• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NIENNAPatchwork a Quilting
    LEOPARDACZ
    LEOPARDACZ --- ---
    DAGLU: Nee. Jak říká výše Nienna - top, výplň, spodní látka. Pokud nebude sendvič pevně prošitý, tj. spojíš jen top a výplň a spodní látku přišiješ, budeš se po vyprání hodně divit. A taky to bude škaredý. Ona i ta spodní strana musí být pěkná.
    Zase přiložím svou fotku té stejné deky (berte to prosím s rezervou - zapomněla jsem napsat, že je to deka po vyprání, tj, nevyžehlená...).

    LEOPARDACZ
    LEOPARDACZ --- ---
    DAGLU: Švy se sežehlují k jedné straně, protože když se pak bloky sešívají k sobě, tvoří to zámečky a vzor sedne přesně. Pokud tam ty zámečky nebudou a navíc šiješ strojem, na 99,9% ti to ujede a nebudeš mít přesně špičku na špičku. A druhá věc, když jsou švy rozžehlené, stojí pevnost celé věci jen na tom švu, tj. na niti, kterou sešíváš. Prdne nit, prdne šev, máš díru. Když je sežehleno na jednu stranu, tak to takový problém není.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    zamecky jsou v pohode, jen u slozitejsich vzoru osobne sezehluju na jednu stranu, kdyz se u slozitych snazim o zamecky, tak si ty predchozi tim zehlenim nicim
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: Určitě pořadí sešít top (tj. tu vrchní, sešívanou část) - udělat sednvič (tj. spojit top - výplň - spodní látku) - prošít - olemovat. Při prošívání se část látky "zpotřebuje"... tak proto... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: Já jsem zvyklá a naučená (a zatím jsem skoro všude četla) sežehlovat... Popravdě o rozžehlování při patchworku jsem se dozvěděla nedávno...a uplně si neumím představit, jak to pak funguje se zámečky a tak... :-)

    Takže jsem zvědavá na odpovědi ostatních - taky mě to zajímá... :-)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Jo a pak mě ještě napadlo, to prošívání, když budu prošívat a pak teprve vše ukončím tím lemem, tak můžu při tom prošívání udělat vevnitř pořádný uzlíky, a pak teprve ušít lem. Je to tak? Nebo se prošívá deka úplně nakonec.
    Nemám čas studovat literaturu, jsem buďto v práci nebo s dětma, nebo spím, o víkendu bude volnej den a to už to musí frčet. Díky.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TAk jsem váhala, jestli sežehlovat nebo rozžehlovat švy, a teď koukám, že lze asi kombinovat.
    http://img22.rajce.idnes.cz/...0/12840958_aa1c4ae526533cf2a4326ae4f13d7e9b/images/P9160014.jpg?ver=0
    Jak to máte vy? Nějaké zásadní výhody, nevýhody u některého způsobu? Stále stříhám, a o víkendu budu sešívat, já se tak těším.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: Uplně nevím co hledáš (a taky jsem totální začátečník). Zatím snad všechny ruční práce jsem se naučila podle knížek... ale u patchworku jsem vyměkla a zatoužila po kurzu...absolvovala a jsem moc ráda, že jsem do něj šla... (zjistila jsem, že mě to fakt chytlo....a zkusila si různé pomůcky, takže jsem věděla jestli a co chci koupit.... a viděla jsem a zkusila si různé techniky... a tak...). A určitě jednou dodělám svou základovou deku (zatím je hotový top)... :-)

    Já mám ráda knížky....takže jestli hledáš knihu... něco pro začátečníky, tak mi přijde dobré tohle:
    http://knihy.abz.cz/obchod/autor-sudova-kveta-sudova (barevně mi to přijde trošku šílený - s touhle autorkou se dost rozcházím v představě o barevném provedení, ale jsou tam pěkně popsány různé techniky a taky jak pak dát dohromady deku...a tak... takový "kurz v knize")
    A tady je to taky docela přehledné mi přijde... (i když zase trošku jinak) http://www.svadlenka-magazine.com/detail-cisla?id=56

    Nesmírně mě nadchla tahle kniha: https://www.kosmas.cz/knihy/202024/patchwork-a-quilting/ Přijde mi, že tam mluví o všem a tak nějak přehledně a srozumitelně.... Právě i o barvách a tak...

    A ohledně barev a ladění teď bude v prosinci vycházet kniha "Hra barev - Gradientové deky" http://www.svadlenka-magazine.com/detail-cisla?id=56

    Tak třeba tě to někam nasměruje a inspiruje... :-)
    LEOPARDACZ
    LEOPARDACZ --- ---
    Prošívání zabralo nějaký pátek, to je pravda, ale nebylo to nijak dramatický… 5-6 týdnů?
    Protože jsem si vymyslela, že každý čtverec bude jinak prošitý, udělala jsem vzory co nejjednodušší, aby se daly kreslit přímo na látku (stejně nakonec fantazie došla a něco jsem opakovala). Ty, které měly být pravidelné, jsem si nakreslila na papír a ve špičkách nebo křížení jsem udělala dírku, přes ni značku na látku tím speciálním fixem, a pak to stačilo fixem dokreslit přímo na látku, jestli je to srozumitelné :-)
    Pokud můžu doporučit něco z vybavení, pak rozhodně řezák! Podložka se dá použít jakákoli (řešila jsem to zprvu starým dubovým prkýnkem na maso), pravítko obyčejné z papírnictví (jen se zničí - ale cena je zanedbatelná), ale řezák je fakt výrazná pomoc. Představ si, kolik těch dílků budeš připravovat, a jak je stříháš nůžkama - děs! Řezákem je to 1-2 sekundy.
    A ještě poslední poznámka - všechny pomůcky se (pro začátek - super kvalita to samozřejmě není ) dají za příznivou cenu koupit na Aliexpressu, kolegyně to má vyzkoušený.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    zkoušela jsem si v obchodě řezátko, pravítko s podložkou, bylo to super, ale nechci to kupovat, dokud mě to pořádne nechytne :-)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    tak krásný, že si trošku myslím, že je to prošívané strojem
    myslím jako ručně strojem, jako chápete jak to myslím
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    A můžu se ještě zeptat?
    LEOPARDACZ: Jak získáš tu pravidelnost při prošívání, třeba tokovýto cikcak, to je přes nějaké pravítko, předkreslený? Je to super
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Tak třeba tady je vidět nenápadná pravidelnost v rozložení jednotlivých barev, a to se mi právě líbí.
    Patchwork Jitka: Deka z trojúhelníků - Triangle quilt
    http://patchworkjitka.blogspot.cz/2013/08/deka-z-trojuhelniku-triangle-quilt.html
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    LEOPARDACZ:
    opravdu krásný, tak nějak si to představuju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LEOPARDACZ: ruční prošívání? Jak dlouho ti to zabralo?
    LEOPARDACZ
    LEOPARDACZ --- ---
    Tohle je deka že čtverců sešitých k sobě (výjimečně) na stroji, jsou to rozstříhané pánské košile že second handu.
    Přes papír se sakra blbě prošívá, mnohem lepší je vzor nakreslit speciálním fixem - jsou takové, které zmizí časem, nebo takové, které zmizí použitím vody. Taky se dá na některé látky kreslit měkkou tužkou a vygumovat to, nebo vyprat, ale to je vzhledem ke spoustě vynaložené práce riskantní :-)



    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Třeba jsem si všimla, že se vkládá na koso jakoby řada s jednobarevnou, či bílou. To vypadá zajímavě, spíše teda u menších dílků. Ale tohle má být co nejjednoduší.
    Zajímá mě ruční quilting, šila bych třeba přes papír vlastně namalovaný malý motiv, který by se opakoval. Děláte to někdy přes papír?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DAGLU: to záleží na tom, jak chceš, aby to vypadalo...
    já bych na tvém místě buď zašla do kursu (absolvovala jsem v Praze víkendový a bylo to super), nebo koupila nějaký návod s uvedením, že je pro začátečníky, a jela podle toho - ať se naučíš ty základy...

    jinak žádný fixní způsob, jak co klást, neexistuje, pokud nejedeš přesně podle předlohy.
    Třeba tyhle deky: [ TRISSIE @ Patchwork a Quilting ]
    jsem šila tak, že jsem nastříhala proužky a kostky, sešila, jak se mi líbilo (měla jsem těch čtverců asi o deset víc, než bylo potřeba), a pak si to všechno rozložila na velký stůl a postupně skládala, jak se mi zdálo, že to vypadá hezky. Finální "produkt" jsem nafotila a začala sešívat.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Mám tam i proužky, dávají se různě, jak je to nejlepší?
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Jsem začátečník, v postatě jsem ušila malý polštářek, který jsem lepila, šila na takovou tu nažehlovačku, a pak skládáním sešívala, výsledek nicmoc.
    Teď jsem se rozhodla, že ušiju velkou deku, bude jednoduchá, spíš se chci naučit techniku. Budou jen čtverce a ruční quiltování, mám několik látek, asi 8 druhů, je někde řečeno, jakým způsobem je klást, aby byl výsledek co možná nejvyrovnanější, Ted jsem ve fázi kupování látek a kombinování. JE hodně info na netu, ale všechno je spíše pro pokročilé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam