• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOKKTOR: EET dopadne na všechny bez rozdílu obratu, tedy není zaměřená jen na živnostníky....nerozumím tomu jak si spojil EET jenom s živnostníky?


    BURAN: Ale že to dalo zabrat se na ten net podívat vid. Škoda že to neděláš trochu častěji. Možná by jsi se tam dozvěděl trochu více informací =o)))


    SUK: Přesně, dukaz toho, že všichni soukromnici jsou zloději. Osovně bych všem napařal pořadné daně
    BURAN
    BURAN --- ---
    DOKKTOR: no prave :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BURAN: a to ještě do určitého obratu nedaníš vůbec, ty taky odečti ;)
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ne, nepujdu napraskat cloveka, co obral za necelych 20 let stat o par tisicovek nekomu, kdo ho pravidelne obira o miliony az miliardy, je v extremnim stretu zajmu a jeste se tu se svoji partickou snazi omezovat svobody a zavadet cenzury. Fakt ne ;)
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: podle CSSZ bylo ke konci roku 2015 necely milion OSVC

    http://www.cssz.cz/...2FB-93DCE91E8BEE/0/prehled_o_poctu_osvc_dle_ossz_a_kraju_prosinec_2015_web.pdf

    (ta tva statistika nejspis nepocita napr. spozastavenou cinnosti)

    Takze to mame cca 650 tis OSVC s _OBRATEM_ pod pul milionu. Kolik podle tveho odhadu tato skupina odvede na danich?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: ano, podle mě ano. je to stejný argument, jako ten, co používají zastánci EET - malí kradou, nedají se kontrolovat, protože jich je moc, vyždímáme z nich víc atd. můj názor je - velký podnik, velký obrat, velký bordel, velké smetáky na zametání toho bordelu pod koberec - pokud s tím nepůjde taky velká (nejen daňová) zodpovědnost, tak to není dobře. ano, jasně, eet dopadne i na ně .... ale nezapomínejme na ty smetáky.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: nechci ti brát iluzi ale dvě třetiny všech živnostníků má roční obrat pod pul mil. korun. 101 tisíc živnostníků udává roční tržby mezi jedním a třemi miliony korun.


    DOKKTOR: zkoušel jsi někdy zjistit z daňového přiznání zda ten člověk platí nebo neplatí daně? Jak moc se vyznáš v daní a v účetnictví a znáš statistiky, že zkoušíš polemizovat o tom co kde se dá zjistit a na koho by se stát měl zaměřovat? Lehce se hází domněnkami bez podkladů.
    A tedy podle tebe by stát měl první kontrolovat velké podniky a živnostníky? Jen proto že jsou velcí? A tohle ti přijde jako relevatní argument proč někoho kontrolovat?


    SUK: díky za opravu. Tak doufám, že zajdeš na první FU a požádáš je o kontrolu.
    A opravdu si myslíš že to co popisuješ není vidět v účetnictví? To že to někdo dělá neznamená, že to FU nepozná při kontrole.
    SUK
    SUK --- ---
    A o tom, jak se ucetnictvi sulit neda si teda taky rad poslechnu. Ja jsem kratce v maly firmicce delal a videl jsem dost veci, co sly na ruku, kazdodenni sluzebni cesty pres celou republiku z pohodli kancelare, oficialne polovicni vyplata (neoficialne druha polovina) a mohli bysme pokracovat :)
    SUK
    SUK --- ---
    Je to presumpce, ne presumce ani presence ;)

    A pokud jsem mluvil o farme pravniku, tak rekneme ze vim o "firme", ktera vlastni pozemek a pobira nejake zemedelske dotace. Nicmene, zadnyho zemedelce nezamestnava - jen pravniky na vypisovani zadosti o dotace. Ostatne, dotace a obchazeni podminek, aby to bylo co nejvic legalni, to je blizky i Babisovi, zeano....
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: uznáváš presumci neviny a házíš tu stovkama miliard jakoby všichni kradli i když tvrdíš, že to netvrdíš? ti malí právě moc šulit nemůžou, protože, přesně jak píšeš, v malém se ty nesrovnalosti projeví snáz. bez dokladu nejen pro kamaráda - na tom se nezmění zhola nic. navíc účetnictví ani vést nemusíš.
    tady v tom příkladu malý/velký podnik je snad jasné, že malý živnostník na výzkum možnosti šulení nemá tolik prostředků jako velké firmy zaměstnávající armády účetních a ekonomů a právníků atd. presumce sem, presumce tam. pořád si stojím za tím, že státní správa a FÚ by svoji pozornost měl primárně zaměřovat jinam. druhým dechem dodávám, že si nedělám iluze, že je k tomu nějaká vůle, nedejbože, že se to opravdu stane.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: pisu zivnostnici s obratem pod 1 milion. ne vsichni z nich jsou nepoctivi. kolik ti to vychazi ted?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOKKTOR: no v učetnictví se šulit opravdu nedá. Tam máš jasné zákonitosti. Ale když se na to podíváš zjednodušeně tak pokud máš vstup, tak musíš mít i výstup. Pokud ho nemáš tak chceš vysvětlení.
    A jak má stát zjistit komu má jít prohrabovat učetnictví? Z daňového přiznaní se to tak moc zase nepozná.


    BURAN: mě se libí ty počty. V české republice je podle CSU kolem 1,7 mio živnostníku. Když si vezmeš že měsíčně nepřiznají příjem 5 tis. tak ti to ročně skočí na číslo 102 000 000 000. (netvrdím, že všichni nepřiznavají své příjmy, jen to, že odboku střílet, že par živnostníku je trochu mimo mísu)




    LONESTAR: Mě jsou živnostnici uprdele. A uznávám presenci neviny ne jako tady, že každý právník co má farmu okrádá o stát a že to dělají jen ty velké podniky.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BURAN: to sem myslel, že není vubec třeba zmiňovat. to je tak do očí bijící, že to snad musí být každému jasné. zřejmě je ale nutné právě toto opakovat do zlbnutí
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BURAN: když oni Listikusové vidí právě jen ty živnostníky, co "Všetci kradnú"
    BURAN
    BURAN --- ---
    SUK: vtip je v tom ze kdyz 10 malych zivnostniku s obratem pod milion neprizna polovinu prijmu, je to ve vysledku stejne tak zanedbatelna castka, ktera vubec nikoho nevytrhne.
    Stat od kazdeho z nich vybere na danich o 5 tisic vic... vzdyt to je ve srovnani s tim, co se deje na vyssich levelech uplne smesne.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: šulit nepůjde? žiješ vubec v čechách? jinak já chápu, když tu jede to nekompromisní čtyřeleté kyvadlo, že sou takovéto rychlokvašky ve sněmovně populární. ale nesdílím tvoje naivní nadšení, že to je aspon trochu správně.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SUK: No ono to s EET zase tak šulit nepujde. Ano lidi co neznají učetnictví si myslí, že snese všechno, ale ono tam je všechno vidět. A jenom je třeba aby FU zaměřoval své kontroly na podezřelé podnikatele a to aby mohl zjistit že je podezřelí může jen s nějakých dat a z daňového přiznaní se to neodhaluje úplně lehce, ale díky kontrolnímu hlášení nebo EET má větší šanci odhalit, že někdo dělá něco nekalého a tedy zefektivnit svojí práci a dělat kontroly jen tam kde je pravděpodobnost, že se něco děje.

    Umím si představit i sofistikovanější metody odhalování podvodů a práce státu, ale diky aspoň za nějaké akce.
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ja zase neocekavam, ze to bude vyznamna vetsina vetsich podnikatelu, kdo tady "okrada stat". Cekal bych, ze to budou spis ty mensi. Nebo ano? Jsou to velky podniky?

    Nemelo by se spis hlidat vydaje statu a dotace na ruzna hnizda, "zemedelske" projekty zivici akorat farmu pravniku a dalsi veci?

    LISTIKUS: Ano. Par lidi si da bacha. Par lidi se na podnikani vysere. Par lidi to bude sulit dal. Leckdo, kdo jede legalne, to zacne sulit. Vysledkem bude nejlepe stejny, spise ale horsi vyber techto dani...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOKKTOR: ale já si nemyslím že je to špatným směrem a věřím, že par lidi si dá bacha a začne přiznávat své příjmy, protože to bude zase těžší ten stát ošulit.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LISTIKUS: krok špatným směrem lepší než žádný krok?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam