OMNISLASH: Dobře, ale řešením Brexitu třeba nebylo, aby to referendum nebylo: UK skutečně bylo takový "volně přidružený člen", protože když kdysi vstoupilo do EHS, tak už tehdy byli trochu naštvaní, že neuspěl jejich konkurenční projekt EFTA, a celkově se na evropskou integraci dlouhodobě dívali z vrchu. Takže posílení toho členství dalším referendem byla při současné těsnější integraci EU jediná možnost. A spousta lidí, co k hlasování nepřišla, toho lituje, protože si uvědomili, že jednou za čas se jich prostě musí někdo optat na něco, co má fakt dlouhodobější následky na další desetiletí.
Já třeba Brexitu můžu vytknout, že referendum vyhlásila vláda, která doufala, že tím posílí svůj mandát - bylo to vlastně hlasování o důvěře konzervativní vládě, a určitá část jinak spíše pro-EU labouristických voličů prostě referendum natruc ignorovala. A naopak ta část konzervativců, která byla tak jako tak proti EU, to využila jako LOL příležitost, jak své vládě říct, co si myslí. Správně takové referendum mělo být iniciované na základě nějaké petice - ona by si spousta lidí rozmyslela, zda tu petici fakt podepíšou, nebo ne.
Já třeba očekávám, že se referendum o vystoupení CZ z EU ani iniciovat nepodaří.. a pokud ano, že příznivců k hlasování přijde nakonec víc, než odpůrců (a stejně je možné, že nás Macron z EU vyloučí dřív, než k nějakému referendu vůbec dojde :-)
Ne každé referendum je ale o vystoupení z EU, připomínám. Jsou i témata, která vlastně svůj smysl mají, a přitom stěží někdy nějaká strana si z nich udělá politický program, protože preference v tomto případě jsou prostě naprosto subjektivní (může jít o letní čas, může jít o témata kde je spor mezi městem/venkovem, mladšími/staršími.. věřícími a církvemi/nevěřícími a bez vyznání... spousta polarizací ve společnosti jde napříč stranami a napříč pravolevými děleními)
Pro mě přímá demokracie a referenda nebyly hlavním důvodem, proč jsem k Pirátům vstupoval a proč jsem tam zůstal. Ale chápu blízkou příbuznost těchto témat s těmi tématy, o které jde mě...