizolací, pokud není důvod proč to udělat nejde.
    Roubenku můžeš v klidu i vyheverovat. Opravovali-vyměňovali jsme tak prohnilé spodní patro. Zvednout to jen tak aby to šlo podložit.

    Co se týče bariérové zábrany, ta funguje jen někde a jen s nějakým úspěchem. Hrám na hlíně je ale vždy špatně.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ja se snazim zjistit jak to udelat poradne, nebo ted nechapu asi spravne smysl:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: a co máš k dispozici za dřevo?
    No jde spíše o ten provoz. Nárazový a čím to budeš vytápět. Pokud dřevem budeš si moc dovolit víc "chyb" pokud el, pak bych se snažil o co nejmenší ztráty ve vnitřní k-ci.
    Hodně bych se zaměřil na izolaci-distanci od země.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: prave proto se ptam na srub, technologii si vyresim sam. tam rady nepotrebuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Já ti ji neberu, ale celej ten srub je v té k-ci jaksi navíc. Hodně záleží právě na způsobu provozu. Já stavěl vždy jen tyhle indiánské sauny. Byl jsem i v těch rusko-finských. Oni používají kulatinu z nedostatku jiného materiálu. Ale ani tam se dnes kulatina nepoužívá. Zaměřil bych se na to čím to chceš vyhřívat a jaký plánuješ provoz.

    Dokud dovnitř nebudeš řešit nějaké technologické vymoženosti je stavba srubu vcelku jednoduchá.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: delej si zasadne co chces, ja mam jinou predstavu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Sruby beru jako dost neekologické stavby, nejsem zrovna příznivcem.
    Na Saunu se IMHO nehodí. Sauny dělám zásadně přírodní -inipi.
    Záleží hodně co má být zdroj tepla.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: nemas nejake zdroje k tomu jak delat sruby ? klidne knihu. ja bych si chtel pristi rok postavit srubovou saunu ale nechci nic betonovat. chtel bych to udelat zcela prirodne, pokud mozno. tak shanim nejake informace
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Bych se zeptal, co tě vede k tomu to neudělat pořádně?
    Dřevo na hlíně určitě neleží. Bude ležet na nějakých třeba i volně ložených kamenech.
    Roubenka je hodně obecné určení, ale ta roubenná část podřezávat netřeba. Nopovka určitě pomůže pokud ji dáš správně. hydroizolaci na to určitě nedávat (alespoň podle toho co píšeš). Možná by pomohla obecná fotka, nějaký řez a pod....
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Kurna ten strop jsem resil v malych bydlenich:) ne tady, sorry..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Jo a pokud bych použil vlny, ať už sklolaminát, nebo cementobeton, tak hydro né, páč vlna má účel jen a pouze odvětrat.. Má to tak jeden děděk u roubenky ve vedlejší vesnici a pochvaluje si, jak má nejsušší roubenku v kraji. Nekecá v tom, že to tak má, viděl jsem to přes plot, ale není věčně doma, takže jsem nemohl oblézt zdi zevnitř..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdar ne,

    tak jsem pokročil s novym projektem a víte co mě čeká teď? Podpis mrtvého souseda na protipožární dokumentaci. Fakt super. Probíha asi pořád soud o dědictíi, takže oběhat možné dědice..uff

    Jinak, proč tu vlastně jsem :) mimo vylévání srdíčka - odvlhčení starého domu. Žádné podřezávání, podsekávání ani navrtávání a napouštění chemií momentálně nepřichází v úvahu. Spásné řešení není, to vím, stačí mi razantně to snížit. Takže nějaká ala nopovka, vlnitej sklolaminát, cementobetonový vlny (ta náhražka eternitu).

    No a přemejšlim, jak to udělat. Použil bych větší nop, nez 8mm.

    A teď nevim, jak to vlastně udělat. Existují dva způsoby instalace a to nopama dovnitř a nopama ven. Zřejmě budou existovat dvě skupiny, které zastávají ten jediný a správný směr nopu. Jenže, když je ten dům starý, a já na odkryté základy natřu hydroizolaci, tak čeho docílím? Zamezim vnikání vlhkosti ze stran, která ale bude nadále vnikat spodem, který nelze odizolovat a vlastně zamezím jejímu odpařování ven při uložení nopu směrem dovnitř. Pak si laicky představuji, že výsledek bude asi lepší, než teď, když se voda nasákává po celé straně základů, ale tu vodu, která nasákne spodem, dovedu stejně do interiéru, protože jinudy nedokáže odejít. Pokud hydroizolaci nenatřu, dam nopy směrem dovnitř, získam "vzduchovou bublinu" umožňující odpar. Použiji hlavně nopy větší velikosti, klidně 40mm, u kterých udávají objem vzduchu na m2 asi 30L. To už by mohlo trochu větrat, ne? Samozřejmě za předpokladu řádného horního ukončení. Chci vytáhnout drenážku na obouch koncích domu nad terén, abych se pokusil vytvořit komínový efekt, což by mohlo přivést další vzduch pod zem (má to smysl?)

    Varianta s nopy ven je, co jsem pochopil, bezodpařovací, jen zajišťuje dokonalejší odvod vody od zdiva. Vyžaduje mezi nopy a zeminou další vrstvu z propustné tkaniny nebo něčeho propustného, co propustí vodu, která steče po nopovce do drenážní trubky a odteče.

    Nějaké praktické zkušenosti, věcné připomínky, odvrácení laického debila od zbytečné činnosti? (jako s tou paroizolací a vatou mezi trámy ve starém stropě - už je tam sláma, díky)

    PS: prostřední část stavby je roubená, pravděpodobně uložená jen na hlíně - zde bude nutno zřejmě provést skladbu hlína (pod domem) - netkaná textilie - velké nopy směrem dovnitř - zásyp drenáží - hlína.

    Nejníže bude průběžná drenážka ve štěrku či nepraném kačírku.

    Dženkuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam