NYA: Mám děti ve střídavé péči přes dva roky. Když jsme začínali, bylo jim 5 a 7 let. Zásadní výhodou byl fakt, že jsme se s jejich matkou shodli, že je pro nás oba nesmírně důležité, aby náš rozvod postihl děti co nejméně. Plně a otevřeně spolu komunikujeme.
Děti chodí do školy v místě mého bydliště a jejich matka bydlí cca 10 minut autem od školy.
I tak se setkáváme s obtížemi. Od prostých (nutnost mít hodně věcí dvakrát), přes střední (nezapomenout dát při předání dítěti věc, kterou musí mí u sebe - telefon, školní potřeby...) po těžší (děti se nemohou jednoduše vidět s kamarády, zapomene doma penál atd.).
Přístup k výchově není zásadně rozdílný, ale samozřejmě jsou tam vidět jisté diference. Tam nezbyde, než zatnout zuby a nechat to být.
Největším problémem střídavé péče hodnotím fakt, že děti nemají stejné zázemí, musí se stěhovat, nemají jistotu. Představme si, že musíme bydlet každý týden někde jinde.......
Celkově hodnotím střídavou velmi pozitivně. Hodně dala dětem i mně. Jsem přesvědčen, že je to pro děti lepší, než kdyby jednoho z rodičů viděly jen na dva víkendy v měsíci.