• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jasne a pila ma les odkud to tahaj.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DOKKTOR: EET na tom zmeni to, ze misto aby to nezauctovali do normalni pokladny, tak to nezauctujou do registracni pokladny s napojenim do kloudu.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Mně teda lesník vypsal paragon i na dříví za blbejch 400 Kč.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Já sem to myslel spíš tak, že už sem kupoval třeba dřevo na pile, velké pile s velkým obratem (takže chápu, že tam se to prostě schová),kde se tě účetní ještě než vubec neco začne nekam zapisovat zeptá, jestli na to chceš doklad. Nechceš? Máš to o 21% levnější. Pochybuju, jak už tu ostatně nekdo zmiňoval, že eet na této praxi cokoliv změní.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    ATOMIKS: Pravda. Ti farmáři prokletí!
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    KALISNIK: já občas zajdu k číňanům na oběd a tam žádnou elektroniku nemají. stejně jako na těch technopárty a farmáři.
    ale taky je nenutím, aby mě ji dávali.
    SARF
    SARF --- ---
    Já si vzpomínám na humornou, ale velice otravnou situaci /která trvala tak dva týdny, než to sněmovna zrušila/ kdy byla povinnost vydávat paragony. Před trafikou byla fronta až za roh, jak trafikantka smolila paragon na každej Blesk nebo krabičku sirek a kupující nutila na jeho vydání počkat. Je to tak 6-7 let zpátky ... Taky si vzpomínám na zcela nehumornou situaci, kdy Paroubek sliboval podnikatelům úlevy když si v předstihu pořídí registrační kasu a než začal zákon platit, tak byly zrušený. Hospodský by mohli povídat podobnou historku o pákových bateriích a jiných volovinách.

    Já sám jsem podlehl bludu jakéhosi profesního osvědčení řidičů, jehož získání bylo podmíněno zaplacením a absolvováním nějakýho kurzu v autoškole. Zaplatil jsem, absolvoval, odnes potvrzení na Bohdalec, kde mi na STK slíbili do 14 dnů vydat osvědčení s kulatým razítkem. V den, kdy jsem si pro něj šel, parlament tuto hovadinu zrušil. Takže na tu evidenční nálepku ve formě nějakýho hologramu na auto už jsem se preventivně vysral a dobře jsem udělal - platnost mělo to nařízení asi měsíc ... tolik asi k mým obavám ohledně EET.
    Někdy se mi zdá, že tenhle stát se mi jen zdá ...
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    DOKKTOR: A je mi to celkem jedno. Účtenka někdy dává, někdy nedává smysl. Namarkovaný to nějak má, takže to v účetnictví eviduje (pokud to zrovna není teda kasa tvořená krabičkou na peníze a na pultu položenou kalkulačkou), takže jako co, že nemám účtenku...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    KALISNIK: asi takhle: " haló, pane, počkejte si ještě na účtenku ... hm, a je pryč"
    kolika to tak řekne asi lidem, než to přejde v klasické: "chcete na to doklad?"
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    SARF: Vidíš, já ji dycky dostanu a vždycky odmítám. Ve skutečnosti mě to naprosto nezajímá a otravuje, furt nějakej debilní papír, co není kam ani vyhodit.
    U zboží nebo služeb, kde chci mít záruku, samozřejmě účtenku/jiný daňový doklad chci, abych mohl vymáhat záruku, případně. Moc nechápu, jak by EET tohle mělo zlepšit, zjednodušit, apod.
    SARF
    SARF --- ---
    KALISNIK: já jsem teda účtenku u Vietnamců ještě neviděl. Ani nepředpokládal.
    TOFI
    TOFI --- ---
    Autobus s obsluhou je jako hospoda. Start EET platí i pro kávu a občerstvení ve vlacích |
    http://archiv.ihned.cz/...s-barem-jako-hospoda-start-eet-plati-i-pro-ridice-a-obcerstveni-ve-vlacich
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Tak jako já nevím v jakým vesmíru žijete, ale já účtenky dostávám v každým krámu, kam vlezu. Ať už je to vietnamská večerka, supermarket, knihkupectví, nebo třeba ta hospoda. Všude dostávám účtenku/daňový doklad.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: ale myslet si, že majitel restaurace to jede bez daní čistě jen v zájmu hostů a zaměstnanců, je taky omyl. jsou podniky, které pocitvě daní a fet neprodávají .o) problém zaměstnanců hospod je klasický problém nabídky a poptávky. problém cen hospod je také otázkou nabídky a poptávky (stejně jako kadeřnice a opraváři). budou muset zdražit, to ano, radost z toho nemám velikou, resp by byla větší, kdyby to šlo skutečně do daní a ty daně se poctivě použily dál.

    bych až řekl, že by se to tady nemělo omezit pouze na hospody.
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: účtenky dostávám jen v restauracích, jejichž majitélé krátí daně na úkor svých zaměstnanců a jinými způsoby...a v barech kde se vydělává stěžejně na něčem úplně jiném než na chlastu-na fet účtenky vydávat nebudou...jen si myslím, že vše souvisí se vším a netýká se to jen vesnických hospodských. Ono to zní jednoduše ať jde pracovat jinam...v praxi to tak jednoduché není.
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: ok..
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: v pojmu "veřejná služba" si pleteš pojmy .o) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_slu%C5%BEba
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: to mícháš několik věcí dohromady.
    bych řekl, že barman, který dělá 13k měsíčně (a ještě beze smlouvy), by měl jít pracovat raději někam jinam.
    já osobně mám pochopení pro nedaněnou vesnickou hospodu, kde majitel sedí co večer a obsluhuje svých pět stálých štmgastů a může doufat, že max letní měsíce, jeden dva plesy a silvestr mu dají nějaký lepší profit. v tomto případě se skoro jistě stane průšvih a to i z hlediska sociálně-kulturního.
    na druhou stranu je mnoho hospod, které účtenky již nyní vydávají, takže bych se toho nemít kam jít na pivo úplně nebál. stejně jako že by začali zavírat kadeřníci a opraváři atd. ty už teď jedou známý mimo systém a tak to i zůstane.
    NMA
    NMA --- ---
    njn, a budeme si říkat soudruhu/soudružko...a veřejné služby budou podpultovým zbožím
    SARF
    SARF --- ---
    NMA: a pak se dočteš, že v Německu se z cinklejch zásobníků Viktoriagruppe ztratila státní nafta za 1,5 miliardy ... bych se posral. Tomu hostinskýmu bych se neodvážil říct, že je podvodník. Jeho neúčetnictví bych zfleku uznal jako nutnou sebeobranu. Ale až ho systém donutí přestat krátit tržby a jít na pracák, bude všechno olrajt. A vesnický balíci si holt nakoupí v Lidlu lahváče, tam bude EET fungoval příkladně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam