• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: uznáváš presumci neviny a házíš tu stovkama miliard jakoby všichni kradli i když tvrdíš, že to netvrdíš? ti malí právě moc šulit nemůžou, protože, přesně jak píšeš, v malém se ty nesrovnalosti projeví snáz. bez dokladu nejen pro kamaráda - na tom se nezmění zhola nic. navíc účetnictví ani vést nemusíš.
    tady v tom příkladu malý/velký podnik je snad jasné, že malý živnostník na výzkum možnosti šulení nemá tolik prostředků jako velké firmy zaměstnávající armády účetních a ekonomů a právníků atd. presumce sem, presumce tam. pořád si stojím za tím, že státní správa a FÚ by svoji pozornost měl primárně zaměřovat jinam. druhým dechem dodávám, že si nedělám iluze, že je k tomu nějaká vůle, nedejbože, že se to opravdu stane.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: pisu zivnostnici s obratem pod 1 milion. ne vsichni z nich jsou nepoctivi. kolik ti to vychazi ted?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOKKTOR: no v učetnictví se šulit opravdu nedá. Tam máš jasné zákonitosti. Ale když se na to podíváš zjednodušeně tak pokud máš vstup, tak musíš mít i výstup. Pokud ho nemáš tak chceš vysvětlení.
    A jak má stát zjistit komu má jít prohrabovat učetnictví? Z daňového přiznaní se to tak moc zase nepozná.


    BURAN: mě se libí ty počty. V české republice je podle CSU kolem 1,7 mio živnostníku. Když si vezmeš že měsíčně nepřiznají příjem 5 tis. tak ti to ročně skočí na číslo 102 000 000 000. (netvrdím, že všichni nepřiznavají své příjmy, jen to, že odboku střílet, že par živnostníku je trochu mimo mísu)




    LONESTAR: Mě jsou živnostnici uprdele. A uznávám presenci neviny ne jako tady, že každý právník co má farmu okrádá o stát a že to dělají jen ty velké podniky.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BURAN: to sem myslel, že není vubec třeba zmiňovat. to je tak do očí bijící, že to snad musí být každému jasné. zřejmě je ale nutné právě toto opakovat do zlbnutí
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BURAN: když oni Listikusové vidí právě jen ty živnostníky, co "Všetci kradnú"
    BURAN
    BURAN --- ---
    SUK: vtip je v tom ze kdyz 10 malych zivnostniku s obratem pod milion neprizna polovinu prijmu, je to ve vysledku stejne tak zanedbatelna castka, ktera vubec nikoho nevytrhne.
    Stat od kazdeho z nich vybere na danich o 5 tisic vic... vzdyt to je ve srovnani s tim, co se deje na vyssich levelech uplne smesne.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: šulit nepůjde? žiješ vubec v čechách? jinak já chápu, když tu jede to nekompromisní čtyřeleté kyvadlo, že sou takovéto rychlokvašky ve sněmovně populární. ale nesdílím tvoje naivní nadšení, že to je aspon trochu správně.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SUK: No ono to s EET zase tak šulit nepujde. Ano lidi co neznají učetnictví si myslí, že snese všechno, ale ono tam je všechno vidět. A jenom je třeba aby FU zaměřoval své kontroly na podezřelé podnikatele a to aby mohl zjistit že je podezřelí může jen s nějakých dat a z daňového přiznaní se to neodhaluje úplně lehce, ale díky kontrolnímu hlášení nebo EET má větší šanci odhalit, že někdo dělá něco nekalého a tedy zefektivnit svojí práci a dělat kontroly jen tam kde je pravděpodobnost, že se něco děje.

    Umím si představit i sofistikovanější metody odhalování podvodů a práce státu, ale diky aspoň za nějaké akce.
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ja zase neocekavam, ze to bude vyznamna vetsina vetsich podnikatelu, kdo tady "okrada stat". Cekal bych, ze to budou spis ty mensi. Nebo ano? Jsou to velky podniky?

    Nemelo by se spis hlidat vydaje statu a dotace na ruzna hnizda, "zemedelske" projekty zivici akorat farmu pravniku a dalsi veci?

    LISTIKUS: Ano. Par lidi si da bacha. Par lidi se na podnikani vysere. Par lidi to bude sulit dal. Leckdo, kdo jede legalne, to zacne sulit. Vysledkem bude nejlepe stejny, spise ale horsi vyber techto dani...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOKKTOR: ale já si nemyslím že je to špatným směrem a věřím, že par lidi si dá bacha a začne přiznávat své příjmy, protože to bude zase těžší ten stát ošulit.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: krok špatným směrem lepší než žádný krok?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: nechci tvrdit, že to pro všechny bude procházka růžovým sadem a že nikdo nemusí vynaložit nějaké usili. Ale není to zas tak přelomová změna, že by se celá daňová problematika převrtala a všichni si museli kupovat nové SW,HW a polovina podnikatelů kvuli tomu zkrachovala.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: no ale v zákone se s internetem počítá. Tedy pokud není možné se připojit je možné odeslat data zpětně. No připouštím že je možné že to někdo píše po staru, ale neočekávám, že to bude významná většina větších podnikatelu. A většina fyzických osob umí dneska již s dotykovým telefonem a tedy stažená apka snad nebude problém


    BURAN: mě to nevadí z důvodu že za to dostanu peníze, protože bez nebo s EET dostanu stejný plat. Jen se s EET musím zase vzdělávat. Tedy mě osobně to přinese zase se babraní v zákonech a posílání dotazů na finanční generální ředitelství. Me se na EET a ostatní věcech libí, že se v téhle oblasti aspoň něco po dlouhé době děje.

    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    BURAN: Máš taky možnost si za to někomu zaplatit, jako jeho klienti.
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS: Ale kdepak. Spousta firem jede pěkně postaru - ručně psané příjmové a výdajové pokladní doklady.
    Dalším nemalým problémem EET je připojení k internetu. Spousta podnikatelů ho běžně k činnosti vůbec nepotřebuje. Ve městech to může připadat jako trivialita, ale někde pořád ještě není pokrytí, nebo aspoň stabilní pokrytí.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    To je zase perla :D

    BURAN
    BURAN --- ---
    No kazdopadne LISTIKUS dostane (narozdil ode mne a dalsich zivnostniku) to babrani s EET zaplacene, a to primo, nikoli nejak zprostredkovane (jakoze treba jeho oblibenym narovnanim konkurencniho prostredi).
    Ted uz chapu, ze mu EET vyhovuje - je to pro nej kseft :-)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: Ok rozumím. Ale pokud firma již dneska má řidiče, které vybírají peníze tak již musí nějakým způsobem vydávat stvrzenky. Pokud to již firma děla teď, tak často má již pokladnu který EET umí, protože je napojena na internet. Popřípadě je možnost odeslat data později po přípojení na internet. Tedy zaškolování by mělo být v minimálním rozsahu. Certifikáty jsou již dneska běžně používané a musíš platit za různé SW a tedy nejedná se o něco extra nového a majetek zařazuješ i bez EET.
    Nechci tvrdit, že to je jak mávnutím proutku, ale stát bude vydávat neustále nové zákony protože se tržní prostředí furt mění a tedy se nevyhneš se neustále nevzdělávat a získávat si informace. Ani u zavedeni KH finační uřád nerozdává pukuty jak na běžícím pase ale nechává podnikatelům dobu na to si zvyknout.

    Já se s tím taky musím babrat a vytvářet různé prezentace pro klienty, ale tohle už jsem dělal i pro jiné věci, s kterými stát přijde a bude přicházet.

    A upřímně, dělal jsem hodně projektu a nikdy není správná doba na nic. Pokaždé se něco pokazí, to je život a nevyhnutelné překážky když zavádíš něco nového.

    Pohybujeme se v prostředí, které se neustále mění, nejde proto mít stabilní pravidla ale neustále je přizpůsobovat. Třeba jednou EU přijde s tím, že všude budou stejné účetní předpisy a zase se budeme znovu učit. A třeba tento směr vede k tomu, že dnešní učetnictví již nebude potřeba protože si stát zjistí informace elektronicky a online a podnikaní tím bude snažší a průhlednější.
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS: Všechny zaregistrovat. Certifikát bude předpokládám platný jen po omezenou dobu, takže hlídat a prodlužovat. Zaškolit lidi, kteří s něčím takovým dosud nepracovali (obchodní zástupci, řidiči vybírající peníze, atd.). Evidence majetku, kam to bude cenou pořízení spadat. To je co mě jen tak v mžiku napadne. Ale bude toho víc.
    Tvrdit, že EET nezatíží daňové poplatníky další prací i náklady, je stejná hloupost, jako bylo tvrzení, že kontrolní hlášení nepřidělá práci, protože už stejně všechny údaje evidují...

    Čím netvrdím, že EET je z principu špatná věc v každém ohledu. Jen jako člověk, který se s tím bude babrat hodně, nejsem zrovna nadšená z přístupu a podmínek finanční správy. Stejně jako u KH s tím bude řada mrzení, nejasností a dodatečných zjišťování a vysvětlování. Nemluvě o tom, že 2. fáze startuje naprosto "geniálně" v době daňových přiznání (k dani z příjmu).
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: měl ale asi nedělá
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: 10 zařízení, co k tomu máš pocit že je třeba? V čem vidíš tak šilenou byrokracii?
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS:
    No, tak tady moc pravdu teda nemáš.
    - stáhnout apku, certifikát a někde evidovat je hodně zjednodušený pohled
    - větší živnost - to znamená třeba nákup (nebo dovybavení) 10-11 zařízení , které k tomu cirkusu budou potřeba. To není zrovna malý výdaj... takže zatíží.
    - Sleva na dani za pořízení vybavení na EET se bude týkat jen fyzických osob.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam