• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no tak zrovna datové schránky jsou fakt téma... když jsme u toho, tak vím aspoň o dvou dalších úřadech, které mi předkládají pravidelně (jeden měsíčně, druhý ve velmi zvláštním intervalu březen + srpen - sic!) něco k vyplnění přes _webového rozhraní_.

Když bych měl chvíli mluvit vážně - výzva není aby někdo vyplňoval na webu nějaké formuláře. Výzva je propojení veřejnoprávných a soukromých informačních systémů přes nějaké otevřené API tak, aby tvůj informační systém mohl sám podávat informace, které jsi povinnen podádvat. (EET je v tomto tak trochu budoucnost, jakkoliv se mi jeho šmírovací aspekty nelíbí.. aspoň se to děje samo...)

No a popravdě.. otevřenost toho API, to už je zpřístupnění technických norem a to už je _skutečné_ Pirátské téma (ale koho by zajímalo, co Piráti fakt chtějí... když stačí je označit za spiknutí havloidních zombies s kremleboty, nebo co vlastně dneska frčí)

Pokud bych se ještě dnes měl angažovat v politice, založím především antibyrokratickou stranu (velkým vzorem je pro mě Richard Feynman, který způsobil diplomatické faux-paux tím, že prohlásil, že si nepřevezme Nobelovu cenu, pokud to bude vyžadovat víc, než cca 6 podpisů... nakonec to bylo nějak těsně, počítám to místo něj musel podepsat švédský král, nebo tak něco :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: : ... není ďábel zakopaný v tom, jestli je ho možné online nejen vyplnit, ale i odevzdat? :-) (ale fakt nevím)... no dobře, nějaké webové peklo jsem vygoolil (já znám danteweb, a to, že je to online mi život příliš neusnadňuje.. já bych chtěl řešit byrokracii spíš trvalým příkazem....)

Jinak každý, kdo někdy dostal pokutu za opožděné vyplnění formuláře ART171 jako já, ví, že to, že se něco odevzdává online místo na papíře není žádná velká výzva (protože úředníci si navymýšlí formulářů o to víc, že je nemusí tisknout na papír a zpracovávat ručně!)

Co se mě týče, tak myšlenka základního příjmu je u mě právě o tom, že úředníci ho stejně berou, ale ještě navíc si vymýšlí debilní formuláře, které někdo musí včas vyplňovat. Fakticky, až nás ovládnou umělé inteligence, tak doufám, že pro lidi se sklonem k úředním profesím vytvoří simulakrum zaměstnání, kde budou někde sedět v kanclu, mít vytvořenou iluzi, že jim všichni vyplňujou nějaké formuláře - ale ve skutečnosti umělá inteligence bude hlídat jen jeslti dýchá a reaguje na světlo a vyplácet jim ZP...

Kdyby mohli program Pirátů vytvářet radikálové jako já, tak bude zahrnovat především úplný zákaz jakýchkoliv formulářů, online i offline. A zejména jejich vyplňování. Tři křížky musí stačit každému...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ono to je spíš tak - switche od HP vs. switche od Cisca je rozdíl (plácnu) třeba půl mega nebo mega. Parta negrů s letlampama, co bude půl dne pobíhat po kancelářích a dělat bordel, protože neuměj vyvrtat ani díru do zdi (to jsme my), to jsou nějaký drobný navíc k tomu, aby dostali na pivo. A pak je tam rozdíl mezi tou miliardou navíc ano/ne za to, že su tu zakázku někdo umí přihrát :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a zase: kdo říká, že jsem expert na IT? já jsem expert na zaměřování antén. zrovna dneska jsem lozil po střeše Coloredo-Mansfeld paláce a twítoval, že si připadám jako Pérák... ikonický antifašistický bojovník.. taky se mihl v Gilliamově filmu Brazil, v postavě takového toho guerillového topenáře :-) přesně za takový typ experta se považuju.

Hele, to máš těžky, my jsme neomarxisticko-neoliberální havlističtí kremleboti, co sem importujou islamisty přes Pirate Bay, berou lidem děti a dávají je do lesních školek homosexuálům k bůhvíčemu, a v neposlední řadě jsme divný linuxáci, co neplatěj za filmy a hulej trávu, a vůbec, taky tinfoil hejtři ... pravda o 11. září je, že mu předcházelo 10. září a následovalo 12.září! Prostě nevím, co sis od nás sliboval, ale na ajtý experta si hrajou pouze někteří členové strany na základě svého svobodného práva znemožnit se.

Já jsem programoval naposledy před asi 15 lety a cokoliv, co jsem se v 90tkách naučil, je dnes beznadějně zbytečné, zastaralé a neprodejné. Zatímco takový RJ-45 konektor je RJ-45 konektor... a když ho dokážeš nakrimplovat i když u toho akrobaticky balancuješ na laně napjatém nad hlavou ruským a čínským turistům a různým přistěhovalcům z celého světa, tak se tím dá uživit dodnes. (fakticky - nejvíc mi asi živí, že umím na kosmopolitní Praze 6 telefonovat a nakrimplovat konektor i anglicky)

Fakticky už na CZFree fóru (kam ty si sebral všem přístup, takže umřelo... já jdu jen v tvých stopách...) jsem jasně deklaroval, že umím šroubovat šrouby a N-konektory (dnes boužel obsolete, ale zase jsem se naučil ty barvičky, jak jdou po sobě, no :-). Nikkdy jsem netvrdil, že jsem "ajtý expert" - naopak, jsem ex-programátor, který než aby se špinil s ajtý reinstalacema antiwirů do windows a officů (stejně jsou antiviry jen spyware - https://news.slashdot.org/...exploited-kaspersky-antivirus-to-steal-nsa-data-on-us-cyber-defense-wsj ) tak se radši začal živit rukama, nohama a seděním na zadku.

Je naprosto sprostá lež, že bych o sobě někdy prohlašoval, že jsem ajtý expert - naopak jsem stal napůl kancelářským potkanem a napůl verzí cikána kopajícího výkopy (akorát je kopu na střechách, většinou), jenom abych se živil JAKKOLIV JINAK, než jako ajtý expert. Takže prosímtě - ocamcaď, pocamcaď: i takový lítý kremlebot (který je vlastně zakukleným anarchistou, který je vlastně agentem pravice, nastrčným sesbírat levicový hlasy) jako jsem já, má svojí hrdost. Za ajťáka se fakt označovat nenechám! To radši už lopata.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Krtek nejpovolovanější? Přijde ti normální paranoia level "pustím jim browser na serveru a povolím jim jen VLC"? navíc ve chvíli, kdy ten server fatálně padá a nestíhá fórum...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: _všechno_? a nejsme náhodou pro ochranou _soukromí_ současně? nemáš pocit, že to _všechno_ se týká soukromého sektoru?

