• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tak jsem taky na Mintosu. strategie: autoinvestovat po 10e, urok 13% a vys, do 24 mesicu, vylucne s BB garanci. postupne tam asi budu presouvat finance ze Zonky, ptz me svyma novyma podminkama dost nasrali. otazka je jestli me jeste vic nenasere posilujici koruna.
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    CERMINEK: v minstosu buduju portfolio již přes dva roky. Držím se jen a pouze buyback, to udržuje plynulej přísun pěnez. Investuju u různých originators ale nejvíce peněz mám u Mojo (nejvyšší úroky) v eurech. Zkusil jsem tam poslat také české koruny ale ležely ladem tak dlouho až jsem je převedl na gruzinské GEL a investuju tam do 17%, nicméně to mám jen tak na hraní, kurz gruzínské není nejpevnější.

Jinak mám dobré zkušenosti ještě s twino.com, v podstatě fungují shodně s mintosem.
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    CERMINEK: Investuju, vetsinou bez BB ale se zajistenim. Po splatnosti mam hodne (obcas az 50%), ale zatim vzdy nakonec zaplatili..
    FLAD
    FLAD --- ---
    _BENNY: Ty ještě žijou? Já myslel, že už skončili.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nekdo nejake zkusenosti?

Žlutý meloun
    https://www.zlutymeloun.cz/
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    TYCHOVRAHE:
    MARMESS:
    Bez BB taky neinvestuji. Zatím vyčkávám a ani to neposílám na sekundní trh. Nicméně jsem zvolniv v dalších vkladech a uvidím, jak se to vytříbí.... Jinak CZK jsem v peněžence měl také dlouho, ale nakonec jsem, ač nerad, provedl směnu měny v rámci Mintosu a zainvestoval to...
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    TYCHOVRAHE: Na mintosu jsem cca 2 měsíce a bez BB taky neinvestuju a i s BB toho je randál po splatnosti, otázka je, jak to přesně funguje, třeba ten dlužník zaplatí včas, ale ten organizátor to tam nechá po splatnosti, místo aby danou půjčku splatil a vypsal si další půjčky k prodeji, aby měl funding... Nicméně vzhledem k tomu počtu z toho mám i tak trochu strach a fakt si nejsem jistý, jestli bych tam svěřil statisíce...

Co je na hovno je český trh, kde mi v peněžence leží prachy a není je do čeho investovat, co se týče ZŁ a EUR, tak tam v pohodě.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    CERMINEK: Mám cca 18 procent po splatnosti. Když vezmu půjčky bez buyback garance, tak je po splatnosti cca 25% (ale zatím žádný default). U půjček s buybackem to nemá smysl moc řešit.
    Nicméně, pokud investuješ do půjček s BB tak tě to trápit moc nemusí a podrobnou selekci bys měl řešit především na úrovni Originatorů. Nějaké hodnocení třeba tady: http://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/, nebo Finlordi dělaj recenze.
    Pokud investuješ do půjček bez BB, tak selekce neselekce diverzifikuješ hodně málo. Když máš tisíc EUR, tak to rozlož do 100 půjček po 10. Nejlépe ještě u různých originatorů. (určitě bych to doporučil i pro půjčky s BB, ta garance tam nemusí bejt navždy).
    Zonky nedávno dělalo analýzu, od jakého počtu půjček funguje u nich diverzifikace dobře a vyšlo jim tušim 122. Pod tento počet je to poněkud gamble..
    Jinak vhledem k rozdílům mezi úroky u půjček s BB a bez (nějakých cca 13 vs 15%) do půjček bez BB na Mintosu už vůbec neinvestuju, co vy?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Investujete někdo na Mintos? Zaregistroval jsem se i tam. Mám tam cca 15 půjček za cca 1000€, ale i přes poměrně podrobnou selekci je toho většina po splatnosti.. Máte někdo tuhle taky podobnou zkušenost?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    _BENNY: já jich mám cca 100 a po splatnosti 4, ale stejně nevim jestli tady dostaneš lepší statistiku než z newsletteru: Default 15 z 217 pujcek (starsich nez 90 dni), 27 z 277 je opozdenzch o 10 a vice dni, 15 z 265 je opozdenych o vice nez 30 dni a 15 z 243 je opozdenych o vice nez 60 dni
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    _BENNY: Mám 4 a všechny splácejí OK.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    vy co mate nejake Decka, jak moc spatne splaceji?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    PSYKO: tak jsem neco nacetl a zda se, ze je to zpusobeny tim, ze za prve se splaci malo pujcek a pribylo defaultu, sice jsou jisteny nemovitostma ale prodej trva dlouho - takze investorum se malo vraci a nemohou kupovatna sekundaru, dale jsou z toho nervozni a nechteji nalejvat novy prachy, a za druhy Lendy ziskava cim dal vetsi objem uveru takze ten prebytek nabidky je jeste vetsi
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    GASPODA: podle me je podle vyse uroku a doby splatnosti (remaining term).
    TYCHOVRAHE: nevim, proc je toho na sekundaru tolik.. Kazdopadne se tam skoro neda nic prodat.. Skoncilo mi nekolik pujcek a jsou v prodleni tyden.. Trochu me to znepokojuje, spolecne s poklesem libry :(
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    FRONEMA: Koukal jsem na to, je to uplně nový, půjček je tam pár (dvanáct právě teď), 5-15%, zajištěno často nějakou nemovitostí, nebo třeba i traktorem. Některé půjčky jsou hypotéky a na dlouho (až třeba 18 let), ale sekundární trh není. Všechny půjčky zatím poskytuje ACEMA, ale myslím že se připravují i další poskytovatele, taková trochu kopie mintosu. Vzhledem k tomu jak je to mladý a není možnost rychle utéct kdyby něco, tak za mě zatím ne. Jinak CEP Invest do toho nalili 22mega, takže nějakej kapitál na rozjezd tam je, uvidíme.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    znate nekdo https://www.bondster.com/cz/jak-to-funguje ? ted jsem to nove objevila
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    PSYKO: jsem si to nahodil a dobry, jen nechapu klic k obarveni nekterych radku na modro v Available Loans
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Zonky chce vetsi reklamu a nema na ni & zaroven ho trapi ze musi doplacet nejmene rizikove pujcky, takze si vytahnete penezenky:

TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    LINKOS: bud investujes v korunach a zisk dostavas v korunach nebo v eurech a pak zisk dostavas v eurech. muzes investovat i v obojim klidne, problem je ze ty pujcky v korunach tak vicemene nejsou
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRONEMA: a kdyz investujes v korunach jak se to prepocitava na eura v kterych vyplácí pujcku,nebo jak je tohle.
    Nejaka doporuceni ohledne mintosu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam