DOKKTOR: Například můj poslední systém co funguje pátým rokem:
Střecha o sběrné ploše cca 40m2 a mám tam stohovací barel 300l asi metr na výšku tvořený ze 4 částí.
Na vrchu je perlinka na případné naváté nečistoty přímo v okapu. Pak first flush systém ve svodu.
V sudu mám pískové lože 3x klasika praná 0-4 a poslední je křemičitý písek s nějakým uhlíkovým prachem co se používá v chem průmyslu.
Zatím to všechno dalo vrstva těch písků je jen 10-15cm na každou vrstvu. Ten horní dostává při přívalu nejvíce zabrat. Jednou ho to propláchlo, ale i tak se nic neděje.
Pokud je ten filtr před tou nádrží, tak se právě nemusí tak čistit.
Jo po cestě je za tím filtrem ještě několik silonek, ale tam už prakticky nic není. Ten horní pískovej fitr se cca 2-3x do roka propláchnul vapkou.
Na čerpadle už žádné filtry nejsou a tak se nic neucpává.
Neumím si představit dlouhodobě skladovat vodu přímo ze střechy. Pokud to cpeš do toho bojleru, dal bych tam min UV lampu.
Sací čerpadlo mi vadí pro nutnost použít měkčenou PVC trubku. Po vypuštění nutnost zavodnit. Nutnost přidat čidlo nebo plovák a tedy další krabice/ kabel, hluk. Při poruše umí pěkně vytopit místnost a zabírá místnost. Na druhou stranu je to kompaktní zařízení včetně té tlakovky a hlavně projde i malým víkem od IBC a proto ho používám. ale potřeba není. Nejvíc mi vadí ta sací PVC trubka.