co se politických stran týče, tak určitě jsme pro transparentnost financování. na druhou stranu, co se týče debat mezi členy, vedou se ve straně složité spory, co že je to soukromí, za které bojujeme (za mě by strana a veškerá její agenda měla být vnímána jako veřejná instituce - koneckonců jsme příjemci peněz z veřejných prostředků...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ...konkrétně 2 výroky, když jsme u toho.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEIKIN: problemem u Piratu je to, ze oni po druhych chteji vsechno do absolutnich detailu a o zadne zahlcovani nejde, naopak si pripadaji jako hrdninove - ale jakmile se stejny detail vyzaduje uvnitr strany, tak to je najednou zahlcovani a je to obrovsky problem :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak ono vubec... Michalek - 28% jeho vyroku oznaceno jako vylozene nepravdivych, Babis na pouhych 15, Kalousek na 6... a Sobotka jen 5%... smutni jsou ti zcela pravdomluvni komunisti a kupodivu i zeleni... hur je na tom uz jen SPD (50%) a STAN (40%) :D
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BOUCHI: Na druhou stranu jsem v debatách slyšel Piráta (nevím jak se jmenoval), že chcete sledovat výdaje města do poslední korunové faktury. Já do toho trochu vidím jako insider a přijde mi to naprosto zbytečné, takhle se honit po každé koruně, protože to ve finále přináší jen komplikace pro úřad. Lidi stejně neví a ani je nazajímá jaká je je třeba architektura vnitřní sítě, jaké prvky a kdy se měnili a jaká je koncepce apod..I z historického vývoje je na úřadech bordel a ti správňáci dávaj všecko do pořádku. No a když objednáš třeba 10 gigabytový switch od CISCA, protože víš, že ho budeš potřebovat v budoucnu kvůli IP telefonii, tak ti pak nějakej ňouma Franta Vopršálek napíše, proč jste neobjednali switch od HP, když umí to samé...Já už to říkal a říkám pořád. Rozklikávací rozpočet nemá smysl, když k těm položkám nejsou uvedeny důvodové zprávy nebo jiné komentáře. A pokud to takhle piráti chtějí, že chtějí fakturu od každehého hajzl papíru na netu, tak úřad musí přijmout člověk, který to tam vše bude datlovat a tím vytěžovat i ty ostatní kolegy aby tomu dodali historii třeba za poslední 4 roky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BOUCHI: Vsak to je naprosto idealni use-case pro Redmine, takhle se naprosto bezne pouziva. A jako bonus muzes zpetne zhodnotit, zda takovych excesu ucetniho neni az prilis - ergo, jestli svou praci ten ucetni treba nedela blbe. Ale chapu, ze nekomu se muze pricit fakt, ze ty data vyplavou na povrch.. viditelne rad zametas veci pod koberec... aby problemy byly pokud mozno neviditelne :)

Budu parafrazovat - Pirati zavedli Redmine, ale lidi jim do nej psali tickety... :D Tragedie! Zahlceni...! Kurna, a navic asi vsichni mi nadrizeni a zakaznici, kteri redmine pouzivali ho viditelne pouzivali spatne, a jen Pirati s BOUCHIm v cele vedi, jak se Redmine ma spravne pouzivat... :D Zatim to vypada, ze ho spis neumite pouzivat u Piratu - ten tvuj "problem" ma naprosto jednoduche reseni - filtry, ktere si muzes nastavit, jak zrovna potrebujes... (a dokud Redmine nebyl, pak je pochopitelne, ze se pouzivalo forum jako substitut chybejiciho nastroje... ale beru to jako mezikrok)

Je hezke, ze otacis do roviny, ze za chyby v navrhu muze zrovna Krtek diky tomu, ze byl "nekdy" nejpovolanejsi. Ale to je nesmysl - (mozna naivne) predpokladam, ze se k implementaci vyjadrovalo ponekud vic lidi - zvlast ve strane, co je udajne plna expertu na IT. Takze gratuluju k nalezu objetniho beranka, na ktere hodis vsechno zlo vsude kolem... ale tech neschopnych mate ve strane viditelne podstatne vic :) Vc. napr. zde pritomneho id XCHAOS, ktery je pry take jen tak mimochodem expertem na IT.... :D A u Piratu je dle svych vlastnich slov od pocatku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, chceme referendum o nezávislosti na Praze 6...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: tak ona ten parlanr skutečně vypadá, že voliči honí do urny kde co (aneb máš tam cool překlep)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Jistě, takovouhle reakci jsem čekal, a v obecném případě bys měl samozřejmě pravdu.
    Jenže zde šlo o topicy, které k žádné diskusi určeny _nebyly_, neb se jednalo o stručná upozornění třeba typu "tenhle členský příspěvek je zaúčtovaný jako dar" nebo "tenhle výdaj je ve špatné rozpočtové položce, má být v té a té". Na tom není co diskutovat, to prostě stačí říct účetnímu, aby opravil. (A hlavně to 99 % členů nezajímá.) Takže úplně postačuje jeden post se seznamem chyb, do kterého pak osoba odpovědná za nápravu zaznačí, co už bylo opraveno. Žádná nepřehlednost nehrozí.
    Neboli atomizace není samospasitelná - někdy je vhodná, jindy zbytečná.

A s tou chybou v návrhu máš do jisté míry pravdu; v tomto kontextu je ovšem "zábavné", že je za ni spoluzodpovědný i právě Krtek - v tom smyslu, že když byl v pozici vedoucího technického odboru, tedy osoby nejkompetentnější (a nejoprávněnější) s tím něco dělat, tak nehnul prstem.

BTW, Piráti přece neříkají, že _všechno_, co na sobě zkoušejí, by rovnou v té podobě implementovali do veřejné zprávy. Nehledě k tomu, že to AFAIK neříkají o konkrétních IT systémech, ale o principech a konceptech (např. participativní rozpočet - a pokud vím, tak minimálně v některých obcích, kde mají Piráti zastupitele, se tenhle koncept prosadit podařilo).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BOUCHI: Tomu se rika atomizace problemu. Tvuj pristup - mit vse pohromade pod jednim topicem casto vede k tomu, ze se vyresi jen cast a cast zustane prehlednuta / nevyresena - nehlede na to, ze pak z toho muze vzniknou kilometrova neprehledna diskuze, kde se v ramci jednoho topicu matla debata kolem nekdy i nesouvisejicich veci a dost blbe se sleduje, co vyresene je a co neni + v jakem je to stadium. Je videt, ze o to zneprehledneni ti mozna ve skutecnosti jde, kdyz to nazyvas zahlcovanim :-)
    V pripade redmine je naprosto bezne "retezeni" - kdy udelas jeden master task a k tomu spoustu dilcich (drobnych) subtasku, kazdy defacto o prkotine - kdy pak postupne zaviras ty vyresene...
    A pokud to diky "mnozstvi" bylo neprehledne, tak to spise ukazuje na spatnou zakladni strukturu - tedy chybu v navrhu.

Takze jestli je u Piratu problemem atomizace... tak to je jeden velky LOL :-)

Mimochodem, Pirati radi rikaji, ze maji IT systemy na sobe vyzkousene. Jenze do takoveho systemu ti v pripade jeho aplikace ve verejne sprave budou busit tisice, ne-li miliony lidi..... to teprv pak bude "zahlceni" :D A jeste pak rad budes vzpominat na Krtka a jeho par topicu.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Umíš číst? Vždyť jsem to zahlcování popsal, s databázema to nijak nesouvisí. Takže pro velký úspěch zopakujeme: "A sice tak, že místo aby založil jeden topic a v něm sepsal nalezené chyby, tak založil pár desítek samostatných topiců, každý pro jednu chybu (a to ještě leckdy o chybu ani nejde)."

Ostatně na fóru se dá snadno dohledat, že třeba já jsem _obsah_ leckterých Krtkových kritických postů podporoval (nikoli všech, protože jeho standardem je "vůči ostatním interpretuji pravidla co nejrestriktivněji, vůči sobě samému tatáž pravidla co nejvolněji" - i to je snadno prokazatelné). Nikoli však _formu_ (protože když běžný člen přijde ráno na fórum, rozklikne si Aktivní témata nebo Nové příspěvky a musí se brodit záplavou desítek Krtkových jednopříspěvkových topiců, aby našel nějakou diskusi, která opravdu k něčemu směřuje, tak to není žádoucí stav).
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: hehe jako já už tohle staré dělení na pravičáky a levičáky až tak neuznávám. Ony se ty hrany mezi mladejma obrušují a kolikrát člověk zjistí, že je proti přísunu nucenému migrantů z Afriky, pro legalizaci konopí, pro svobodu na internetu, pro svobodu podnikání. Pak je ekologicky zaměřený, ale současně nechce platit zbytečně daně. Tedy dneska je to o tom, že člověk hodí do obálky momentálně to nejmenší zlo.
    Kolega mi teď říká, že ač Babiše nemá moc v lásce (ví o všech těch jeho metodách a o tom jeho charakteru) tak ho z nasranosti asi honí do urny. Jako všichni co tu píšou proti pirátům či jiné straně..uveďte tu vaši nejlepší stranu, která všechno vychytané...taková neexistuje !!!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jojo, treba tu, jake to jste na Brevnove chudinky... a jak vas tam trapi :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já se totiž spíš zakuklil a ještě nevyklubal :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty jo.. já už v životě vytvořil bublin :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam