• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    MIC: Já teď peníze ze Zonky přelévám do:

    Ronda Invest (dovolím si referral https://online.rondainvest.cz/register/ref/2936) - úvěry zajištěné nemovitostí, výnos až 6% p.a., při proinvestování 10 000 Kč dávají 500 bonus pro referral i investora. Nevýhoda je, že většina participací je od 10 000 Kč a že je k tomu nutné u nich zřídit účet (vedení zdarma, ale odchozí transakce zpoplatněné). Zatím ale neměli nikdy nic po splatnosti.

    Upvest (https://www.upvest.cz) - investování do developerských projektů (často i velkých developerů, naposled třeba Crestyl), výnos až 9% p.a., od 5 000 Kč / participace, nevýhoda je, že je těch projektů relativně málo, takže se dá zainvestovat tak 1 za měsíc...

    Fingood (https://www.fingood.cz) - p2b investice do firem, výnos až 10%p.a., často je to zajištěné nemovitostí, výhoda je, že splátky posílají rovnou na běžný účet, jsou k dispozici taky analýzy a náhledy do účetnictví, investice od 5 000 Kč.

    U všech výše zmíněných zatím v podstatě neexistuje sekundární trh, takže je s tím při investici (většinou v řádu 1-3 roky) potřeba počítat. Případně to třeba Ronda odkupuje zpět, ale asi za 1,5% z jistiny.
    ____

    Ještě se teď rozjíždí Investown (www.investown.cz) - investování do nemovitostí, kde participuješ na nájmu, pracuje tam pár bývalých kolegů ze Zonky, ale mně se ten model moc nelíbí, takže tam neivestuju...

    Jinak mám i peníze na Bondsteru nebo Mintosu, ale tam bych se větší sumy asi dávat neodvážil, hlavně Bondster v době moratorií kompletně kašlal na svoje vlastní obchodní podmínky.
    SIMPI
    SIMPI --- ---
    je nějaký nezávislý rating poskytovatelů na bondster? podobně jako explorep2p na mintos? případně podle čeho se řídíte? Ukazuje mi to půjčky s výnosem 16%, tak sem trochu překvapenej, v porovnání s Mintosem
    MUXX
    MUXX --- ---
    R.I.P.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Tak jsem si zvedl logovací level BOTa a všechny pokusy o investici končí ve stavu cannotInvest

    Viz př.:
    2021-11-03 13:12:27 | koc256 | id => 975861, amount => 400, state => cannotInvest

    A tolik tam je nyní pěkných půjček, kde bych nějaké prachy ulil :-)

    Tak jdu vypnout BOTa :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    Tak dneska jsem aktualizoval NAS, kde mi BOT běží. tedy restart a proces znovuspuštění pořád funguje. Je třeba i na stránkách ZONKY získat kód :-).
    LEF
    LEF --- ---
    MIC: ja se priznam ze zonky jsem nejel vubec. jedu mintos a bondster (v budoucnu hodlam rozsirit i mimo p2p, nebo zkusit dalsi platformu). jako nejake ztraty mam take, ale zatim jsem spis vyrazne v plusu (na obou platformach). urcite doporucuji maximalne diverzifikovat (davam na investici nejcasteji nenizsi moznou castku, je taky pravda ze celkem tam nemam zadne statisice+) a nekoukat jen po vynosu (cim vyssi vynost, tim zpravidla vyssi riziko, takze spis ten stred).

    Pokud by si chtel zkusit bondster, muzu ti dat nejaky promo kod (ziskas a ja taky nejake vyhody), ale to ti tady muze nabidnou asi kde kdo :-D
    MIC
    MIC --- ---
    KOC256: By mě zajímalo jestli se ti povede zainvestovat nějaký příběh, nebo jen jestli api nedostává 40x ale "nic z toho"
    LEF: kouknu díky. Kdyby se mi p2p nelíbilo obecně, tak tu nejsem ;-) Jen doposud z toho co bylo k mání byly zonky vítěz... takovej zajímavej produkt to byl a oni ho takhle pošlou do kytek.
    LEF
    LEF --- ---
    MIC: zkus mrknout na bondster, ten je ceskej a myslim ze ma taky licenci cnb. ale spis to vypada ze se ti p2p nelibi obecne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIC:
    Tak já spíše myslím, že se jim nechtěl programovat nějaký global end na 00:00:01 a prostě jak dneska přijdou do práce, tak to odstřelí.

    Ony asi i ty jejich stránky běží skrz to API, jak to rozhraní webu je pomalé... Takže to úplně vypnout nemohou...
    MIC
    MIC --- ---
    KOC256: kluci zapomněli odstřelit apíčko, asi se nevešlo do sprintu ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Zonky robota mi zatím nikdo neustřelil :-), Tak to nechám ještě chvilku běžet - spíše ze zájmu.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    MIC: jj chápu, já třeba jsem větší střelec a snažim se spíš snižovat riziko rozložením financí mezi víc platforem/poskytovatelů s dobrým hodnocením. Používám tudíž těch platforem teď asi 8, včetně robocash :)
    MIC
    MIC --- ---
    TYCHOVRAHE: Díky!
    To se mi nejvíce líbilo na Zonky... součást PPF, s licencí od ČNB.. pro opatrného čecháčka jako já to dává větší klid, než poslat peníze neznámým například chorvatům (robo.cash), kde nevíš dne ni hodiny kdy oznámí bankrot, protože svůj startup moc nahajpovali a bublina s kulatými rohy praskla.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    MIC: Mintos je asi nějvětší platforma. Pokud se ti nezdá z nějakého důvodu důvěryhodná, tak ostatní budou sotva lepší :) Na mintosu je potřeba si dávat pozor na výběr konkrétních poskytovatelů, jsou tam dobrý firmy i naprostej brak.

    Někteří dobří poskytovatelé od mintosu odešli a postavili si vlastní platformy, kde můžou díky absenci prostředníka nabízet lepší úroky. Ale zas ti může chybět silnej prostředník když to půjde do kytek.

    Můžeš kouknout tady na konkrétní platformy včetně hodnocení:
    Some lenders have their own P2P sites. How solid are they? Here's our ratings
    https://explorep2p.com/p2p-ratings/

    a hned vedle na hodnocení poskytovatelů na mintosu:
    Our Mintos Lender ratings. We score each lender out of 100
    https://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
    MIC
    MIC --- ---
    TYCHOVRAHE: konkrétní tip by prosím byl? Něco nejlépe ehm... důvěryhodného.
    třeba ten mintos co zmiňuje 87HIGHFLYER se mi z nějakého důvodu nelíbí.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MIC: já mám nějaký drobný u mintosu. Dělá to 10% ale třeba s tím, že jim trvalo rok vymáhat nějaký pohledávky s nejistym výsledkem. Pokud někoho ten koncept baví, proč ne. Pro mě to úplně není a lejt do toho víc peněz moc neplanuju
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    MIC: musis do eur, p2p platforem je dost a vynosy vyssi
    MIC
    MIC --- ---
    Taky mi to přijde jako velká škoda. Na zonky mě právě bavila ta gamifikace výběru příběhů. Rentiér mě vůbec neláká, nejspíš nechám doběhnout co mám a pápá zonky.
    Jediné co tak ta "diverzifikace"... fondee portu indigo jsou všechno zase akciový trhy, bylo zajímavý mít taky něco "jinde" a na to mi zonky přišly ideální a ostatní platformy jsou mrtvý, nebo o nich nevím.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KOC256: Než rentiér se vyplatí Fondee, Portu atp... Rentiér má velké poplatky a těch 5.5% je IMHO utopických...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CERMINEK:
    Uvazuji, zda to nechat dobehnout a nebo odprodat. Drzel jsem se nekde na 7% zisku pred zdanenim vcetne zapoctenych ztrat. U rentiera to pise na webu neco jako 5,5%.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam