VYHULENY_UFO: no to určitě :-)) já jsem svůj názor poměrně jednoznačně formuloval (a klidně to udělám znova), jenže ty ses nenamáhal ho 1) přečíst 2) pochopit 3) správně reinterpretovat. (přičemž i poté, co by si tyhle 3 body splnil, s tím názorem pořád můžeš nesouhlasit a mít i vážné výhrady k praktické proveditelnosti - to samozřejmě)
Tak například první lež, která zazněla dost nedávno, a za kterou v hlavním klubu dostaneš ban, jestli jí ještě jednou zopakuješ, je že "vykládám, jak se po zavedení ZP všichni budeme mít skvěle". To je naprosto lživé tvrzení. Celou dobu zdůrazňuju, že lidí, kteří by bezprostředně po zavedení ZP měli nějaký příjem tam, kde dnes nemají žádný, nebo kterým by se ZP výrazně zvýšil jejich dnešní příjem, nebude zas až tolik. ZP je prostě jen zásahem do struktury sociálních dávek a důchodů. Ve všech mých systémech se ZP
Chápu, že pojem "spravedlivost" se debatuje špatně, a ty patříš k těm, kdo je schopen ho zaměnit s pojmem "závist" (jak by ovšem znělo, kdybych například řekl o někom, kdo si žádá o spravedlivost pro vraha: "hmm, vy mu jen závidíte, že si troufl udělat něco, co si vy netroufnete, a že byl tak šikovný, že se mu to povedlo"?).
Nicméně snad i ty vidíš, že to, když ze dvou lidí, kteří si celý život platili do systému důchodového (sociálního) pojištění jeden umře v 60ti letech a druhý v 80ti letech, když oba mají odpracováno prakticky stejně (a naopak - ten, co umřel v 60ti, mohl klidně mít odvody větší!), je určitý problém a může se to dotýkat i tvého pojetí "spravedlnosti" (byť můžeš samozřejmě tvrdit, že ten, kdo umřel v 60ti, nemá co "závidět" tomu, kdo se dožil 80ti...).
ZP je prostě součástí nějakých širších úvah o postavení člověka ve společnosti, ekonomice a vůbec životě. Jsem za půlkou života, ve svém věku... a samozřejmě, s tím, jak výkonnost (či zatím ne tak výkonnost, jako spíš rychlost regenerace sil) v řadě směrů postupně klesá, tak člověk začíná víc přemýšlet, jak má být svět uspořádaný, aby se to tak nějak nesesypalo a člověk v pozdějším věku nebyl nucen dělat něco, na co už prostě nebude mít síly (a že nebudeme schopni držet krok s tempem inovací, to naše generace teda ví rozhodně dřív, než všechny generace předchozí...)
Proto mi fakt unavuje, že někdo si na ZP projektuje svoje "co já bych dělal, kdybych nebyl nucen vydělávat peníze" a předpokládá, že by se všichni chovali jako on. Nebo mi taky unavuje, že ZP prostě znamená, že největším přínosem některých lidí pro trh a společnost nakonec je to, když se nebudou do ničeho srát, škodit a přehnaně konzumovat - chápu, že spousta lidí by měla obrovský problém smířit se s tím, že nejen že k ničemu nejsou, ale že ve většině směrů nadělají víc škody, než užitku - ale ZP je přesně vyjádřením toho: ZP vidím jako šanci těch extrémně schopný (přestavme si celou ekonomiku složenou ze samých Elonů Musků), aby zcela dobrovolně nějak "uplatili" ty méně schopné, aby neškodili a nepřekáželi jim.