• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LEF: 'Pokud bych sel do zahranici, tak tam je to jeste lepsi'
    co by jsi doporucil?
    LEF
    LEF --- ---
    MARMESS: delam pres 10 let v jedny nebankovce ;-)
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    LEF: Nevím z jaký zkušenosti mluvíš ty, ale já teď po 4 letech skončil v 1 nebankovce (s licencí) a od listopadu nastupuju do Zonky. Scoring to nijak výrazně neovlivnilo, udělaly se většinou nějaký úpravy ve stylu vlk se nažral a koza zůstala celá... Nakonec, stačí se podívat na zadluženost domácností, i po novém zákoně stále roste.
    LEF
    LEF --- ---
    MARMESS: dovolim si nesouhlasit. ZoSU zkomplikoval. Je docela caste zte nyni uz zadatel (spotrebitel) neprojde scoringem, dale poskytovatele musi mit licenci (spousta ji nedostalo). Firmy a ICari jsou samozrejme jina kapitola, ale neni jich neomezenej pocet :-) To vede ke zpomaleni a zmirneni poskytovani uveru. Nebavim se o poskytovatelich, kteri davaj uvery spotrebitelum bez licence a jinak obchazeji zakon. ale do takovych bych se bal investovat, nikdy nevis kdy na ne prijde rada a CNB si na ne posviti.
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    LEF: Ono to není ani tak o tom, že měly firmy dostatek fundingu, ale většina společností je vlastněná ze zahraničí a půjčuje si za větší úrok od zahraniční matky, aby se odtud vytáhl zisk... A nový ZoSU zas tolik poskytování úvěru nezkomplikoval ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    Return of Rate mám 8,5% a to zejména bo jsem si několik let četl příběhy a vybíral z toho co tam zbylo... :)
    LEF
    LEF --- ---
    MARMESS: jo to mas pravdu. na bondsteru se usilovne pracuje na vice poskytovatelu, bohuzel misti poskytovatele zrejme nemaji potrebu ziskavat finance od investoru, protoze jich maj sami dost a s novelou zakona o spotrebitelskych uverech je poskytovani komplikovanejsi (hure se penize prodavaj).

Mintos mam stejne :-) Zvazuju si pohrat s menama. nektere dosahuji 17% s BB, ale nutne zvazit menove riziko.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LEF:
    pro me osobne jde o to, ze si s tim hraju... zatim jsem spise se nedival co by slo jinde.

Ten MINTOS ma taky nejake API?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nevim presne co ze stonky je to dulezite cislo...
    Spousty grafu ale nic moc me to nerika...
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    LEF: Taky nutno dodat, že na Bondsteru investuješ tak do 1 - 2 společností, takže když ti ACEMA krachne, tak máš hovno. Já používám Mintos a Zonky, na Mintosu mám v EUR a PLN mezi 12-13% s BB, na Zonky mám aktuálně 10,4% p.a. (dle Stonky, podle Zonky 11,3% p.a., ale ten výpočet je divnej)
    LEF
    LEF --- ---
    TYCHOVRAHE: no tak to je docela hnus :-(
    tohle je opravdu tezky podprumer v P2P investovani. Jen pro rychle srovnani treba s BONDSTEREM, kdy je vynos 5% pa a je garance odkupu pri prodleni 60 dni (to je z pohledu investora to nejbezpecnejsi investovani). Pokud bych sel do zahranici, tak tam je to jeste lepsi (ano nutno priznat menove riziko, ale i s tim se da pracovat).

Tak bohuzel muj nazor na ZONKY se jen prohlubuje.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    LEF: jsou tam už přes rok docela vysoké poplatky, třeba u toho D je to 5% PA. Dále se počítá s nějakým default ratem, takže ten očekávaný výnos jde dolů, viz tabulka níže.

Já tam neinvestuji právě od zvýšení těch poplatků, takže se můžu jen domnívat že lidi tam furt investují třeba právě kvůli měně, jazykové bariéře, diverzifikace atp...

LEF
    LEF --- ---
    TYCHOVRAHE: tak ta me jako investora zajima az v druhe nebo treti rade. kolik teda pripada z takove pujcky investorovi.

jelikoz tam neinvestuju tak nemam poneti, jen se domnivam ze ty vynosy jsou nzsi nez je "bezne" u P2P investovani. pokud tomu tak je, nechapu motivaci investoru tam investovat a jeste k tomu tak komplikovane jak popisujete v prispevcich nize. je to jen "strach" z menoveho rizika?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    LEF: ne, to je úroková sazba účtovaná dlužníkovi
    LEF
    LEF --- ---
    KOC256: rozumim tomu dobre, ze Deckovy uvery jsou s vynosem 19,9% pa?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MARMESS:
    tam se nedostanu, nemám FB
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MARMESS:
    oka možná juknu. Dík...
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    KOC256: Stonky ti vyhodnotí přímo tvoje portfolio do všemožných detailů, funguje to jako googlesheet na gdrive, jen tam nahraješ export z peněženky a export investic...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam