• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak sam jsi napsal, ze treba o DNSSEC jsis nic neprecetl, IPv6 je pro tebe taky spis sprosty slovo... mam pokracovat? :D
    I bastleni se vyviji - mj. je zde patrny posun od lepeni konstrukci z diskretnich soucastek k pocitacove rizenym vecem - coz je patrne i na sortimentu zmineneho GME, kdy drive zcela bezne soucastky tam dnes uz taky nesezenes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: co z toho, co dnes děláme, je "know how staré 20 let"? a jaké super nové know-how sis pořídil ty?

    podívej, část lidí si bude vždycky chtít bastlit. Já naší budoucnost vidím někde cca jako u prodejen GM Electronic...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to mas z toho, ze akorat zvanis a spolehas na to, ze s knowhow dvacet let starym vystacis na veky... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak ze pripojujes Hilslera jsi uz sam prasknul :D
    Skutecna komunita se neomezuje jen na konzum spojeny s pripojenim k internetu. Ale nachazi dalsi spolecne jmenovatele a venuji se dalsim aktivitam. A hlavne - o tom, co (ne)bude nerozhoduje samozvany gubernator - ale definovane demokraticke procesy oprene o hlasovani vsech, kdo to ovlivnit chteji... a tenhle model na tom vasem brehu funguje akorat v Radotine. A v tvem sousedstvi je CZF - prodane Dialu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já nevím, DNS není moje oddělení, zvlášť DNSSEC jsem pořádně nenastudoval. Našel jsem si poměrně snadno, že sice pro doménu spoje.net je aktivní, ale že nemá všechny kontroly v pořádku a nějaká maličkost tam chybí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak k problematice mého "anarchistického a komunistického byznusu" též jinde - [ XCHAOS @ Věci Veřejné - Doufám, že se v @CzechTV poučili a Marcele Augustové budou opět grafy dělat "vžum". ]

    Ve skutečnosti ani nevíš, jak mi zatápí, že si tyhle drby o mě kdysi rozšířil (ale proč? jaké měl kdo s CZFree záměry? proč tomu někomu můj přístup "svobodné sítě" místo "neziskové sítě" tolik vadil?)

    Připojujeme na Praze 6 a 7 opravdu velkou spoustu bytů a vil celkem zajímavých osobností, samozřejmě nemůžu prozrazovat konkrétní jména, ale jsou mezi nimi milionáři a miliardáři (ale taky i důchodci či single žijící ženy v garsonkách - fakt široké rozpětí).

    Pořád tak nějak čekám, že my vysvětlíš tu "opravdovou komunitu", která by tu v CZFree vznikla beze mě :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: "se zhrouti"... to nemas monitoring? :D Tvuj pristup k IT je viditelne v duchu early-90... :-) Tvuj argument je samozrejme dost v mimo, kdy DNS root i klicove TLD podpis davno maji... a zadna "tragedie" se nekona... kdyby jo, tvoje nepodepsane 2nd level domeny to fakt nevytrhnou...

    Sve doma nema skoro nikdo - provoz nemovitosti take neco stoji a nuti te mit dalsi lidi starajici se o vec, ktera neni core byznys a proste s tim jsou dlouhodobe starosti a povinnosti, na ktere ty mozna jen kasles a nevidis je... takze i velci operatori jdou cestou pronajmu, kde tyhle cinnosti deleguji na sve specializovane dodavatele, co vse potrebne zajisti.

    CZF rozhodne neni jen na P12. O tom si dovoluju neco vedet - uz jen proto, ze par tem sitim obcas s necim pomaham. Takze diky za poucovani :-) Otazkou je, co ty pro komunitu vlastne delas, zejo... tedy krome parazitovani na jmene, co buduji spis druzi... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: piko do toho prosím netahej, na to jsou jiný experti...

    co se DNSSEC týče, tak to není moje oddělení a možná to má nějaký důvod (aby klíčové systémy fungovaly, i pokud se infrastruktura podepisování zhroutí? v tom případě by asi DNS servery měly být v jiné doméně, nevím.. zeptám se)

    Protože se sám jistě pokládáš za velmi dobrého znalce poměrů na českém telekomunikačním trhu, tak mi překvapuje, že nevíš, že Dial datacentrum v Karlině zcela zrušil už asi před dvěma lety - ano, část infrastruktury máme v TV věži na Žižkově (kde to datacentrum zase není nijak obří - a my tam máme jediný rack. Má to svoje důvody, ty jsou i v dostupnosti více telekomunikačních operátorů, pronájmu okruhů, nákupu linek. Klienti si můžou vybrat, za Žižkov zaplatěj o něco víc (tedˇ zrovna jeden dlouholetý klient vypovídá na Žižkově, zatímco Břevnov průběžně roste - 3 a kus racku)

    Podle mě i malý telco operátor musí mít nějaké "doma", kde má náklady nejnižší - čistě jen "spekulativním pronajímáním" si nejde doopravdy udržet podíl na trhu.

    Jak říkám - opakovaně tě zvu na exkurzi, ty žiješ pořád v představě, že jediné velké CZFree v Praze je na Praze 12, ale my jsme tady na šestce kupodivu ledacos udrželi (navzdory tomu, že "opravdová komunita" se často rozstěhovala někam úplně jinam a v původních lokalitách APček už dávno ani nebydlí...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kde jsem prosim napsal, ze za to muzes ty? Ze to piratsky TO dlouho nezvladl rozpohybovat je problem vsech Piratu, ne problem jednoho sklepniho pikodatacentra.... :-)
    A jako je fakt, ze DNSSEC nemate dodnes ani pro firemni domenu. A pokud vim, dost veci mate porad radeji u profiku v Karline a nikoliv u tebe ve sklepe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: prosímtě, vždyť je hostujem od začátku... min. na nás svaluješ věci, které ale v naší kompetenci nejsou (IPv6, DNSSEC, apod.).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vyplavit jde i byt v patre :-) A monitoring? Vzdyt si tu tvrdil, ze odecty delate nekde do sesitu... :-) Cemu rikas monitoring? A cemu zabezpeceni? :)
    Zas tak offtopic to neni, kdyz bys tam rad hostoval piratske systemy.... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: monitoring a zabezpečení to má rozhodně :-) hele, stáváme se offtopic

    (ad sklep: je v suterénu, ale na úrovni terénu na dvorku, takže veškerá voda z domu, ale i z chlazení by vytekla po chodbě na dvorek - není to podzemní podlaží, z tohoto hlediska)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: sest racku... aha... dneska se rika datacentrum fakt vsemu, teda nekteri rikaji :D Co chci videt? Zalohovane napajeni, haseni, monitoring, fyzicke zabezpeceni... proste atributy normalniho DC ;-) Ale jak se tak divam, tak ty to mas nekde ve sklepe... takze az nekomu nesikovne vytece pracka (nebo pretece vana... :D), tak se muzeme tesit na dalsi povodne v datacentru :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: co chceš vidět, proboha? všechny serverovny a všechny racky jsou stejný. My máme obsazených cca 3 a 1/4 z 6ti, chladící kapacita je taky asi tak na polovinu.

    Jako samozřejmě tě zvu na exkurzi.. když se do naší sítě celý léta tak strefuješ, tak by ses někdy mohl třeba taky zajít podívat, že jo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja svuj hardware mam... v profesionalnim datacentru, ne nekde pod schodama, kde mi to mozna pozitri sousedi vyplavi... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no moc ne :D Nejaky bordel v kanclu, par zaberu na tu magickou technologii... a jednou detail do racku... zadna slava.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ééé oprava
    SPOJE.NET s.r.o. (@SPOJE) | Twitter
    https://twitter.com/SPOJE
    timeline není dlouhá, fotky tam jsou
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: aha, ona na tý fotce není moc vidět :-) každopádně pointa je, že tvůj 1.1 faktor u nejlepších datacenter bude prostě o tom, že v zimě je to blízké 1.0 (protože se kompresory nepouští a vzduch se chladí jen nějakým výměníkem) a v létě 1.3. Ten rozdíl ale je, že u nás se v zimě využije 100% toho tepla (tedy včetně toho 0.3 navíc, které by s protopilo stejně) a i v létě se využije rozhodně víc, než 0.3 (protože 15 bytů už nějaké množství teplé vody spotřebuje)

    Celý je to překvapivě jednoduchý princip.. samozřejmě o otázka, do jaké míry tohle datacentrum může konkurovat cloudu, ale určité množství lidí prostě bude chtít mít vlastní hardware (možná i ty)

    Popravdě, ty samozřejmě řešíš umístění svých serverů neziskovou politikou (zatímco mě jde jen o ten osobní zisk a obohacení, v životě :-) hlavně teda z pohledu všech těch důchodkyň v různých sídlištních SVJčkách, to je jasné...), ale kdybys za ně někdy musel přeci jen platit, tak se může stát, že naše datacentrum bude prostě nejlevnější způsob, jak mít pár úček na desetigigabitu (byť za cenu poněkud nižších formálních garancí)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Publikoval jsem např. na firemním twitter feedu:
    https://twitter.com/i/notifications
    jsou tam i fotky z výroby konstrukce pro venkovní tichý větrák (který slouží k rozptýlení letních přebytků, teda hlavně první rok sloužil)

    Tepelný čerpadlo krátce po osazení zde (to je bedna velká asi jako lednička, zcela tichá)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to vis, musime te varovat pred riziky... aby sme se nekdy dockali tech fotek z toho tvyho uzasnyho datacentra! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam