DANYSEK: hele, tohle je marketing. Byl to souboj Marka Prchala s "našim" Jakubem Horákem, který nám věřil a fandil. Prostředky, které měli oba k dispozici, byly neporovnatelné... ale zase Piráti dodali dobrovolníky, kteří odvedli práci, za kterou by se Babiš nedoplatil.
Těžko říct, co může Babiš dostat do referenda, co mu nějak osobně pomůže. Já se v těch zájmech oligarchů popravdě ztrácím.
Varianta, kdy by referendum např. mělo být o české vyjímce z eura, mi přijde nepravděpodobná. EU teď bude víc dostředivá, další vyjímky typu jako má Dánsko nebude chtít připustit. Já sám se eura zvlášť nebojím.. necestuju moc, ale i tak už často přepočítávám ceny na eura (!) ... no v krámě ne, ale třeba když mi v hospodě přijde draho.. a to samé na cestách mimo EU, člověk počítá už v eurech a ne v CZK.
Podle mě Babiš se eura doopravdy nebojí, ale doopravdy se teď bojí průzkumů veřejného mínění :-) Celá ta věc, jak Zeman teď začal obhajovat euro je zajímavá... těžko říct, z jaké strany to vlastně vzešlo. Přiznám se, že já se v té politice vlastně už moc nevyznám :-) ještě že jsem nebyl vykroužkován.
Ale "takeoveru zespoda" se Piráti nebojej... co by byl problém, by byl takeover skrze jasně instruované nově přijaté členy. V kombinaci s naší povolební strategií, kdy poslanci tak nějak jako slibují "věrnost" rozhodnutím Celostátního Fóra, apod. Samozřejmě, že nával členů není standardní stav. Každý ví, že když se na záchranný člun sápe moc rukou najednou, mohou ho i rozhoupat a převrátit a nezachrání se nikdo.. takže je jen prosíme, aby ještě chvíli vydrželi plavat.
Nemůžeš ale srovnávat problémy přímé demokracie s proměnlivou členskou základnou s variantou, kdy přímou demokracii provozuje nějaké v čase konstantní společenství (sice byla tendence té verzi s neustále se obměňující skupinou říkat "tekutá demokracie", ale fakticky správné české označení je "cochcárna"...)