Ono je to těžký. V době když jsem byl na vejšce v Plzni, tak můj landlord, taky jezdil do Německa se živit sportem. Stejně tak jako já, by se tu určitě neuživil. U nás jede pouze fotbal a hokej a případně tenis.
Ale v jiných zemích je běžné se sportem uživit i na mnohem nižší úrovni.
Já tedy nejezdil silnice, ale převážně triatlon hlavně ve všech jeho neběžných podobách. Závodil jsem skoro deset let a i v té nejlepší kondici jsem byl rád, že jsem měl tu klasickou trať pod 10h. V ČR by mi za to plat fakt nikdo nenabídnul. V Německu se dá. Ale je pravda že největší část platu je prize money a hlavně sázkařský procenta. Ale do začátku je třeba investovat hodně i do vybavení. A ten support taky není vůbec od věci.
Podle mě se díky tomu hodně nadějných českých jezdců nemá šanci se prosadit. I ten sponzoring v podobě vybavení je velmi důležitý.
Když jsem zrušil na závodě kolo, tak bych jen tak nenašel blbejch 60k na nový. Podruhý prostě nezariskuješ. No a když pak člověk vidí jak násobně dražší HW na TdF mění jak ponožky, je to fakt rozdíl.
Podle mě je u nás profi i mnohem širší skupina jezdců, jen se o nich vůbec neví. Málo kdo tomu může dát svůj čas. 8h denně v sedle, den co den, je luxus který si 95% lidí vůbec nemůže dovolit. Přitom první 4 měsíce které jsem takto strávil byl osobně můj největší výkonnostní posun.
Kolik lidí do toho může jít tady a kolik lidí v F, E nebo třeba I?