• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ORIKA: v tomhle je potiz, ze jakysi rad bytu, uroven bytu a pravidla bytu urcuje ten dospely. Nejhorsi mi vsak prijde stridat si loznici se svym ex, kde napr on ma I pritelkyni a v byte jeji veci, ja zase mam malinkej bytik, kde se doslova ex ani nestojí pořádně v koupelně a taky by musel spat v mém pokoji. Dítě však je víceméně jeste z velké části obsluhovano a nenarušuje rad toho daného rodiče a hlavne v každém tom bytu má své místo, které je jenom jeho. Střídat rodiče si umím představit jedine, kdyby v kazdem byte byl jeste navic pokoj pro toho druhyho rodiče. Nevím vsak ale jako řešit neshody treba v pouzivani veci napr v kuchyni. Ex a i já na exe se umíme dost vytocit tim, jak jeden druhemu znicime kuchyni nebo něco posereme, co tomu druhymu vadí a nakonec ono jsou to věci, které patří mezi ty uplne primární neshody a priciny k rozvodu a proc si jeden druhému jdeme tak na nervy. Tohle se nějak umí řešit? Porad mi z této perspektivy prijde lepsi střídat dítě (u nas konkretne 14letyho) po treba mesici nebo 2-3 měsíce u jednoho a 6 tydnu u druhého rodiče, co je podobny rezim jako na vysoke skole semestr - zkouskovy. Skolu navstevovat cely čas stejnou. Jak ti zni tohle reseni? Diky moc
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: dítě si vezme tužku a jde, navíc se přizpůsobuje snadno. jinak je to ryzí utopie :D vyžadující tři byty.
    přirozeně střídat dítě na 14 dní už je extrém, mám na mysli běžnou střídavou, ve stejným městě a čtvrti, po týdnu.
    matka dětí si to pěkně odsrala, nejdřív bublinky o montessori a skončí na lontě s frontální výukou. kdyby to netlačilo na dítě tak bych se tomu hromady vysmál.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    IOM_NUKSO: ciste za me mi prijde jako nejmene poskozujici ta varianta, kdy se rodice stridaji v jednom stalem byte, tj.migruji oni, nikoli dite. Venkoncem dite ten rozpad rodiny od*ere nejvic a pritom za to nemuze, je to "vina" rodicu. Tak proc by to melo nejvic odnaset to dite?
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Všem to nej a sílu věřit, že hůře můžebýt vždycky ale lépe také.
    Proto jděte za svými cíly a nenechte se dětmi uplně omezovat, děti k životu patří a vždy se to nějak vyřeší, když tomu pujdete naproti.
    Nejlepší řešení je mít plnou rodinu, ale zde jsme na tom asi všichni stejně :-)
    Rohodně i to není důvod k panice nebo k úzkosti. Sílu a trpělivost všem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ORIKA: jo, ale pro jednoho rodice to cely zvladat fulltime je taky tezky. Tak jake je idealni reseni? :(
    NYA
    NYA --- ---
    ORIKA:
    NOFNAK:
    TOMDRUM:
    Díky za vaše odpovědi a zkušenosti
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    NEI: Hele já si to udělám klidně sama, jen jsem chtěla dát možnost někomu ZDE přivydělat. Jak jsem psala, já bych byla před lety za takovou nabídku vděčná. Zvlášt když jsem ochotná se na ceně domluvit. Jako ale práci nenutím, aby jste se teda neurazili.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    NYA: spoluzakovi starsiho syna se v lete rozvedli rodice. Jemu je 11, jeho sestre 7 a pul (takze 6 a 2 trida). Byla to rychlovka, v podstate behem 2 mesicu bylo vyreseno, takze predpokladam, ze tam byla z obou stran velka vule se dohodnout.
    Mamka decek podedila domek kdesi 150km daleko v nejake vesnicce u lesa, kam se s detma prestehovala, jejich tatka zustal v jejich baraku co si postavili tady ve meste. Maji stridavku po 2 tydnech, decka chodi 2 tydny do skoly tady a 2 tydny tam. Docela drsny je to mmj. v tom, ze tady (u taty) chodi do montessori skoly (jejich mamka je vice alternativne zamerena, takze to pred temi 6 lety byl jeji napad, tatka je spis klasik), zatimco v te vesnici, kde ted bydli mamka, zadna altrenativa siroko daleko neni, nejblizsi skola je pul hodiny cesty autem, takze tam musi chodit do klasicke tridy, tudiz maji co 2 tydny naprosto rozdilny ucebni pristup.

    Btw moje znama, ktera je psycholozka v manzelske poradne tvrdi, ze do urciteho veku je stridavka pro deti naproto nevhodna a ze je to v podstate casto dost sobecke reseni, kdy rodic je v pohode doma, zatimco dite pendluje a nikde nema pevne stabilni zazemi. Ze se rodice muzou snazit jak chteji a deti jim casto reknou, ze je to v pohode, protoze je nechteji zranit, ale ve skutecnosti zadne dva sebelepe vybavene domovy nemuzou nahradit jeden pevny a stabilni. Ze jim chybi ta jistota a klid, kdyz jsou porad jednou nohou na ceste. Casto pry navrhuje rodicum, aby si stanovili jedno trvale bydliste, kde se budou stridat...ne deti, ale ti rodice. Je pry zajimave sledovat ty rozhorcene reakce, jak si to jako predstavuje, ze by se rodice meli co tyden, dva stehovat, ze je to narocne na logistiku a nemuzou prece kvuli praci porad presouvat veci a hafo dalsich zbytecnych kecu. Kdyz jim na to opaci, proc jim teda prijde v poradku, aby tenhle diskomfort absolvovaly jejich deti, tak je vetsina strasne nasrana, ze to prece nemuze srovnavat, ze decka si zvyknou snaz a je to pro ne prece jednodussi (haha).
    Osobne doufam, ze tohle nebudu muset nikdy resit, prijde mi to tak trochu jako Sophiina volba, kdy vlastne zadne reseni vyhodne jak pro rodice tak pro deti, neexistuje.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Dobrý den,

    máte-li podnikavého ducha, může pro vás být prosinec 2020 začátkem nového života, ve kterém si budete vydělávat činnostmi, které vás baví a druhým prospívají.


    V rámci programu Sociální akademie vám dáme jedinečnou šanci zrealizovat váš vlastní společensky prospěšný projekt. Díky kombinaci know-how z Velké Británie a Česka vás naučíme, jak ho naplánovat, představit veřejnosti a investorům, a jak ho přetvořit v úspěšné podnikání. Díky podpoře Active Citizens Fund studium můžete absolvovat bezplatně!


    Čeká vás osm měsíců plných nových informací, vědomostí, inspirativních setkání s mentory a samozřejmě navázání užitečných kontaktů. Na uskutečnění svého projektu se navíc budete připravovat ve skupině 15 student(ů)ek, takže o vzájemnou motivaci nebude nouze.


    Během výuky projdete skrze čtyři vzdělávací bloky, kde se dozvíte:

    Jak rozjet svůj záměr formou projektu nebo podnikání

    Jak využít své silné stránky v jednání s lidmi

    Jak vlastní záměr realizovat a rozvíjet

    Jak zaujmout investora/ klienta příběhem svého podnikání/ projektu

    Součástí studia jsou také konzultace a mentoring na míru od zkušených expertů z komerční, neziskové i mediální scény.

    Program je určen pro sólo rodiče (matky i otce - samoživitele ) s dětmi do 15 let a bude se odehrávat od prosince 2020 do července 2021 v Praze.


    Jste právě vy tou pravou, tím pravým, kteří mění svět? Přihlaste se a pošlete nám motivační dopis, ze kterého se dozvíme, proč chcete vstoupit do programu a jaký projekt byste v jeho rámci chtěla pomoci zrealizovat. Víte o někom, komu by program mohl pomoci s uskutečněním plánů? Přihlaste se společně! Uzávěrka je 27. 11. 2020.


    Přihlásit do programu se můžete zde.


    Zaujala vás Sociální akademie? Zájem o ni můžete vyjádřit na našich sítích a dát o ní vědět dalším

    Facebook https://bit.ly/SocialniAkademieFB

    Linkedin https://bit.ly/SociálníAkademieLI

    Twitter https://bit.ly/SociálníAkademieTW


    Harmonogram programu a další informace najdete https://bit.ly/Spiralis_SociálníAkademie nebo www.akademie-socialni.cz


    Akademii společně vytvořily tyto organizace:

    P3 - People, Planet, Profit, Spiralis, FOKUS Praha, Dobrovolnické centrum a British Council.

    Díky podpoře Active Citizens Fund, Nadace OSF, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a Skautského institutu je pro účastnice a účastníky BEZPLATNÁ.

    Akademii začneme online a hned jak to půjde, budeme se setkávat osobně v centru Prahy.

    Více informací o akademii najdete na:

    ℹ️ bit.ly/Spiralis_SociálníAkademie,

    ℹ️ www.akademie-socialni.cz

    ☎️ nebo kontaktujte přímo Ilonu Fábry,

    ifabry@spiralis.cz, 607 090 003
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KOPRETKA: Jo a odhaduji to na tak 2 -4 dny.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Hele zkusím to tady,protože před lety bych byla za nabídku ráda.

    Potřebuji udělat vánoční úklid(barák 120 m2, dvě patra).Náměstí bratří synků, více méně po dohodě kdykoliv během dne. Mám tu dvě děti(2 a 12) a velkou místnost jako hernu, takže můžeš vzít sebou dítě, pokud se dokáže jakžtakž zabavit(mám tu hernu s piánem, tyčí, wiičkem a vláčkama)
    Úklid jakože pořádný, všechno vyndat(skřinky, skříně, lednička), všechno otřít, já to vytřídím a zase všechno vrátit zpět(všechny úložný prostory krom kumbálu, ten už mám a pokoje pubertáka, tam nechodím)
    Na ceně jsem ochotná se domluvit (popřípadě za fakt dobře odvedenou práci připlatit)

    PS: jsem puntičkář. Byt je pravidelně udržovaný, i když to skoro vůbec nevypadá.
    Více info pošta
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    NYA: Mám děti ve střídavé péči přes dva roky. Když jsme začínali, bylo jim 5 a 7 let. Zásadní výhodou byl fakt, že jsme se s jejich matkou shodli, že je pro nás oba nesmírně důležité, aby náš rozvod postihl děti co nejméně. Plně a otevřeně spolu komunikujeme.
    Děti chodí do školy v místě mého bydliště a jejich matka bydlí cca 10 minut autem od školy.
    I tak se setkáváme s obtížemi. Od prostých (nutnost mít hodně věcí dvakrát), přes střední (nezapomenout dát při předání dítěti věc, kterou musí mí u sebe - telefon, školní potřeby...) po těžší (děti se nemohou jednoduše vidět s kamarády, zapomene doma penál atd.).
    Přístup k výchově není zásadně rozdílný, ale samozřejmě jsou tam vidět jisté diference. Tam nezbyde, než zatnout zuby a nechat to být.

    Největším problémem střídavé péče hodnotím fakt, že děti nemají stejné zázemí, musí se stěhovat, nemají jistotu. Představme si, že musíme bydlet každý týden někde jinde.......

    Celkově hodnotím střídavou velmi pozitivně. Hodně dala dětem i mně. Jsem přesvědčen, že je to pro děti lepší, než kdyby jednoho z rodičů viděly jen na dva víkendy v měsíci.
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    NYA: Aha, tak to máte tedy už nějak rozjeté a už jen pokačovat. Tu péči o dítě jsem myslel tak, že je určitě lepší klidný přístup, než se prát o dítě a jasně, dítě chce vídat oba rodiče.
    Co se týká výchovy tak je to vždy škola života, jablko nepadá daleko od stromu a děti si vezmou vše ze svého okolí a něco co jim bylo přiděleno.
    To já zas byl nějakých 7 let absolutně potlačen v potřebách, ale i to zkušenost a škola žiovota. Až nyní se mi jemně rozvazují ruce že mohu začínat znovu pracovat a žít ale zas přicházející puberta nebude také žádný med :-)
    Jsem trochu staro módní, ctím rodinu a rodinné zázemí, což se ani u mě nepovedlo :-D a to nemám ani rodinné zázemí z mé rodiny ale to jsem odbočil ...
    Proto jsem asi staromódní a snažím se alespoň mým dětem vybudovat kvalitní zázemí kam se budou moci vracet a mít pevný bod ,....
    Tak přeji ať se daří a s tou školou bych si to asi neuměl představit, ale zrovna v téhle době kdy mám děti doma už půl roku je to vlastně také zajímavá změna :-D :-P
    Díky a přeji ať se moc daří.
    NYA
    NYA --- ---
    TOMDRUM: Díky za odpověď.
    Moje otázka se nevztahuje k aktuální situaci, synka mám od jeho narození v péči já. Nicméně přichází do věku, kdy by mu víc času s otcem prospělo (nám oběma). Pokud by se to stalo, bylo by asi ideální začít s koncem školního roku, kdy mu bude pět let a bude mít před sebou ještě dva roky školky.
    Teď jsem teda spíš ve fázi rozvažování, jestli do toho jít nebo ne, přínosy a nevýhody. Proto se taky ptám na zkušenosti dalších rodičů.

    S tou školou - jednu rodinu, kde rodiče žijí 100 km daleko a mají děti ve střídavé péči znám. Začli se střídavou péčí ve školkovým věku a když starší dcerka šla do první třídy, vyřešili to tak, že jeden týden je ve škole, druhý týden v domácím vzdělávání. Jestli je to takhle dobré nebo ne, jestli to může fungovat v dalších ročnících školy, to nevím. Pro mýho synka by tohle nebylo.

    Trochu se pozastavuju nad tímhle "vždy Vám jde snad o pohodový vývoj dětí a ne Váš ?" - myslím si, že to není v rozporu a cílem není potlačit potřeby rodiče, co má děcka v péči, ale najít win-win-win řešení. Potlačení potřeb primárního rodiče vede ve finále k prohře všech (včetně dětí i nezapojenýho rodiče).
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    NYA: Zdravím, mám děti v plné péči a ex bydlí v Praze já na předměstí Prahy. Vřele doporučuji chladnou hlavu a dustojně se domluvit, tak, aby to bylo hlavně pro děti jen to nejlepší. Myslím, že aby měli děti třebas 2 školy snad ani není možné ? neumím si to představit.
    Přeji Vám, ať se Vám povede vše hlavně v klidu, vždy Vám jde snad o pohodový vývoj dětí a ne Váš ?
    To pendlování kvuli dětem je určitě v prípadě volby určitě pro začátek nejlepší volba a jednou pochopíte, že chcete stejně žít každý svůj život ...
    Přeji hodně sil a zvládnutí začátků, které nejsou nikdy lehké ...
    NYA
    NYA --- ---
    Je možné zažádat si o dar nadace určený na kauci na bydlení. Je to sice nadace uhlobaronů Tykačových, ale někomu by to třeba mohlo vytáhnout trn z paty.

    ŽENA-IN - Samoživitelky i samoživitelé mohou požádat o příspěvek na bydlení
    https://zena-in.cz/clanek/samozivitelky-i-samozivitele-mohou-pozadat-o-prispevek-na-bydleni
    NYA
    NYA --- ---
    Je tu taky někdo se střídavou péčí? Nejlíp někdo, kde rodiče bydlí v nějakém jiném městě?
    Máte školní děti? Jak zvládají dva domovy? Dvě školy?? Rozdílný přístupy k výchově? Rozmazlování od druhýho rodiče?
    Případy střídavě péče, kdy jeden z rodičů není ochotný komunikovat nebo spolupracovat? V jakém režimu máte vlastně nastavené střídání (po týdnu, nebo některé dny v týdnu, nebo jinak?). V jakém věku začly děcka pendlovat? Nebo děcka bydlí v jenom bytě a pendlují rodiče?
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Přeji všem hodně sil a zdrau......sám si neumím představit případnou karanténu pač jsem také sám se 2mi dětmi ...
    ale nějak by jsme to museli dát, hlavně zdraví a klidnou mysl ....
    Podzim začíná v lesích pěkně malovat ;-)
    SHI
    SHI --- ---
    IOM_NUKSO: To ja jsem myslela, ze to je takhle slozity jen s malym ditetem, tak to hluboce soucitim a chapu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHI: ja mam babicky na slovensku, otec je nepouzitelny a socialne jsem velmi izolovana, ale mam kluka uz 14 let staryho a ty se asi ptas spis na mladsi(?). Nicmene i pres ten vek je to dost narocne. Trochu mi ho semlela situace s kovidem - pul roku bez skoly, strach z viru. Je to poslednich 9 mesicu agonie. Porad mam v patach socialku a zastup psychologu. Ziju holt ze dne na den..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam