• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: ale je to volba autora, ze sve dilo uvolni... ne nasilim vynucena vec proti jeho vuli. V tom jsou Pirati proste prebornici - radi by si privlastnovali vysledky cizi prace, aniz by o to autor dila sam stal...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAKROUSEK: "my mame moc a to to prikazujem","laska k vudci a strane"... Nemas pocit,ze si Piraty zamenujes s KSC,KSSS,nebo s NSDAP?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAKROUSEK: tak neprodavate jen to jadro,ale cely software. I na linuxu jsou postaveny operacni systemi co se normalne prodavaji a nikomu nevadi,ze ten zaklad je zdarma.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Jo a jeste k tomu "vyzadat si prodlouzeni". Kdo a podle jakych kriterii by to posuzoval? Jedine kriterium, ktere me napada, je laska ke Strane a k Vudci. Kdo nebude Stranu milovat, bude jeho zadost o prodlouzeni copyrightu zamitnuta a on bude svobodne moci jit zametat ulice.

    Pravnicke osoby copyright ztraceji po 14 letech. Pokud se nepletu, Pirati byli zalozeni pres 8 lety. Tedy za sest let si zalozim stranu se stejnym logem i nazvem. A uvidime, kdo pretahne volice Piratu, jestli Pirati nebo Pirati.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LINKOS: Ja osobne treba prodavam software jehoz jadro bylo napsano 30-40 let zpatky. A jsme jedna ze tri firem na svetovem trhu, zakazky mam dnes na 10 let dopredu. Kdyby vyhrala piratska koncepce, ceska firma by nebyla leaderem trhu, spis par Cinanu. Takze proto jsem agresivni, protoze Pirati mi vlastne rikaji - nemas pravo na sve zivobyti, ty i dalsich 100 lidi zavislych na tom, co delas, si musi najit jinou praci. A jediny jejich argument je: "protoze my mame moc a my ti to prikazujeme".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Urcite. A proc tedy nechces zrusit i ta prava na pozemek? Za 14 let budes stejne bydlet jinde, tak co treba kdyz si koupis dum, tak pak na nej ztratis prava, muze tam bydlet kdokoli a ty si musis koupit dum novy? Je to lautr stejnej pripad - neco vymyslis nebo postavis a pak se leviova luza rozhodne tvou praci znarodnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: podívej, každopádně představa, že Piráti chtějí "rušit copyright", je značně přehnaná. Přesnější je, že chtějí rozšířit podmínky fair use, např. jeho zkrácením.

    Jestli ti přijde, že v dnešní době je dostupnost 14 letech staré verze nějakého software vážným ohrožením tvé existence, tak je tvoje existence ohrožená tak jako tak. Navíc tuším v té představě o reformě je možnost vyžádat si prodloužení, pokud je autor fyzická osoba a je naživu (dnešní pojetí copyright je problém spíš u právnických osob, která tak nějak.. nikdy neumřou)

    (Jako nezlob se, ale je to otázkou míry, s jakou můžeš vynucovat svoje majetková práva ... když ti řeknu, že to, že tvůj pozemek je soukromý, asi neznamená v Evropě to samé, jako v USA - tedy že asi nebudeš pobíhat po zahradě se samopalem a střílet na všechno, co se hýbe, tak mi asi taky rovnou obviníš, že tě vyvlastňuju, co?)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak jasne, zrovna software pomerne rychle zastarava,asi si tezko bude dneska instalovat win98.
    Na druhou stranu znam par autoru jejichz dila jsou i po 50-60 letech stale citelna a stale se dotiskuji...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Ja chapu, ze ve dvaceti vypada 14 let jako cela vecnost, ale tohle vnimani casem ztratis. Az budes mit deti. Akorat doufam, ze se ti system nepodari moc dokurvit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: Ty jo, zorganizuj třeba demonstraci closed-source programátorů, že jim default délka trvání copyrightu 14 let, na kterou to Piráti chtějí zkrátit, nestačí...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: A to je, vazeni pritomni, shrnuti politiky Piratu.cz do jedne vety. Nas nezajima, co bude dal, po nas potopa.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: ale mě nezajímá, čím se bude "programátor" živit! chápej, profese přichází a odcházejí. (Thatcherovou taky nezajímalo, čím se budou horníci živit, až zavře doly...)

    Prostě je nějaký trh pracovních přiležitostí, který vzniká na základě platných zákonů o tom, co je a co není legální profese: mělo by mi například zajímat, čím se budou živit nájemní vrazi, pokud zakážeme vraždy?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a proc bych.... takovou blbost mel podle tebe delat? :) Me bohate postacuje spolkova cinnost... ktera navic vecnou naplni ma smysl a cinnost neni zavisla na volebnim vysledku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: nemyslím, že by Piráti směřovali k nějakému ústředímu výboru.. ano, máme určité funkce, a ne každý se tomu chce věnovat.

    extra důležitej nejsem (jen zakládající člen, ale co, že jo :-)... ), ale tvoje naprostá negace něčeho, s čím máš minimální zkušenost, je fakt neuvěřitelná.

    a na jaké "otázky" zase odpovídat nechci?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MAKROUSEK: Kdybychom chtěli něco jako Ústřední výbor, tak už ho dávno zavedeme.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Jasne, to vis, ze jo. Lety provereny je model Ustredniho vyboru, ten si jiste brzy zavedete. Ale co uz, na otazky odpovidat nechces, chces si tady akorat honit triko, jak ses dulezitej. Tak v tom ti budu muset poprat hodne stesti a pevnou erekci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: ale houby funkce... stanovy, vnitřní fungování.

    DANYSEK: to bys asi nepochopil, když si (podle všeho) nikdy v žádný politický straně nebyl :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Samozrejme. Funkce jsou prece mnohem dulezitejsi, nez nejake predvolebni sliby, nebo dokonce snuska lzi, ktere jste nazvali program.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam