E2E4: z literatury, muzeí,..
Kolik lidí má dnes průměrný plat? Polovina? Ani náhodou. A za první republiky ten rozdíl byl dramaticky horší!
Je potřeba si fakt uvědomit, kdo daný pramen vytvořil a jakou roli ve společnosti zastupoval.
Když si přečteš nějakou středověkou kroniku, tak se z ní nedovíš o tom jak žil prostý lid, ale jak to viděl (chtěl vidět ten o kom ta kronika byla). Ostatně aby kronikář mohl psát kroniku, musel se o to zasloužit, protože ho někdo platil. Z těchto dat se nedá historie studovat a usuzovat jak se lidem v té době žilo. Musíš se snažit vidět situaci z více úhlů.
1) To, že první republika byla na rozdíl od středověku více popsána neznamená, že to se tam objevují názory všech tříd obyvatelstva.
2) je potřeba si uvědomit že sociální skupiny jsou v čase nepřenosné. Dnešní úředník nebo státní zaměstnanec není to samé co dříve, navíc jich nebylo zdaleka tolik.
Přečti si fakt něco s tý doby. Mimo jiné toho Orwella ti doporučuju a to se nejedná zrovna o podprůměrného člověka.
Člověk má (až na nějaké vyjímky) pud sebezáchovy. Jak je možné že lidé v té době umírali vcelku hojně na následky podvýživy? Pokud si byl v produktivnim věku a něco si uměl tak to šlo, ale co potom, nebo když se ti něco stalo? Děti často chodili do školy (první stupeň ZŠ) jen když si to rodiče mohli dovolit protože museli rodičům pomáhat na poli. Ještě do nedávna se dělalo 6dní v týdnu! A zdaleka ne 8h denně!
Zažil jsi někdy hlad? Že jsi neměl třeba několik týdnů co jíst? Nebo že jsi musel prodat veškerý majetek aby jsi měl na podřadný lék co tě vyléčil z dneska běžné chřipky? Neexistoval sociální systém jaký máme teď.
Prostě máme něco čeho si většina z nás neumí vůbec vážit. Je to stejné jako každej nadává na to jak se v Čechách žije špatně, a že všude jinde je to lepší. Ale kde? Procestoval jsem dost přes 40 zemí světa, na většině z nich jsem alespoň chvíli pracoval, někde i několik let žil. Ale nenašel jsem místo kde by se lidé měli lépe. Ano třeba se mi více líbila krajina nebo něco konkrétního, ale vždy to bylo něco za něco. Jen ty špatný věci nejsou na tu dálku tak vidět...