Uff, moje prvni myslenka ted byla " What have I done?" :-D
Ale trosku se pokusim to priblizit prikladem:
Pracuju tu jako "dog walker", takze takova psi chuva. Vzhledem k tomu, ze ve Svedsku nesmi byt pes doma sam vic jak ctyri hodiny, tak tenhle dog walking business tady boomuje.
Jedne zene, cca 30-35 let stara, rikejme ji Emelie, vencim psa kazdy den. Parkrat jsme se videly, pokecaly takovy ten small talk "Jak se mas? Co prace? Jo, Viking byl dneska moc hodnej, trenovali jsme ty a ty triky" apod.
Pak muj muz mel cely vikend pracovat a me napadlo, ze bych ji mohla nabidnout jestli by nechtela abych ji (zadarmo) nevyvencila psa a nevzala ho do parku abych se doma nenudila. Nacez ona napsala, ze bude moc rada a ze se i prida. Byla jsem strasne prekvapena a taky rada protoze mi byla sympaticka a pratel neni nikdy dost. Sesly jsme se a sly se psem do parku. Hodne jsme si rozumely, mame toho spoustu spolecnyho, hodne se nasmaly. Byly jsme venku asi tri hodiny. Vyslo z ni, ze jeji ex manzel je je z Afriky a ze ji ted ztroskotal dalsi vztah s jednim chlapem ze Senegalu. Na konci prochazky jsme se rozloucily a rekly si, ze to nekdy urcite zopakujem. Uz se mi nikdy neozvala. Psa ji sice dal vencim ale zadny dalsi srazy uz nebyly. Takze si to shrnem: Mila zenska, ve stejnym veku jako ja, spousty mame spolecnyho, na prochazce jsme si 3 hodiny mely co rict, ocividine ma zajem o cernochy takze za rasistku ci xenofobni osobu ji urcite oznacit nemuzu ale pres to uz jsme se nikdy nesesly. Proc? Kdybych ji srala nebo ji nebyla sympaticka tak se se mnou preci nebude 3 hodiny prochazet a klabosit a sverovat se mi s vecma z osobniho zivota? Tak proc o pratelstvi nema zajem? To je proste takova svedska specialita. Viz uprchlici ve Svedsku: Jo, jasne, pojdte sem, najezte se, obliknete se, my se Vas budem zastavat v mediich a pomuzem Vam najit bydleni a praci...jo, vy si chcete jen pokecat a na kafe? Hm, tak to sorry..."