• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BEYONDMATTERThe Power of Now / O životě v přítomném okamžiku (Eckhart Tolle)
    BEYONDMATTER
    BEYONDMATTER --- ---
    "the only obstacle is your mind misinterpreting your past."
    BEYONDMATTER
    BEYONDMATTER --- ---
    With A Lot Of Karma, Is Liberation Possible?
    https://www.youtube.com/watch?v=EAiuzdt67Jo
    BEYONDMATTER
    BEYONDMATTER --- ---
    yes to what is, is love...

    Eckhart Tolle - The Grace Of Disaster
    https://www.youtube.com/watch?v=nCrmE4aSU8w
    BEYONDMATTER
    BEYONDMATTER --- ---
    "Find that place, where the polarities actually don't... are not there anymore. The being - the I'm - is deeper than the form. And go there as much as you can... It may not totally free you of the longing, but that's ok. The longing will just become a thing, that's not longer overwhelming. And then, if, take action and see what happens."

    Eckhart Tolle - Vztahy a touha po druhém
    https://www.youtube.com/watch?v=irKq3yX2SBk
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    SKATEMURAI: Good guy Greg teaches us, že mínuskování čehokoliv je pod úroveň. A GGGho učili největší velikáni přítomnosti. A jestli se někdo ptá jak velký, tak rozhodně ti větší- to každopádně.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    AGRICULTEUR: no, on to taky svym způsobem popisoval jako ten kristův úděl. Jakože jedna z cest k uvolnění se je smrt ega skrze donešení toho vlastního kříže do konce a vědět celou dobu, že to ego umře. Což přináší ale holt taky často hrozný útrapy, protože ego se brání jak může.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SKATEMURAI: asi je to imho o úrovni vnímání adepta, který se vydal na cestu osvobození.
    Ovládání (ovládnutí) emočního těla patří k těm vyšším stupňům poznání laicky řečeno.
    Bolest, kterou zakusili lidé během celé historie lidstva (války, drancování, znásilňování, mučení, otroctví) žije v ko­lektivní duši (zakódováno v DNA).
    Možná pletu dohromady víc věcí, možná to vysvětlí jiný líp.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MUTHA: jestli to dobře chápu, tak pro něj změna myšlení nastala doslova přes noc. :-)
    Je zajímavé si číst, jak jsou zážitky "probuzených" podobné a jak odlišné jsou cesty, kterými ho dosáhli.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KEIKIN: nekdy muze napomoct tak lidsky neresitelna obtizna zivotni situace, kdy neni zadne reseni, eventuelne vsechna reseni jsou spatna, ze clovek urcitym zpusobem rezignuje/prijme tu situaci - v tu chvili v nem jakoby neco umre a zaroven dojde k rozstepu vnimani do dvou i vice rovin. jakoby se posune teziste tve bytosti. puvodne bylo ve "vnejsim" svete, ted je "vnejsi" svet vniman jen jako jedna z vrstev, ale stejne vyznamna je i jina vrstva - klidu a miru, ktery je nezavisly na cemkoliv v tom vnejsim svete. dalsi praci uz pak je hlavne stabilizovat tento zazitek, protoze ten ma tendenci se zase vytracet, kdyz se clovek prilis zahledi/zapomene ve svete. ale ta prasklina, ktera se udela, kdyz je dost hluboka, tak uz se nikdy zcela nezaceli, takze je mnohem snazsi toho znovu dosahnout, staci mnohem mensi rany osudu, aby to vykoplo cloveka znovu do toho bodu, kdy se svobodneji dycha. kdyz se na svet divas "odsud", zda se vsechno mnohem snazsi, zda se, jakoby svet opravdu bezel podle nejakych pomalych cyklu vlastniho vyvoje, jako by zpival svuj pribeh, jakoby Buh byl basnik, ktery pise eposy a my ty eposy zijeme, ci spise muzeme zit, kdyz mame koule dovolit vecem, aby sly svoji cestou, protoze mnohdy mame strach - inu, veci nejsou uz pod kontrolou racia, coz je trochu desive.. jako kdybys zil nejakou sagu, kdy nejde o to, hned se dostat k cili te cesty, ale i jit klikatou cestou a zazivat ta ruzna dilci mala dobrodruzstvi, mit z nich potechu, nesnazit se preskocit hned z prvni na posledni stranu pribehu, dovolit, aby ty male dilci zazitky vytvarovaly a rozkosatily tve nitro novyma zkusenostma, vnitrnima zazitkama, emocema.. to vsechno v jedne rovine, soubezne ve druhe po celou dobu vis, ze jsi v bezpeci, v klidu, miru.. :o). IMHO :o).
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    mam dojem ze pokus o sebevrazdu se stastnym koncem
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Neví někdo co stálo za Toleho hlubokou duchovní proměnou ?

    KDyž si čtu ukázky z učení:
    Počátkem svobody je poznání, že nejste entitou, která vás ovládá – to jest nejste svou myslí. Toto poznání vám umožňuje mysl pozorovat. Jakmile ji začnete pozorovat, aktivujete vyšší úroveň vědomí.

    Poslouchejte zvuky přírody – šustění listů ve větru, šumění deště, bzukot hmyzu, zpěv ptáků za úsvitu. Naslouchejte celou svou bytostí. Pod hladinou zvuků je něco většího: posvátnost, již nelze pochopit myšlením.

    ..tak mně to úplně připomíná povídání lidí, kteří požili yahé. Vlastně z odstupem času tvrdí, že do nich vstoupil duch přírody, mocná energie, která jim pomáhá a dodává sílu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SKATEMURAI: to co jsi napsal by znamenalo, že vše je v pořádku a defacto tahle diskuse ani nemá smysl. Sám ale určitě cítíš, že je rozdíl být "nad věcí" a být uzavřen v bludném kruhu neosvobozeného myšlení.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Pardon ze se budu opakovat, ale ve foru Thanatologie je videjicko od Eckyho, kde mluvi o innermost self (atman) a dale dokonce o bohu... k tomu toto:
    Scholar-monk Walpola Rahula writes that man depends on God "for his own protection, safety, and security, just as a child depends on his parent." He describes this as a product of "ignorance, weakness, fear, and desire," and writes that this "deeply and fanatically held belief" for man's consolation is "false and empty" from the perspective of Buddhism. He writes that man does not wish to hear or understand teachings against this belief, and that the Buddha described his teachings as "against the current" for this reason. He also wrote that that for self-protection man created God and for self-preservation man created "soul".

    No a podle mahayany (konkretne madhjamaka-prasangika) je toto vyse uvedene, korenem Ega o kterem Eckhart mluvi jako o tom nasom nepriteli.
    Jiste se da podotknout ze Ego je do jiste miry nutne a potrebne pro tu nasu existenciu.
    Pak ovsem asi zalezi na tom jakej clovek prijima nahled a co jsou jeho cile.
    jestli je to moc mimo/daleko tak pardon.

    Jinak Eckharta mam moc rad cetli sme teda jen New Earth a videli par videjicek...
    P.S. Taky si myslite ze Eckhart je Hobit?
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Ukotvit se v nezrcadlení.

    ..to jsem našel včera v deset let starém deníku a platí to stále:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SKATEMURAI: dej pozor, abys s vanickou nevylil i dite :o).

    "byti v pritomnem okamziku" mam spojeno s hlubokou relaxaci a postupne se prohlubujici vnimavosti k procesum, ktere bezne lide nevnimaji, protoze je jejich pozornost prilis roztristena povrchnimi dojmy z jevoveho sveta, ve kterem zijeme. kdyz je cinnost mysli zastavena, je zde prostor pro prohlubovani se vnimani a zaroven spravne vyhodnocovani pocitovych doteku, ktere za beznych okolnosti zabarvuji nasi mysl a ta se jimi necha obsednout a vede nas ke konani, nad kterym mame malo kontroly (sef ti rekne neco, co se ti nelibi, emoce hnevu te zaplavi a v hnevu neco reknes nebo udelas, co te pak mrzi). kdyz jsi bdely, tak uz v okamziku, kdy sef mluvi a treba te kritizuje, tak vnimas, jakym zpusobem se v tobe probouzi ta emoce, nekdy jsi schopny jeste i vypozorovat, ktery nezpracovany aspekt v tobe je ten, ktery je pricinou toho, ze na to sdeleni reagujes hnevem, a dokazes tuto emoci udrzet oddelenou od racia (nenechas se ji obsednout) a pozdeji ji rozpustis, aniz by ses ji nechal sezrat, protoze pak bys svym nemoudrym konanim "zasadil semeno budoucim nasledkum". je to srozumitelne, ten priklad?
    STUDIO_27
    STUDIO_27 --- ---
    SKATEMURAI: ale pro život je podstatné to vědět, protože jinak je to tak, jak jsi napsal: člověk se pak snaží něčeho dosáhnout a je furt nespokojený...
    STUDIO_27
    STUDIO_27 --- ---
    Skatemurai: Ale lze nevědět o tom, že tam jsem... :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SKATEMURAI: nemyslim si. lze velmi snadno nebyt vedomy, tedy v pritomnem okamziku. samozrejme, muzeme vykouzlit libovolny intelektualni konstrukt, kterym vysvetlime to, cos popsal v druhe vete. jenze pokud je nase mysl nekultivovana a reflexne se chyta spousty beznych vjemu, ktere prichazeji z "vnejsiho" sveta a zcela se ztotoznuje s impulzy, ktere prichazeji ze sveta "vnitrniho", pak se o nejake bdelosti neda mluvit.

    ROTTWEILER: ano, lze to. nicmene to vyzaduje urcity vyvoj, v prubehu ktereho si clovek resi spoustu ruznych vnitrnich zaseku a soubezne s timhle procesem si zaroven upravuje (a dalo by se rict zjednodusuje, i kdyz to tak zpocatku nemusi vypadat) vnejsi zivot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam