LARS_GUNNER:
Sedlo — no, alchymie… spíše otázka dlouhodobějšího hledání/zkoušení. Základem je zvolit správnou šířku (většina rozumných výrobců má sedla v různých šířkách) dle rozteče sedacích kostí (zadej na YouTube „Measuring sit bones“) a určení — preferuješ agresivní pozici, nebo spíše hledáš něco pohodlnějšího pro delší vyjížďky? (Pro drtivou většinu asi bude druhá „endurance“ kategorie výrazně vhodnější). V poslední době jezdím na fi’zi:k Tempo Argo a nemohu si vynachválit — myslím, že je dobře „univerzálně” tvarované, ale to samozřejmě vůbec neznamená, že sedne úplně každému. Na některých prodejnách mají testovací sedla, většinou ale jen od jedné značky, navíc ne vždy mají všechny modely/šířky. Takže pokud máš sedací část těla tak nějak „normální“, doporučoval bych najít si na internetu podle určení a šířky nějakého favorita, pokud jej někde najdeš k testování, pak ideál, pokud ne, tak holt risknout… a kdyžtak pak prodat.
Řetěz — pračku doma sice mám, ale její používání mi příliš radosti nečinilo (spousta odstřikující špíny, výsledek suboptimální). Takže se mi více osvědčilo to adekvátně postříkat Chain cleanerem od Muc-off, trochu to pošimrat starým kartáčkem na zuby, nechat chvíli působit, opláchnout čistou vodou, omýt houbou s jarem, opět opláchnout. To samé s kazetou. Do sucha to nevytírám, zatím se mi nestalo, že by to za tu chvíli „okapání“ chytalo byť jen náznak rzi. Ale určitě to není nic proti ničemu otřít starým ručníkem, to spíše jen já jsem líný :) Po uschnutí dávám Muc-off Dry Lube (hezky voní, ale moc nevydrží… takže až dodělám, asi zvážím jinou značku).
Garmin — pokud zařízení nepoužíváš čistě na záznam, určitě doporučuji samostatný cyklocomputer na řidítka. Jako první jsem měl jednoduchý
Garmin Edge 25 a vlastně sloužil dobře… malý, lehký, dlouhá výdrž baterie, dokonce i s Varia radarem komunikuje. Akorát neměl mapy a neumí se spojit s wattmeterem (což jsem tehdy nevyužíval). Od té doby, co mám Wahoo Elemnt Bolt, si navigaci a wattmeter nemohu vynachválit :)) Stejnou službu určitě udělá i Garmin Edge 530 nebo i (velmi povedený) základní Edge 130 Plus. Spíše bych pak zvažoval, zda na bicykl nenechávat hodinky doma (vozit obojí je fakt trochu nesmysl).
Mimochodem kdyby někdo chtěl, tak ten Edge 25 a Garmin HR hrudní pás (ANT+, bez BT) se mi tu válí, tj. je k prodeji.