• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTCZ/SK hiphop, rap a trap
    o českym a slovenskym hiphopu, rapu, trapu a grimu, hlavně novinky, ale i starší oblíbené kousky... diskuze o scéně ;) lehký přesah do reggae povolen
    všechny ostatní země sem: [ HIP-HOP :: městská subkultura - malujeme, rapujeme, scratchujeme, breakujeme, stahujeme! ]

pokud chcete vložit info o nějakém koncertu nebo party, vložte do prvního řádku slovo AKCE, pro snadnější filtrování..
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Delik & Bengerer ft. Supa, Gleb - Osemdesiatky (prod. Jozef Engerer) |Official Video|
    https://youtu.be/U2g_I1pp8Pg?si=FOwxnZ_nisY2nu0y
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Všechno to dává smysl. Ale bejt prostě bílej supremacista v černý muzice je na hlavu. Bílý kluci by měli vrátit mikrofon. :)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    A jak si jako jinak vyděláš skváru, když jsi chudej černoch z East Oak, než pácháním trestný činnosti?
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Všechno velký prostě. Káry, zadky, blunty, řetězy... Mo money, mo juice
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Ještě hodně důležitej atribut 90s rapu jsou velký a silný káry.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    LAYUP: presne na to narazim, nebylo to tema, tema byla stoka, streetrap atd. atp., takze mohla vzniknout skvela ERA od KF nebo treba zmineny Bengoro. Co si budem nalhavat, tehdy bylo slovo "buzerant" beznou soucasti battle rymu skoro u vsech rapperu bez vyjimky a nepouzivalo se jako diss na LGBT scenu, nybrz na mekky rappery;) kdyz vyslo Bengoro, tak Rytmus podle me o kvir a trans scene nevedel nic, dnes je to v ramci kulturnich valek bezne diskutovany a cavo do nich naskocil, jak kdyby nebyl sam Romak. No neni prvni ani posledni, staci se podivat na cerny rappery v Ameru, ktery podporujici Trumpa...
    tu tvou sebecenzuru dokazu pochopit, ale me nastesti minula, to bych nemohl poslouchat 90% rapu, kterej mam rad. asi bych pak musel vyhazet i znacnou cast svy knihovny. nezapominal bych na to, ze v odporu vuci gangsta rapu hrala roli i moralni panika casto vic konzervativnich – a samozrejme bilejch – kruhu a cisty puritanstvi, v necem je vlastne srandovni, ze podobny puritanstvi dnes existuje i u tzv. novy levice. female rap me bavi, bavil me vzdycky, je dobre, ze ho je vic nez bylo, kdyz jsem byl nactiletej;)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Tell It To The Judge
    https://youtu.be/wKLv106eqzc?si=rJehFgUdlpAuLkhc

When I was just a little boty
    Played wid hoes instead of toys
    Fuck what a motherfucker say
    I'm going to drink my banging choice
    Cause I wasn't one a them ones bitch
    I grew up a lunatic
    Had to have my snap so I jack
    So I roll wid a big ol' ass clique
    Know How, WildStyle, Kilo, Never
    Beat the system, did it clever
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Domestic Violence
    https://youtu.be/cUno8BMayY0?si=o1tf39rofaGepfQ1

Je to problematickej Gangsta rap, kterej je fuj nebo zpověď o sociálně patologickejch jevech života okraji společnosti?
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    Tohle je taky třeba super

OGmiaG - Inner Demons (Official Music Video)
    https://www.youtube.com/watch?v=oxL2PVCk8yE
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HONZA09: Na tyhle písničce je IMHo prostě nejvíc znát to, že to dělali kluci v pubertě.
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    FIDEL: Rytmus by říkal to samé i tenkrát, akorát to nebylo téma, ale homofóbem se jen tak nestaneš, bude za tím absence edukace a rozhledu. Ten lokální kontext vybělený společnosti je určitě dobrej, troufám si říct, že v Polsku to bude úplně stejný.

Já jsem teď dával rapovej set před Toxxem v Ankali a když jsem to připravoval, tak jsem se přistihl u některých věcí z LA ze začátku 90 let, že v tom kontextu toho klubu budou ty texty problematický, zabíjení lidí, crack atd. Sám v sobě to obhajuju tím, že to má prostě nějakej kontext života toho člověka a místa kde žil, je to prostě autentický, ale mám s tím už trochu sám potíže to jen tak konzumovat. Stejný je to s tím sexismem, jenom proto, že to tam bylo vždycky, to tam nemusí zůstat navždy, společnost se někam posunula. Z tohohle hlediska mi přijde už zajímavější poslouchat female rap, Shygirl, Eartheater, Princess Nokia atd. Je v tom něco osvěžujícího.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Kotě pojď blíž
    Nejsem teplouš z kriminálu
    Sexuálních poloh
    Znám celou škálu

...

Dokonce tam je i homofobie a odsuzování lidi ve výkonu trestu :)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Divokej západ - Mlať skinheada do hlavy
    https://youtu.be/5QZe_ylIL98?si=k5k-0M-ZJVyWDFUQ
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    jeste si sem dovolím zkopírovat kousek textu Ondry Daniela, jenž vyjde v příští A2, z něhož je patrné, že třeba v Srbsku je gangsta rap s populistickým nacionalismem zřejmě sbázán mnohem víc než u nás a je fakt, že u takovýho Beogrdsky sindikatu jsem uz v nulkach nevedel, co si o tom vlastne myslet. Cili muze byt jeste hur;)
    "Spolu s bělehradskou kulturní teoretičkou Irenou Šentevskou se pokoušíme o srovnání populismu Andreje
    Babiše a srbského prezidenta Aleksandara Vučiće. Přišli jsme na to, že v relativně blízkých zemích, jako
    jsou Česko a Srbsko, mohou mít některé hudební žánry naprosto jiné vyznění. „Deratizér“ Aleš Brichta,
    ochránce před wahhábismem Tomáš Ortel nebo Babišova oblíbená skupina Kryštof sice reprezentují
    různé odstíny nacionálního populismu, je nicméně patrné, že v Česku je pro populisty ideálním hudebním
    žánrem bigbít (kdo slyšel politické komentáře moderátorů na Rádiu Beat, ví, o čem mluvím). V Srbsku je
    naproti tomu rocková hudba záležitostí starších kosmopolitních intelektuálů z měst. Současným klíčovým
    žánrem pro šíření populistických témat je srbská odpověď na gangsta rap, dříve (už od devadesátých let)
    to byl zejména takzvaný turbofolk."
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ONDRAASOVKA: myslim, že např. v Itálii, ale i Francii i vzhledem k "barevnosti" tý scény, je to prostě nemyslitelný, nějakej marginální nazirap asi existuje všude, ale rozhodně se to nedotýká gró scény, která je navíc historicky prostě černá. to, co se děje u nás či na Slovensku (vlastně by mě zajímalo, jak to maj v Polsku a Madarsku) podle mýho souvisí s celkovym posunem společnosti doprava skrze kulturní války, Rytmus by v době, kdy vydal Bengoro (btw dodnes jedna z nejlepších rapovejch desek co tu vyšla) podobný blbosti, který teď trousí na potkání z huby dle mýho nevypustil. jenže teď tyhle kecy vládnou Slovensku, tak proč ne. na konci devadesátek a v nulkách se dle mýho podobný přehmaty, který jsou dnes běžný, prostě neděly, naopak bylo dobrým zvykem mít nějakej afa song, jenže rap taky málokoho zajímal, všichni jsme dostávalli na budku od náglů třeba jen za to, že skejtujem a co si budem povídat, v rapu tehdy nebyly love, byla to subkulturní záležitost, dnes je to mainstream a nesnášenlivost se halt mainstreamizuje.
    jiná věc je sexismus, v tomhle jsem asi boomer, to bylo v rapu vždycky a podle mě to prostě chce brát případ od případu, Jedu jako bauch je jeden z nejvíc sexistickejch tracků ever a mně to vůbec nevadí, hudebně i rapově je dokonalej, hrozně nerad bych se dostal do momentu, kdy z rapu zmizej explicitní tracky o sexu, pak přijdou na řadu jedy a pak třeba násilí (je to prostě součást, která se nemusí každýmu líbit, ale je tam od začátku, já bych to nezakazoval, ať to někdo chytře zdissuje v tracku, asi by to ale neměla bejt Katarzia;). ovšem, když jsem teď slyšel svého oblíbence Dollara, kterej je král sexismu na featu u Pil Cyho s Brassim, tak to bylo moc už i na mě (a hlavně to neni to ani trochu vtipný, kdežto ten Hugo mi dycky vtipnej přišel). nedávno jsem byl např. upozorněn na to, že má oblíbená píseň od Loop Troop Bandit Queen také objektifikuje ženy, jen jiným způsobem, nedělá z nich děvky, ale pro změnu zas riot girl (na takovýhle hrátky jsem už asi fakt starej).
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ONDRAASOVKA: nakou spekulativni hypotezu mam, pokusim se odpovedet odpo
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    FIDEL: a to me jeden cas jeho rap dost bavil. kripl jeden zkurvenej.
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    ONDRAASOVKA: tak dlouho rapovali o osobním vlastnictví, až se z nich stali ultrapravičáci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam