PALEONTOLOG: mě nepřijde, že ona to odsrala, myšleno v případě toho života na lontu...oni i tady u nás ve městě si postavili (ještě spolu) barák úplně na okraji v lese, co nejdál od lidí. Takže to prostředí pro život mají děcka, imho, pořád dost podobný. Na pikaču mi přijde ta vzdálenost a škola.
IOM_NUKSO: abych řekla pravdu, rodiče si ten vztah posrali, rodiče ať si nesou následky. Něco jinýho je to samozřejmě tehdy, když spolu třeba nikdy nežili, dítě nebylo plánovaný, otec se dlouho nezajímal a teď zájem má...tam se těžko hledá společná řeč, natož řešení. Stejně tak v přípdě, kdy šlo o domácí násilí/psychický týrání/alkoholismus/zneužívání, tam by samozřejmě nepřicházel v úvahu ani společný byt, ani střídavka.
Ale pokud spolu rodiče dítěte žili, pokud dítě plánovali a tvořili dlouhodobě pár, tak prostě tu společnou cestu měli, byla doba, kdy spolu být chtěli a domluvit se dokázali. Pokud to pak z nějakého důvodu posrali, tak by se měli přestat litovat a házet na sebe špínu a měli by na prvním místě řešit co je nejlepší pro dítě.
Kamarádka s ex manželem to vyřešili tak, že si pronajali dva byty vedle sebe. Dcera mezi nimi přeběhne jen v papučích a hotovo. Lokalita stejná, škola stejná, a zároveň má každý rodič svoje soukromí a svůj život. Známej to před lety řešil podobně, pronajal si byt v paneláku naproti baráku exmanželky, takže děcka akorát přeběhly ulici. To mi přijde pořád lepší, než když je každej rodič v jiným městě, případně ve stejným městě, ale každej na jiným konci.