• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    NAITAKA
    NAITAKA --- ---
    Hlídání
    Ahoj, jsem samoživitelka a mám 4letého kluka ve své péči, žijeme ve Vršovicích. Mým problémem je hlídání -
    máme hlídací babičku, která doprovází syna na kroužek jednou týdně, ale za 130,-/hod si momentálně nemůžu dovolit hlídání večer sama pro sebe. A tak bych ráda našla sólorodiče s dítětem v podobném věku na vzájemnou výpomoc při hlídání. Moje představa je taková, že se nejdřív seznámíme třeba na hřišti, no a když si padneme do oka, domluvíme se na nějakém pravidelném hlídání, např. každý lichý pátek hlídám já obě děti u mě a ty máš volný večer, dítko si vyzvedneš ráno a každý sudý pátek naopak. Nebo spolu vymyslíme něco jiného:) Pokud tě to zaujalo, napiš, budu se těšit.
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Držte se, děti jsou štěstí :-D .....a pěkná starost :-D
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    my jdeme v pátek, ale Prahu máme poněkud z ruky :D
    TSOH
    TSOH --- ---
    co tedy to pouštění draka ? půjde někdo ? (a jak to máte případně časově...)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    me jednou, dvakrat hlidali kamaradi asi do roka, hodne brecel, usinal u prsa, nebyl idealni na hlidani, presto to tri hodky venku byly uzasny, nez clovek zas nastoupil na 24hod provoz dalsi tri mesice nonstop.
    nasi jsou 150km, tam jsem sla taky treba na dve hodky sama, ikdyz ty cesty byli taky dycky des, esi se nebude 3-hod v buse brecet.
    pozdejs jsem sehnala chuvu pres skolku za 70/hod, kdyz taxa za vecer dosahla 400, uz nerostla, tak se vyplatilo jit na osm, devet hodin :)) jen rano zas bejt schopna se postarat.
    tvorit jsem zacla v noci, kdyz spal bez prsa,v puse, to mu byl rok a pul.

    jinak taky mam mimco, teda skoro rok, pohlidat bych zvladla mozna pres den u nas, kdyzne nebudou nikomu viset nudle u nosu, mladsi ted ma. bydlim na petrinach, lec teda jen do pulky listopadu.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    NYA: bych ti ho pohlidala, kdybychom doma nemeli miminecko a trochu peklo :/ treba az se to u nas trochu spravi, muze M bejt obcas u nas, kdyz budes potrebovat. Snad nekoho sezenes!
    TSOH
    TSOH --- ---
    MARKYSHA: no paráda.. ted uz jenom domluvit to lítání....
    NYA: zvládnul by Mojmír pobejt u nějaké kámošky co má děcka ? něž si zatancuješ ne ? by se zabavil také... :)
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    NYA: Jojo, s tím souhlasím. Je třeba se vykašlat na to, aby byl perfektně naklizený byt atd a pokud to jen trochu jde, věnovat se sobě. Já jsem si nedávno dokonce zašla na kosmetiku (!!!), objednala jsme se na masáž a dovolila jsme si udělat oslavu svých narozenin :D
    A musím říct, že když jsem v klidu já, jsou holky úplně skvělé a hodné.

    No a hlídání? Já mám naštěstí skvělou mamku, která se kvůli mé situaci přestěhovala ze severních Čech do jižních. Sice chodí ještě do práce, ale bydlí teď 300 m od nás. Snažím se ji moc nezneužívat, ale už mi hlídala, když jsem šla posedět do města. Já nechodím zatím spíš proto, že mladší je jen půl roku a ještě nedávno jsem ji plně kojila, budila se...
    Teď si ještě domlouvám aspoň jednou týdně cvičení, nejspíš ty dvě hodiny hlídání zaplatím mladší studující skoro sestře. Děti zná, zvládá je a než platit cizí chůvu...
    NYA
    NYA --- ---
    Jak resite hlidani? Ja chci jit v utery v praze tancovat, a premyslim, kam chlapecka rok a pul upichnout.
    S jeho otcem, ani s moji matkou se mi videt vubec nechce (jedno horsi nez druhy:) na druhou stranu nemam jinej napad, ke komu ho dat. A tak premyslim, jake jsou dalsi moznosti, nebo jestli je moje tancovani dulezitejsi a stoji za to ten kontakt vyvolat.
    S malyho otcem je komunikacni vakuum, s moji matkou by bylo lepsi, kdyby bylo:) pocity, kdy chces otce svyho decka kopnout do ksichtu a pritom jsi rada, ze ti aspon chvili pohlida, dobre znam:)


    MARKYSHA: alfa omega svobodny mamy - TY jsi na prvnim miste, deti az potom!! Moznosti, ja vim, neni to moc, ale kolik to jde, tak to delej. Kdyz je mama v pohode, deti jsou v pohode.

    Nedavno jsem si zvykla pro sebe kazdej den udelat neco hezkyho, a slo nam pak i s malym vsechno krasne. Pak se mi to nepodarilo udrzet, hodne unavy a tak.. Je to ale dobrej zvyk a vracim se k nemu.
    Pro me je nejvetsi radost najit si cas a prostor pro vlastni kreativitu.

    A starat se o sebe, dobre vypadat, hezky se oblekat. A myslet na svoje srdicko, mit se rada. A jak tomu pro sebe rikam - nekontaminovat svuj vnitrni prostor negaci, ani vuci byvalemu, nedejboze sobe!!
    Pisu to takhle, nerikam, ze se mi to porad dari udrzet. Je to ale nejlepsi cesta, na kterou jsem prisla.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EUCHENIE: jsi moc hodná, děkuju
    PIDALA: no jestli tím trpí....hrozný je poslouchat každý večer, jak chtějí tátu, jak chtějí, aby to bylo jako dřív, proč už táta s náma není....
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    TSOH: Znám pár výjimek, kde dobré vztahy jsou, ale je fakt, že jsou to prostě výjimky.
    MARKYSHA: No, v podstatě jo... ona lidi miluje, když k nám někdo přijde je nadšená, máme poměrně dost kamarádů a přátel a ti jsou na ni zvyklí. Většinu z nich zná a vídá častěji než tátu. Měla radost, když ho viděla, ale je fakt, že tu má prostě vždycky když přijde někdo známý a často i neznámý.
    Těžko říct, do jaké míry tu situaci vnímá. Ona vnímá kolem sebe vše, jen to nedává tolik najevo jako ostatní děti, pak občas něčím vyloženě překvapí.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MARKYSHA: doprdele, jsem na mobilu, nechci davat plusy minusy, ted se mi povedlo odpovedet... no wtf, cumim. Moc dlouho v pze nebudu, ae esi muzu nejak pomoc, rada, mame to kousek
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PIDALA: v podstatě bych to neřešila, pro malou s PAS je stejně asi neznámá osoba, ne?
    PIDALA: ono to začalo být blbý, když si našel tu přítelkyni, ta na mě žárlí a uměle se podle všeho snaží naši komunikaci a vztahy zhoršovat:-( Já se hlavně musím naučit jinak hospodařit, jak s časem, tak s penězi, tak s výchovou. Musím přiznat, že já jsem byla ve výchově ten "hodnej policajt" a teď ten "zlej policajt" chybí a musím ho dělat já.
    TSOH: jestli je to otázka na mě a ne do plenéru, tak ano, draka máme:-)
    TSOH
    TSOH --- ---
    MARKYSHA: na draka ideální... :) tedy někdy v příštím týdnu dle počasí ? třeba se do té doby ještě někdo přidá... máte také draka ?
    PIDALA: no dobré vztahy mezi lidmi, kteří od sebe odejdou asi nebudou nikdy... Pokud oba pochopí, že je potřeba vše řešit tak, aby to bylo ideální pro děcko - tak tady je cesta...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MARKYSHA: To je na prd, no... ono je to fakt na budku, jak si lidi mají potřebu v takové situaci ještě házet klacky pod nohy a hledat špatnosti. Jakoby tím měli potřebu omluvit a zamaskovat ty své vlastní nedostatky.
    Finanční situace je podle mě na sólorodičovství to nejtěžší a je to hrozně deprimující. Já to tak měla ze začátku, ale teď je to lepší a dá se říct, že finanční nouzi nemáme. Ne, že bychom měli na rozhazování, ale máme na vše potřebné a zbývá i ně nějaké koníčky a to je velká úleva.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Jinak, je mi jasné, že sólorodiče pořád něco řeší, u nás je to aktuálně otázka, jak se postavit ke vztahu (či spíš nevztahu) mé starší dcery s jejím otcem.
    Letos začátkem roku odjel na cesty do Ásie. Naspořil nějaké peníze, dal výpověď v práci a jel prostě na půl roku cestovat. Já mezi tím porodila druhou dcerku, její otec s námi byl do jejích tří měsíců a pak taky odjel, pro změnu na Zéland (bylo to v plánu, dcerka nikoliv...).
    Krátce na to se otec starší dcery vrátil do ČR. Nějak jsme předpokládala, že bude chtít hned vidět dceru - ale nějak na to nechvátal, za dva týdny se stavil u nás, povyprávěl o cestách, dal si kafe a že zase jede. Nastoupil rovnou do nové, podle něj skvělé práce, bydlí u kamarádů na statku, dostal pojízdné auto a tak je vysmátý - prý. Byl začátek prázdnin, tak jsem čekala, že bude dceru chtít vídat, brát si ji... ale on se od té doby neozval - až před pár dny, po dalších třech měsících. Krátkou sms jsme úplně nepochopila, ale asi si ji chtěl vzít na víkend k sobě. Omluvila jsme se, že máme už plány, že jedeme s přáteli a dalšími dětmi na chalupu, ale že tam může přijet za námi, případně i přespat. Prý moc daleko...
    A tak tu sedím a přemýšlím, co s tím. Ono je to navíc složitější v tom, že dcerka má PAS. Skoro nemluví, málo rozumí, komunikuje vizuálně, přes kartičky, je poměrně hyperaktivní, zvídavá, ale jinak na autistu dost netypická a hodná. Jenže má svá specifika, svůj způsob komunikace, své návyky a postupy. Ty její tatínek vůbec nezná, netuší jak s ní zacházet, teď ji v podstatě neviděl devět měsíců a i předtím ji vídal dost málo, k sobě ji už nebral skoro vůbec, protože sám neměl moc kde být (odešel z domu po rodičích).
    Já si prostě nedovedu představit, jak to s ní zvládne sám. Prostě mi ji jen tak z ničeho nic na víkend nesvěřím... Navrhla jsem, že to chce jiný přístup, že by měl za ní zatím jezdit sem, seznamovat se s jejími zvyklostmi a specifiky, učit se s ní komunikovat. Moje mamka, která bydlí teď 300m od nás dokonce nabídla, že by s dcerkou mohl být u ní, že to tam malá zná, budou na dosah kdyby se něco dělo, ona bude na víkend u mě a budou mít klid.
    Bez reakce, asi by to vyžadovalo moc snahy... a já už nevím co bych. Už zase a po několikáté mám pocit, že se všichni kolem snaží, aby s dcerou byl víc, než se snaží on sám.
    Vždycky měl něco přednějšího - "teď musím vyřešit své problémy, teď nejsem psychicky v pohodě, teď nemám peníze si pro ni zajet, teď mám návštěvu, teď jsem bez auta, teď jedu cestovat, teď mám moc práce, chci mít čas taky sám na sebe..." Už je to víc než tři roky, co je vždycky nějaký důvod, proč se nemůže dceři věnovat a já začínám mít pocit, že dcera je pro něj vždycky na posledním místě - tak nějak až mu na ni zbude čas. A to si malá fakt nezaslouží a bojuji s chutí jeho kopnout do ksichtu ve chvíli, kdy se konečně ukáže. Ale stejně to asi neudělám, protože budu ráda, že se aspoň ukázal... fuuuu
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PIDALA: horko těžko finančně i silově. Ono je to zatím tak, že děti mám spíš já, výživné nedostávám a ještě neustále poslouchám blbý kecy, co dělám špatně.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    TSOH: Střídavky asi taky bereme :) I když to má do stavu, kdy je jeden člověk na děti úplně sám a druhý se nestará a nezajímá, celkem daleko, ale rozhodně to má dost společného a střídavka není taky vždycky asi med. Chce to asi dost dobré vztahy mezi oběma rodiči, ne?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MARKYSHA: Asi je trapné říkat něco jako "vítej", co? Tak snad raději "mnoho sil"!
    Jak zvládáte?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TSOH: já mám kluka šest let a dcerku tři roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam