• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    Klub pro všechny, co investují nebo si půjčují peníze prostřednictvím P2P půjček jako Zonky, Benefi, ....

    Kde investovat:

    Zonky
    - v současnosti asi nejznámější - www.zonky.cz
    - skupina na FB: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/?ref=bookmarks
    rozbalit záhlaví
    RUI
    RUI --- ---
    RUI: Tak EstateGuru opožděně nadělilo uživatelům vánoční dárek a odemklo všechna nastavení autoinvestu pro úvěry v libovolné výši (dříve byla všechna nastavení odemčena až při investici od 250 eur). Za mě palec nahoru - třeba možnost omezit kumulativní expozici na projekt nebo firmu je dost užitečná. Jinak z nastavení se zdá, že je na spadnutí expanze na nizozemský trh.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    RUI: Estateguru jedu taky (uz 4 roky) a co se tyce vymahani tak bych je zaradil mezi ty lepsi zkusenosti. Ale rozhodne to neni stoprocentni a ze by se to vsechno vyresilo za par mesicu, momentalne nejstarsi zatim nevymozeny default je 782 dni ve zpozdeni a nekolik mam okolo roku. Ale ted se treba splatilo neco po nekolika letech v plne vysi (sice skoro bez uroku ale aspon ta jistina)
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    RUI: Estateguru mám taky, ale cíleně jsem zmiňoval české platformy. Zatím ale nemám Estateguru tak dlouho, abych mohl podrobně hodnotit, investuju tam zhruba půl roku, aktuálně mám 1 projekt 60+, další se občas dostanou do delikvence, ale pak se uzdraví, případně se drží do 30 DPD. Pravda je, že k předčasnému splacení tam dochází často (Aktuálně mám 66 aktivních projektů a 12 již doplacených).
    RUI
    RUI --- ---
    K tomuhle tématu (proč si firmy jdou půjčit místo banky na crowdlendingový portál) nedávno vyšel dobrý článek na blogu EstateGuru: https://blog.estateguru.co/the-four-key-reasons-real-estate-developers-choose-estateguru

    Kromě toho, co už tady bylo zmíněno o hrozivém scoringu firem (v blogu se jako příklad uvádí, že třeba firmy s kratší než tříletou historií jsou v podstatě diskvalifikované, i kdyby nabízely sebelepší zástavu), se ještě jako další důvody uvádí tyhle tři:

    (1) Nechuť bank poskytovat menší úvěry - bankám se nevyplatí podstupovat to dlouhé (a nákladné) interní kolečko plné analýz a schvalování kvůli úvěru v řádu několika desítek nebo set tisíc eur.
    (2) Dlouhé schvalovací lhůty. Ze zkušenosti mohu zmínit, že na EstateGuru jsou často k vidění překlenovací úvěry okolo devíti měsíců nebo roku, které jsou pak refinancovány bankovním úvěrem. Firma ale nechce se svým projektem čekat, tak si půjčí třeba na EstateGuru a bankovní schvalovací proces běží paralelně.
    (3) Větší zkušenosti specializovaných platforem v oboru stavebnictví. Banky mají široké portfolio v různých oborech a složitější případy s konkrétních odvětvích pro ně nejsou tak čitelné. Naopak většina crowdlendingových platforem zaměřených na úvěry zajištěné nemovitostmi (ze zahraničních právě hlavně EstateGuru, v Česku pak primárně ty, co zmiňuje MARMESS) se věnuje téměř výhradně stavebnictví, real estate a developmentu a snáz si poradí s trochu méně standardními požadavky.

    Mimochodem, o EstateGuru jsem tu zatím neviděl žádnou zmínku. Já sám mám investice na čtyřech platformách (EstateGuru, Ronda Invest, Mintos a Peerberry) a musím říct, že EstateGuru z nich mám suverénně nejradši. Přijde mi, že dodávají kvalitní podklady (všechny úvěry třeba doprovází kompletní posudek, na základě kterého je stanovena hodnota zajišťovací nemovitosti), úvěry přibývají v podstatě denně a v čím dál širším geografickém spektru (EstateGuru začínalo v Pobaltí a postupně se rozšířilo do Finska, Švédska, Španělska, Portugalska a nejnověji Německa) a minimální invetice na úvěr je přijatelných 50 EUR. Nabízený výnos je solidní (bývá zhruba v rozpětí 7,5-12%), docela dobře funguje autoinvest i sekundární trh a hlavně už si EstateGuru dokázalo vytvořit slušnou historii v řešení problémových úvěrů. Já jsem u nich bez pár týdnů dva roky a za tu dobu vymohli zpět v plné výši asi šest úvěrů v mém portfoliu, kde dlužník přestal splácet - vždy to trvalo několik měsíců a konala se aukce (ve dvou případech opakovaná) a výsledkem vždy byla plná splátka včetně úroků za dobu od chvíle, kdy EstateGuru začalo vymáhat. Musím ale podotknout, že si vybírám spíše konzervativnější úvěry (tedy s nižším LTV a zajištěné spíše hotovými byty než komerčními nemovitostmi, pozemky nebo developerskými projekty v hodně rané fázi).

    Nechci z toho dělat reklamu na EstateGuru, berte to jako mou zkušenost na základě skoro dvouletého používání a srovnání se třemi dalšími crowdlendingovými platformami. Kdyby chtěl někdo EstateGuru vyzkoušet, nechám tu s dovolením svůj referral: https://estateguru.co/en/investor-referral/?switch=en&userPromotionCode=EGU60539
    DYNK
    DYNK --- ---
    ok, to zni rozumne. Diky za rozsireni obzoru!
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    DYNK: Protože scoring firem je něco šíleného. Můžeš mít obrat klidně miliardu, být v zisku atd. a banka ti stejně nedá ani korunu. Dneska stačí, že firma měla v posledním roce víc jak 50 % obratu v automotive. Pak tu jsou faktory typu, že banka nerozumí business modelu, export běží mimo EU apod...
    LEF
    LEF --- ---
    DYNK: protoze maj spatnej skoring (optimalizuji dane), nebo maj uz v bance vybrano na limit a banka vic nepusti. je spousta firem, ktery si pujci za 20% p.a. porad se jim to vyplati.
    DYNK
    DYNK --- ---
    MARMESS: Jak si vysvetlujes, ze se firmam vyplati davat investorovi 9 - 10 % p.a.? Ja si furt nedokazu vysvetlit proc ty firmy nejdou do banky, ktera by jim pujcila za min, pokud by firmy a jejich projekty byly bezpecne. A to jeste ignoruju provizi zprostredkovatele, kde taky nejake to procento zahuci.
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    MARMESS: Hezký přehled. Upvest zní opravdu dobře. Když sem dáš referal link tak rád využiju.
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    MIC: Já teď peníze ze Zonky přelévám do:

    Ronda Invest (dovolím si referral https://online.rondainvest.cz/register/ref/2936) - úvěry zajištěné nemovitostí, výnos až 6% p.a., při proinvestování 10 000 Kč dávají 500 bonus pro referral i investora. Nevýhoda je, že většina participací je od 10 000 Kč a že je k tomu nutné u nich zřídit účet (vedení zdarma, ale odchozí transakce zpoplatněné). Zatím ale neměli nikdy nic po splatnosti.

    Upvest (https://www.upvest.cz) - investování do developerských projektů (často i velkých developerů, naposled třeba Crestyl), výnos až 9% p.a., od 5 000 Kč / participace, nevýhoda je, že je těch projektů relativně málo, takže se dá zainvestovat tak 1 za měsíc...

    Fingood (https://www.fingood.cz) - p2b investice do firem, výnos až 10%p.a., často je to zajištěné nemovitostí, výhoda je, že splátky posílají rovnou na běžný účet, jsou k dispozici taky analýzy a náhledy do účetnictví, investice od 5 000 Kč.

    U všech výše zmíněných zatím v podstatě neexistuje sekundární trh, takže je s tím při investici (většinou v řádu 1-3 roky) potřeba počítat. Případně to třeba Ronda odkupuje zpět, ale asi za 1,5% z jistiny.
    ____

    Ještě se teď rozjíždí Investown (www.investown.cz) - investování do nemovitostí, kde participuješ na nájmu, pracuje tam pár bývalých kolegů ze Zonky, ale mně se ten model moc nelíbí, takže tam neivestuju...

    Jinak mám i peníze na Bondsteru nebo Mintosu, ale tam bych se větší sumy asi dávat neodvážil, hlavně Bondster v době moratorií kompletně kašlal na svoje vlastní obchodní podmínky.
    SIMPI
    SIMPI --- ---
    je nějaký nezávislý rating poskytovatelů na bondster? podobně jako explorep2p na mintos? případně podle čeho se řídíte? Ukazuje mi to půjčky s výnosem 16%, tak sem trochu překvapenej, v porovnání s Mintosem
    MUXX
    MUXX --- ---
    R.I.P.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Tak jsem si zvedl logovací level BOTa a všechny pokusy o investici končí ve stavu cannotInvest

    Viz př.:
    2021-11-03 13:12:27 | koc256 | id => 975861, amount => 400, state => cannotInvest

    A tolik tam je nyní pěkných půjček, kde bych nějaké prachy ulil :-)

    Tak jdu vypnout BOTa :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    Tak dneska jsem aktualizoval NAS, kde mi BOT běží. tedy restart a proces znovuspuštění pořád funguje. Je třeba i na stránkách ZONKY získat kód :-).
    LEF
    LEF --- ---
    MIC: ja se priznam ze zonky jsem nejel vubec. jedu mintos a bondster (v budoucnu hodlam rozsirit i mimo p2p, nebo zkusit dalsi platformu). jako nejake ztraty mam take, ale zatim jsem spis vyrazne v plusu (na obou platformach). urcite doporucuji maximalne diverzifikovat (davam na investici nejcasteji nenizsi moznou castku, je taky pravda ze celkem tam nemam zadne statisice+) a nekoukat jen po vynosu (cim vyssi vynost, tim zpravidla vyssi riziko, takze spis ten stred).

    Pokud by si chtel zkusit bondster, muzu ti dat nejaky promo kod (ziskas a ja taky nejake vyhody), ale to ti tady muze nabidnou asi kde kdo :-D
    MIC
    MIC --- ---
    KOC256: By mě zajímalo jestli se ti povede zainvestovat nějaký příběh, nebo jen jestli api nedostává 40x ale "nic z toho"
    LEF: kouknu díky. Kdyby se mi p2p nelíbilo obecně, tak tu nejsem ;-) Jen doposud z toho co bylo k mání byly zonky vítěz... takovej zajímavej produkt to byl a oni ho takhle pošlou do kytek.
    LEF
    LEF --- ---
    MIC: zkus mrknout na bondster, ten je ceskej a myslim ze ma taky licenci cnb. ale spis to vypada ze se ti p2p nelibi obecne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIC:
    Tak já spíše myslím, že se jim nechtěl programovat nějaký global end na 00:00:01 a prostě jak dneska přijdou do práce, tak to odstřelí.

    Ony asi i ty jejich stránky běží skrz to API, jak to rozhraní webu je pomalé... Takže to úplně vypnout nemohou...
    MIC
    MIC --- ---
    KOC256: kluci zapomněli odstřelit apíčko, asi se nevešlo do sprintu ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Zonky robota mi zatím nikdo neustřelil :-), Tak to nechám ještě chvilku běžet - spíše ze zájmu.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    MIC: jj chápu, já třeba jsem větší střelec a snažim se spíš snižovat riziko rozložením financí mezi víc platforem/poskytovatelů s dobrým hodnocením. Používám tudíž těch platforem teď asi 8, včetně robocash :)
    MIC
    MIC --- ---
    TYCHOVRAHE: Díky!
    To se mi nejvíce líbilo na Zonky... součást PPF, s licencí od ČNB.. pro opatrného čecháčka jako já to dává větší klid, než poslat peníze neznámým například chorvatům (robo.cash), kde nevíš dne ni hodiny kdy oznámí bankrot, protože svůj startup moc nahajpovali a bublina s kulatými rohy praskla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam