DANYSEK: můj blog je už léta mimo provoz, používám twitter :-) můj osobní server běží na SPOJE.NET adresách, akorát jsem si tam zatím skoro nic nepřestěhoval (kromě např. webmail.arachne.cz). uznávám jistou pasivitu v tomhle směru, v poslední době.
V době, kdy jsme se připojovali přes Inway, se přiznám, že jsem vlastnickou strukturu moc neřešil. Byla to firma, která se jevila schopná mi dokopat optické vlákno až do domu, což se mi posléze podařilo a pokládám to za svůj největší úspěch.. protože jaksi nemůžeš mít sousedskou síť bez klientů a ty klienty si musíš udržet a k tomu bylo potřeba mít dotaženou optickou páteř.
Jinak že se s tím stavem nespokojím, to bylo myslím jasné už od momentu vzniku s.r.o., které hned od začátku investovalo do věcí, které měly zvýšit nezávislost a zabránit vendor-lock in. Že jsme ten správný subjekt, kterým by měl být příkladem pro ostatní sousedské sítě, to myslím dokládá i fakt, že naše preferovaná přítomnost v domě (když teď budujeme pasivní optiky, jako všichni příčetní ISP, řekl bych), je tou formou, že si majitel (či SVJ) zaplatí jeden rozvod na vlastní náklady a na ten pak pustí všechny operátory, kteří budou mít zájem o přítomnost v domě. To je jistá forma "svobodné sítě".
Moc dobře víš, že všichni ostatní operátoři, včetně UPC a Pe3n, preferují, když mají v domě monopol, a výměnou za to jsou ochotni rozvody zainvestovat. Toto sice umíme a občas děláme taky - když je majitel škrt - ale tam, kde je majitel rozumný, tam jsme jen jedni z mnoha (a lidi se pro nás mohou rozhdnout dobrovolně, když pochopí, co je pro ně nejlepší).
Zároveň jsme často jediní, kteří jsou schopni takové řešení majitelům domů zařídit - ostatní jednou podle svých šablon.
Jestli tohle nenaplňuje ducha svobodné sítě, to už nevím: v podstatě formální liberalizace telekomunikačního trhu je nanic, pokud nájemníci a majitelé bytů nemají přesně tenhle typ možnosti změny operátora až na úrovni poslední míle.
Formální členství nájemníka v nějakém spolku mi naproti tomu přijde napr.: ok, tak se někdo na 2 roky přestěhuje na Břevnov, je tu členem spolku a pak se zase odstěhuje? K čemu to je přesně dobré? Infrastruktura se týká hlavně lidí, kteří v dané oblasti působí dlouhodobě.
Každopádně, tvoje přesdstava, že internet je nějakým zvláštním druhem podnikání a kromě UPC a Dialu by ho měly řešit především spolky, mě nějak nezapadá do tvého světonázoru. Čím je zrovna tohle podnikání tak odlišné od jiného? Banky mají být také spolky? Nebo autoservisy? Benzínové pumpy? Dodavatelé elektřiny?
Já obecně fandím drobnému podnikání. Konkrétní forma může být různá, ale je jasné, že právě drobné podnikání vytváří skutečný trh a skutečnou přirozenou konkurenci. Když stát vpustí na trh 3 mobilní operátory, tak je to oligopol, ne volný trh... není to samé, jako že hospod jsou desetitisíce...