• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    Taky vás tak trochu štvou dokonalé rodinné obrázky, které vídáte kolem sebe na ulicích či u svých kamarádů? Máte doma dítě nebo dokonce děti, ale vychávávte je bez tatínka? Dokážete si takto mateřství užít nebo je to jen a pouze řehole? S jakými problémy se potýkáte a jak je řešíte? Jste na to sami nebo pomáhá rodina? Vyhlížíte náhradního tatínka? Některé problémy pochopí prostě jen a pouze další matka ve stejné životní roli. A nezáleží na tom, jak jste se do této nelehké situace dostaly. Ve výsledku jde stejně jen o to, aby děti byly šťastné, zabezpečené a vy si udržely zdravý rozum. Tak se z toho pojďte vykecat!
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    _KACZENKA_: to děláš dobře, já znám jednu holčičku a tak už si nehraje ani venku na hřišti, jen sedí s tabletem....br. U nás hodně zabaví modelína, akorát se to teda pak musí uklízet a pak hodně vydrží sedět se stavebnicí Geomag.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    MAKROUSEK: Tablet samozřejmě má, hraje si na něm na sampleru a sleduje pohádky, ale považuju to jen za takový nástroj zdržení, abych zvládla aspoň uvarit a tak, jinak ji ho moc dávat nechci, už teď s tím zvládá víc věcí jak já, tak z ní nechci udělat závisláka na smart elektru už od mala...;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _KACZENKA_: Zkus ji nalifrovat tablet. To ji na dlouho zabavi.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: Fakt mám pocit, že většina chlapů jsou neskuteční sobci, "náš tatínek" zase nemůže posílat alimenty, protože na tom je špatně a řešil si bydlení a tak - rozumíš víc jak rok kdy jeho průměrný čistý příjem byl okolo 23 tis....
    Ten výlet do Afriky tiše a v dobrém slova smyslu závidím, taky bych vyrazila někam, doufám, že letos už to bude o něco lepší a budeme moct s malou aspoň někam do chatky, ono ani pro ty děti není moc zábavné být pořád doma, na hřišti nebo ve školce... A ta moje čertice, pro tu abych každých 5 minut vymýšlela jinou zábavu...:D
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: Jojo, to opravdu chápu. Nám bio otec sice platí, ale to je v podstatě tak asi všechno, v čem funguje. Nemá ani ponětí, kde mám malá školku, letos v podstatě zazdil i Vánoce a následně její narozeniny... nebyl na tom prý psychicky dobře. Tomu i docela věřím, ale prostě z toho vyplývá, že jako otec nezvládá fungovat.
    A ono to u toho úniku mimo civilizaci sice je otázka fin. prostředků, ale ne zase až tolik, jak by se mohlo zdát. Taky jsem tou dobou byla na rodičáku a z Afriky se kvůli zoufale špatnémi internetovému připojení moc pracovat nedalo. Ale drahé je se tam dostat... letenka. Tři měsíce pak jsou dost na to, aby se ty náklady vrátily, protože jsme neplatila žádný nájem, jídlo stojí fakt málo a vlastně tam člověk nic jiného nepotřebuje. Takže otázka fin. srostředků je to v té první chvíli. Spíš je to otázka té možnosti. Člověk nemůže jet s malým děckem jen tak někam do Afriky. Já měla možnost jet na prověřené místo, kde bylo zázemí a byla jsem pozvána. V tom jsme měla fakt štěstí.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: No u nás bio otec nefunguje vůbec, neplatí alimenty a malou neviděl víc jak rok, teď se ozval po roce, ptze jsem na něj podala trestní a byl hrozně udiveny kolik dluží peněz a ani nevěděl, že měla malá narozeniny...
    Takový výlet mimo civilizaci musí být super, to by mě taky nabilo, jenže tj zase otázka fin.prostředků a já jsem opravdu donedávna byla závislá akorat na sociálních dávkách, s malou jsem byla 24/7 a nebylo ani na výlet mimo město, takže relax, nebo trochu vyčistit hlavu se mi povedlo tak max. potom co usnula a já si mohla aspoň na chvilku otevřít knížku...:D Miluju jí nade vše, dychala bych za ní, hodně jsme si obě vytrpely počínaje zdravím a existencnimi problémy konče, ale občas bych si přála být aspoň pár dní sama...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MARKYSHA: Práce mi nevadí, ale není to nic, co by mě naplňovalo... fakt nebylo nikdy mým snem dělat obchodního referenta pro dovoz zbraní do ČR :D
    Ale spíš je mi tak nějak teď dobře, rozhodně líp než dřív a mám pocit že to nejlepší mě ještě čeká. Věřím tomu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PIDALA: a kde bereš sílu, abys nevyhořela? Z práce, že tě těší?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    WAMP_ELF: Sice troll start, ale na druhou stranu to docela odstartoval, ne? :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    VENDETA: to měl bejt nějakej troll start? Rodina podle mě končí spolu s posledním člověkem který byl její součástí. Tedy dokud jsou např dvě, nebo dokonce jedno dítě bez rodičů, stále to je rodina. To na kolik je taková rodina životaschopná je jiná věc.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: Tak to máme docela podobně. Já jsem se sice nejdřív vdala a dítě jsme chtěli oba, ale krátce po tom co se malá narodila se u manžela začaly projevovat pečlivě tutlané psychické problémy, které odmítal řešit. Takže jsme nakonec odešla i s malou. Mám přítele, ale žije dlouhodobě v UK, takže funguje jako psychická podpora, ale ne jako náhradní tatínek... a já to po něm ani nechci. Když přijede na návštěvu, funguje s malou perfektně a za to jsem fakt ráda. Mamku mám na druhém konci republiky a jiné příbuzenstvo nám taky nefunguje. Tatínek si malou bere sporadicky a vždy max. ze soboty na neděli... měl by jednou za dva týdny, ale vychází to tak jednou za měsíc. Já mu ji necpu, stejně nejsem klidná, když je u něj. Nemá k ní vztah a neví si s ní moc rady.

    Ale vyhořelá si zatím nepřipadám. Snažím se těšit na všchno co bude. Loni na jaře jsme se s malou a přítelem sebrali a jeli na tři měsíce do Afriky mimo civilizaci. To me dost nabilo na nějakou dobu.. i když kulturní šok, nástup do práce a do školky těsně po návratu byl dost masakr. Teď to zvládáme a já si říkám, že tenhle stav není na pořád.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    MARKYSHA: Já si myslím, že když je ta maminka s dítětem opravdu sama,k to vyhoření přijde dřív nebo později. Mám 3 letou slečnu, která je za 10 ďáblů a v podstatě jsem na ní sama od začátku, resp.bio otec s námi žil, ale moc nefungoval, potom jsem byla sama a pak jsem měla přítele, ten sice fungoval,ale ve finále jsem stejně chodila 3 směny do práce a když jsem přišla, byla jsem s malou, babičky, tety atd.nefunkční, finančně v podstatě závislá na státu... takže vyhoření dorazilo, resp.časté pocity marnosti, posléze deprese atd... Dostalo mě z toho paradoxně chodit víc do práce a uvědomění, že tou malou Satankou nebude napořád a že mi spousta věcí uniká díky tomu, jak se k tomu stavim... Vyčerpává mě teda pořád i když chodí do školky, protože je to opravdu náročné dítě, ale snažím se být pozitivní a neřešit "zbytečné výchovné záležitosti"...:)
    XL1
    XL1 --- ---
    Tak jsem rad ze jsem tu aspon tu diskusi rozproudil.Rodina je zaklad statu!
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    MARKYSHA: Děti dobře navazují kontakty, to jo :) Když můj menší kluk šel z předškolního centra (pod DDM) skoro ve čtyřech letech do obecní školky, tak ze začátku dobrý, ale potom problémy - nikdy po obědě neusnul a teď najednou musí, je hodně aktivní a ve školce mají zakázáno běhat a jinak skotačit (asi aby se jim nic nestalo), rád si hraje sám a "obtěžují ho" děti, které ho chtějí zatáhnout do hry atp. Tak to vymýšlíme jak můžeme, aby chodil střídavě po obědě a odpoledne. Když tlačíme, tak onemocní. Asi je to také OT, ale nedovedu si představit, jak toto řeší samotná žena/muž, navíc bez možnosti pohlídání někým jiným.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tohle auditko mě zaujalo i proto, že jsme měli s manželem před rokem a půl měli krizi a hrozilo, že taky s nimi zůstanu sama, sice to dobře dopadlo, ale zajímalo by mě jak se to dá zvládnout, aniž by člověk vyhořel, aby nevycítily, že jsou přítěž. Člověk nikdy neví, co se může stát.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MIKEFINDER: mám holku a kluka a oba jsou šíleně aktivní, extrovertní, neustále by chtěli, aby se dělo. S cizími lidmi je musím krotit, aby neobtěžovali. Kluk, když je nemocný, tak brečí, že chce do školky za kamarády, holčičku (dva roky) zvykám v soukromý, protože půjdu v dubnu do práce a ona odtamtud nechce. Oba milují cvičení, kluk už chodí samostatně a vždycky se ptá, kdy zas půjde a holčička ještě sice chodí na cvičení s rodičemi, ale nevšímá si mě a cvičí sama nebo chce cvičit přímo s lektorkou. Já se nerada bavím s cizími lidmi na ulici a dostávají mě neustále do situací, kdy musím. Teď syn dyndá, aby jeho kamarád přišel k nám na návštěvu, já jeho rodiče znám pouze od vidění a teď abych to domlouvala. Mít je sama a třeba ještě bez financí na nějaké to vyžití, tak asi padnu od vyčerpání. Jsem vděčná, že můžu dvakrát týdně chodit cvičit a vyčistit si hlavu. Ale to sem asi nepatří.
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    MARKYSHA: Ti moji tedy moc ne :D Nevím, jestli se to dá zobecnit, že záleží na věku, možná i na pohlaví (holky bývají samostatnější, lépe se adaptují). Ale napsala jsi "i", takže tam nějaký kluk u tebe je...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MIKEFINDER: já mám trochu jiné děti, ti to mají rádi.
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    PIDALA: Takovou zkušenost naštěstí zatím nemám, ale dobrá je jóga, poslech relaxační hudby, tanec. To se dá dělat i doma s dítětem (když třeba spí).
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MIKEFINDER: Jo no, tak nějak to je. Mě by právě zajímalo, jestli to má někdo podobně (určitě má) a jak to zvládá. Nějaký osobní recept na to, jak si udržet příčetnou hlavu :D... třeba
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    PIDALA: Ono to časem půjde, ale ten čas... Úplně to chápu - práce, školka, doma práce, spánek a zase dokola. Není to jednoduché.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam