Proc nas nikdy neporazi
(Pribeh z dob valek s Najezdniky, vypraveny mnoha bardy a vypraveci v mnoha obmenach)
Byly to krvave casy. Casy, kdy z more prisla smrt, kdy lesy Vrchoviny horely a zivoty naseho lidu koncily nedozpivane a prervane jako pretrzena struna loutny. Kdy Sakhullove a Etruri kosili zivoty jak vzrostle obili.
Mnoho nas bojovalo. Znovu a znovu jsme preladavali jejich linie, bili se s temi smrtonosi ve dne i noci, na vrcholcich hor i v hlubokych udoli. Za nase rodiny, za nase tradice. Za Vrchovinu!
To nebyl pripad Tedera, kteremu nikdo v kraji Fearnmoore nerekl jinak, nez Tichy druid. Nabadal k opatrnosti, ne vsak ke zlobe. K odvaze, ne vsak k blaznovstvi. Mel svou malou zahradu s bylinkami a svou tichou sestru, ktera mu s ni pomahala. Spolecne lecili ranene a dekovali sidhe, ze jejich sluzbu Vrchovine i Velke Pisni ocenuji tim, ze jim v dobe valky nechavaji jeden druheho.
Ale kdo zna cesty sidhe, zna jejich stedrost, milou tvar... i nezmernou krutost.
Panstvi Fearnmoore bojovalo srdnate a s Velkou pisni v srdcich... presto prohravalo, jak najezdnikum nebylo konce.
Snad proto se to stalo. Kdo vi.
Jednou, kdyz se vracel od ranenych, nasel Teder svou zahradu vyplenenou... A jeho sestre, pohozene jako hadrova panna mezi kvitim, kvetl na prsou kvet krve, kvet smrti.
Teder hledal svuj klid, ale nenachazel jej. Co zmuze jeden clovek proti tisicum?
Ale Teder nebyl obycejny clovek. Byl Vrchovan. Byl syn Velke pisne. A bratr zavrazdene sestry.
Ach! Jak tehdy Pisen kvilela v jeho srdci, kdyz svou sestru pohrbil mezi kvety, o ktere se s laskou a pokorou starala.
Pak vyrazil za svou pomstou, po stopach najezdniku.
Stopoval je dnem i noci, hnal se za nimi v kuzi sedeho vlka a za noci je strasil svym vytim.
Tretiho rana je dohnal.
A s vlcimi spary prisla mezi najezdniky smrt.
Bylo to u sameho pobrezi, kde jiz cekaly dalsi dve bandy najezdniku, Etruru i Sakhullu ve svych lodich. Osamely vlk jim nejdriv pripadal k smichu- ne ve chvili, kdy zuby zardousil dva z najezdniku behem tri uderu srdce.
Rozhorel se boj a Teder skakal mezi vrahy jako uragan, menil se v cloveka a zas ve zvire, tesal kolem sebe dykou, metal kletby a uskakoval ve vlci podobe.
Avsak nikdo neuhne leticim strelam.
Zraneny a krvacejici prijal Teder znovu lidskou podobu a bleskem a hromem rozmetal nejblizsi utocniky.
Rika se,ze tehdy cosi zaslechl. Pry to byla pisen. Nebo krakani vrany. A nekteri rikaji, ze to bylo vzdalene sumeni lesa.
"Kdo jsi, blazne?" zeptal se tehdy etrursky valecnik, pripraven zasadit smrtici ranu.
Teder se tehdy usmal. Pry promluvil poprve:
"To nikdy nepochopis. Jsem les a jsem strom, jsem hrom i klid, jsem hluboko i vysoko. My vsichni jsme, najezdniku. Jsem Vrchovina."
A pak zpival. A jeho zpev byl bodanim nozu a zurivym ohnem, cirou nenavisti, zrozenou z bolesti a ztraty. A nebe se rozestoupilo a propukla boure a besnila den i noc.
Tedera nasla skupina Vrchovanu o tyden pozdeji, kdyz se boure uklidnila. V blede tvari mel vepsan zal a smutek... ale i stesti. V prave dlani pry sviral kvet materidousky...
A kolem nej lezelo na sedesat mrtvych vrahu a more pohlcovalo zbytky tri etrurskych lodi.
Kazdy jsme Vrchovina.
Proto nas nikdy neporazi.