• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pardon, omylem jsem tě teď smazal místo svého překlepu. nebyl v tom záměr. prosím, zkus to postnout znova.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: prosímtě, není to problém. Compiler (téměř) čehokoliv do C bych uměl asi (dnes už) napsat i já (i když neříkám, že nějak efektivně nebo bezpečně).

Úřední dokumenty v Latině byly něco, čemu se říká metafora (kdo nevíte, co znamená slovo metafora.. napovím: není to tělní otvor)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jsem politik. Zeptej se mi na co chceš a já ti na co chci odpovím :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, vole. Snažím se ti jen říct, že tabulky normálně nemusí mít vendor lock-in na Informix a že IBM řešení byla skutečně použita při holocaustu.

Debata, k čemu stát informace použije, je nezávislá na debatě o tom, kolik utratí peněz za IT řešení. (Debata o kontrolovatelnosti bezpečnostních děr v daných řešeních ale už trochu souvisí s tématem auditovatelnosti... čehokoliv, i kódu... vezmi si, že říct, že potřebuješ přístup ke zdrojáku, je jako když účetní řekne, že potřebuje přístup k účetním knihám a ke sbírce zákonů... to nezpochybňuje nikdo)

Binary-only software byl archaičtější nástroj, ze sociálního hlediska, než si umíš představit. Ne zrovna doba kamená... ale starověk či středověk...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jenže proto potřebujeme takové lidi jako ty u Pirátů... já třeba byl v hospodě s jedním norským Pirátem, který FAKT obdivoval čínské lidové soudy (neptal jsem se ho radši na trest smrti...), že jsou transparentní. (jako před volbama bych to nepřiznal a u nás přeci je členská základna jinde)

Zájemci o členství se nám jen hranou, teď po volbách. Zatím bude trochu stop stav, ať už jakýmikoliv prostředky... ale bude to napínavé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak kolik znáš programátorů v Céčku, kteří by se snažili pochopit, co myslel Deleuze slovním spojením "rovina imanence", které navíc možná špatně překládám z anglického komiksového překladu, nejspíš ? :-) (taky to mohla být "planina", co já vím... )
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: ano, dnes jsou ty systémy mnohem sofistikovanější. zvlášť navázání nákupních zvyků a občanské poslušnosti na scoring v seznamce je mindfuck majsterštyk
    Orwell’s Nightmare: China’s Social Credit SystemThe Asan Institute for Policy Studies | The Asan Institute for Policy Studies
    Orwell’s Nightmare: China’s Social Credit SystemThe Asan Institute for Policy Studies | The Asan Institute for Policy Studies
    http://en.asaninst.org/contents/orwells-nightmare-chinas-social-credit-system/
    berme to jako červený vykřičník nad cestou, kterou by se digitalizace demokratického státu neměla ubírat :) samozřejmě u lidských zdrojů v námi ekonomicky vykořisťovaných státech nám to pokrytecky nevadí a politikům s hlavou zanořenou v pandí řiti to ani nestojí za komentář .. naopak se tam jezdí inspirovat tímto inovativním přístupem ke stabilizaci společnosti
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS:
    ano cobol resi bussiness logiku co na tom je spatnyho ? to jeho oddeleni mu umoznilo prezit naprosto bez problemu.
    GnuCOBOL preklada do c je nejaky problem ? Cobol byl vzdycky vysokourovnovy jazyk a cela platforma kde Cobol bezi (aktualne AS/400) je presne takhle slozena. zadny kod nebezi primo na procaku a neexistuje moznost jak ho tam dostat takze preklad do C a jeho kompilace je celkem vporadku a nemuzes z toho nic vyvozovat bez toho aby jsi se na vysledek podival ci mel aspon analyzu.

A vubec neslo o cobolovy reseni ale slo o to ze pokud navrhujes reseni na dlouhou dobu, nemusi byt zavislost na dodavateli vzdy skodliva a naopak kdyz zvolis tradidcni udrzovany reseni muze to byt WIN strategie. Cobol je jednim z nich.

Nevim proc by uredni dokumenty musely byt v latine jak rikas (latin myslis ?) a proc uredni sw v cobolu. Matlas dohromady design/architekturu reseni a jazyk zpusobem ktery nedava smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak spíš se tomu snažím předejít... např. kdyby lidi tušili, co o nich Facebook všechno ví, báli by se víc. Jenže ono právě není řešením lidi zastrašit... nejde o to aby se báli a nedělali nic. Jde o to vymyslet, co by měli dělat místo Facebooku.

Současná opatření by se dala přirovnat k tomu, že před každým facebookovým účtem má běžet úředník s praporkem (kterého si ten uživatel zaplatí). To je pochopitelně ještě absurdnější, než to bylo u těch aut, kdysi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: představ si tohle ale v éře dnešních chytrých algoritmů Googlu a Facebooku... ta kritéria by dnes mohla být neskonale sofistikovanější, než jen SELECT podle (přiznané) náboženské afinity nejbližších předků... :-/

a navíc dnes by nebylo nutné organizovat odvoz vlaky... lidi by se do koncentráků rádi odvezli sami, vlastními auty, stačilo by jim říct, že na to je sleva
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: good point
    Děrné štítky a holocaust: nepříjemná pravda - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/derne-stitky-a-holocaust-neprijemna-pravda/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THEODORT: Akorat, aby pak vubec nekdo tu praci delal, pokud po nekom chces produktivitu jako v soukromym sektoru, tak mu musis nabidnout plat jako v soukromym sektoru. Vidim to u kamarda, delal elektrikare u CD, protoze prachy mu stacily a mel pohodu, pak na ne zaclo vedeni slapat, ze prescasy a dalsi veci, ale penize nezvedlo, tak odesel k Linde, kde taky musi makat, ale zas ma skoro 2* takovej plat. Rikal, ze stejne postupovalo cca 2/3 lidi z jeho oddeleni, ze tam zustali akorat chlapi pred duchodem.
    Samozrejme idealni by bylo nabidnout lidem stejny plat a cekat od nich stejnou produktivitu jak v soukrome sfere a prebytecne lidi propustit, ale to je celkem dost nerealny, ze za jedno volebni obdobi to nepujde a pocet statnich zamestnancu je 450000 a to je celkem dost velka volicska zakladna
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a ty uz mas v rukach ucelenou analyzu toho, co se ve statni sprave realne pouziva, nebo opet jen strilis od boku? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: jo jo... Cobol cutnul náklady na údržbu tak, že odborníci na Cobol, než vymřeli, si tím vydělali na královské důchody :)) (viz můj strejda v Kanadě :-)

jako dík, že si vnesl do debaty zábavné téma, ale opravdu: cobolisti patřej mezi nejlépe placené "IT odborníky" (ačkoliv jsou to často "algoritmy" na téma "otevři kasu, spočítej kasu, zavři kasu"). ale existuje i open source interpreter cobolu - GNUcobol :-) GnuCOBOL translates a COBOL program (source code) into a C program... takže podobná strategie, jako LOLcode.

Myslím, že i velmi volně stanovené téma tohohle klubu jsme překročili. Leda, že by všechny úřední dokumenty byly v klasické latině a všechen úřední software v Cobolu. (jinak ostatně, kdyby nějaký software pro registr obyvatelstva měl garbage collection, tak hrozí v důsledku programátorské chyby druhý holocaust, který ostatně proběhl s pomocí počítačů IBM... )
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: tak on zije i pravej pascal (teda ne delphi), c++, proste svet je vetsi nez se puvodne zdalo. :)
    me jsem na mysli to ze ten zminovanej cobol prave ukazal ze dobre zboleny a udrzovany proprietarni reseni paradne cutne naklady na udrzbu a rozvoj a jedes noustop.

to ze jsi se setkal s tim ze ti nekdo tvrdi ze cobol se realne pouziva jeste nemusi nic konkretniho pro tebe samotneho znamenat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: ok... obávám se, že ve chvíli, kdy zjistím, že jsem moderátorem klubu, ve kterém někdo tvrídm, že Cobol žije, tak jsem asi opravdu starý... nebo mladý.. nebo nevím co :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Dnes uz ani ten desktop neni tak zly, jako byval pred lety pri nasazeni v Mnichove. Akorat development neridi verejny sektor... a to u niceho :-) O zmenach a smeru vyvoje ale nerozhoduji uzivatele v nejakem vselidovem referendu, ale par vyvojaru daneho kusu software... nekdy dost autoritativne, zeano (viz napr. u mnohych linuxaku "oblibene" systemd).

Na druhou tvuj pohled je zvlastni - proc by si mel zamestnanec sam vybirat, s cim bude pracovat...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THEODORT: tak zrovna desktop je poslední místo, kde má cenu něco někomu vnucovat... v Mnichově to třeba nedopadlo dobře... tohle jednoduché řešení nemá, linux vnucený shora by úřednice nenáviděly.

Já osobně v Linux na desktopu stále věřím - ale nevěřím na jeho dosažení cestou direktivního nasazení v úřadech. Spíš bych rád viděl určité využití peněz z veřejných zdrojů na obecně vývoj takového software, který pak zůstane plně ve veřejných rukou a veřejný sektor bude moci zadat pokračování práce na takovém softwaru komukoliv (stejně jako by to udělal např. u dobře zdokumentované železniční sítě, co já vím). Toho času by ale šlo spíš o vývoj serverových, internetových aplikací - s tím, že klientský software by měl být samozřejmě zamýšlen jako multiplatformní a přenositelný, ale bez konkrétního vynucování linuxových desktopů.

Linuxový desktop má šanci jen pokud bude dobrovolnou volbou - pokud to bude luxusní limuzína pro náročné, ne pokud to bude nenáviděný osekaný nástroj vnucený úřednicím shora.

DANYSEK: teď si přesně narazil na ten typ úředních míst, která by bylo vhodnější nahradit základním příjmem :-)

Jsem každopádně rád, že se ta debata vede tady v unoffical forku klubu. Děkuju.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    k reseni v cobolu si jako zastance tohoto mancaftu dovolim objasnit, cobol stary 30 a vice led je vpodstate nesmysl. ty programy se neustale obmenuji, upravuji aktualni potrebe. takze vysledkem je aktualni verze delajici to co ma. cobolu se firmy co ho maj v kozichu drzej proto ze jim umoznuje drzet sw na hw oddelene. veci napsany v systemu 36 pred rokem 80 (i dal) dneska spustis beze zmeny to znamena ze kdyz chces upravu udelas ji a jedes dal zadny rewrite zadny reseni toho jak se to onehda delalo. :)
    co se tyka programatoru je to mytus neni jich totiz tolik potreba jako driv. na frontendy se pouzivaji klasicky code-apes bouchajici v jave nebo v tom co je ted zrovna cool.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam