Ahoj, už nějakou dobu programuju vlastní CMS, mám to jako koníčka, takové technické cvičení mozku. Postupem času systém začalo používat pár lidí a firem. Mno a je prostě potřeba řešit i právní věci, bez toho to prostě dál nejde. Měl bych několik otázeček na chytřejší a znalejší GDRP.
V tuhle chvíli mi nejvíc trápí generátor formulářů a jejich zpracování.
Nejklasičtější způsob použití je: Po odeslání jde jedena zpráva na email vyplněný ve formuláři, druhý jde na email člověka (firmy), který požadavky zpracovává. Zároveň se data uloží do databáze, kdyby se něco nepovedlo (třeba nepřišel email), aby si zákazník mohl v administraci odeslané formuláře kontrolovat. Jde většinou o údaje tipu, jméno, adresa, co chce. U jednoho člověka je tam info o dvou adresách, odkud kam se stěhuje. U jedné firmy, jaké používá topení, kotel, solárka, tepelko, ztráty domu atd…
A teď jestli je moje logika pro GDPR správně.
Data uložená v db na serveru jsou v šifrované podobě a nešifrované je vidí pouze určený člověk z firmy na svém účtu v administraci. Admin a ostatní správci vidí odeslaný formulář v administraci, ale osobní údaje vidí jen jako rozsypaný čaj.
V emailu, který jde uživateli co form vyplnil, bude, mimo toho co vyplnil i informace, že vyplněná data jsou uložená na serveru. Pro případ zpětné kontroly, nebo nastalé chyby. S tím, že pokud si to nepřeje, může kliknout na odkaz, který ho pošle na stránku, kde si může vybrat, jestli chce formulář vymazat. Nebo tam může udělit dodatečný souhlas s uchováním údajů.
Jestli je to takhle OK.
Pak by bylo zajímavý, jestli je potřeba mazat celý formulář, nebo jen údaje označené jako osobní údaje a zbytek dat ponechat. Popřípadě mít možnost výběru, co mazat.
Je potřeba mít se zákazníkem uzavřenou smlouvu o mlčenlivosti, i když vlastně žádné osobní údaje neuvidím, nezpracovávám? Data jsou šifrovaná.
A ještě jedna otázka, když je odsouhlasovaco/mazací strana. Je pak vůbec potřeba mít u odeslání formuláře, nějaké zatržítko, že souhlasí se zpracováním údajů. Když to ve finále nemá žádnou váhu. Nebude tam stačit jen odkaz na stránku s dvoustránkovým pojednáním od právníka o zpracování os. Údajů.
Předem moc díky za pomoc.