DANYSEK: jenže ty to mícháš páté přes deváté. existují levné negarantované produkty a existují garantované produkty a tam jsou náklady na tu rychlou reakci velké. ano, máme pár klientů, pro které i ten 50 minutový výpadek byl nepříjemný, ale pro naprostou většinu našich klientů je důležité, aby reakční doba byla do jednoho dne a ne dýl (často teda zrovna ne ti, co platí nejmíň, jsou ti, co mají největší trpělivost)
absolutně nevím, proč to vidíš takhle, u jakékoliv jiné služby by to bylo nepochopitelné - třeba že hospoda pod nějakou minimální úrovní kvality by už musela být spolková, apod. Pořád jsou to jen kupecké počty.. máš nějaký počet klientů a nějakou pravděpodobnost, že odejde, když má někdo několik málo VIP klientů, tak je pro něj ovšem riziko ztráty každého z nich docela nepříjemné.. když naproti tomu máš spoustu klientů za nízkou cenu, tak se tím to riziko zmírňuje a sleduješ spíš dlouhodobé trendy (nárůst vs. úbytek). Změnit tvůj dlouhodobý trend je ale pro konkurenci nesrovnatelně nákladnější, než přebrat ti nějakého jednoho konkrétního klienta...
Co se týče převěsů, tak fakt nevím, co řešíš: já měl gateway v sousedské síti, tedy z tvého pohledu zavrženíhodný model. Kluci z okolí si ke mě natahali dráty, nejdřív nejshitovější indoor ethernety načerno, až později, už ve spolupráci s majiteli a s SVJ, šlo o více či méně seriózní optické převěsy. Já byl z těch všech asi jediný, kdo od začátku věděl, že takhle to nepůjde a že časem bude nutné to zakopat.... ostatním se líbil buď internet za babku (klientům), nebo rychlý peníze za natažení drátů (parta, která to stavěla).
Já jsem min. jeden z těch (pokud ne ten, kdo na to tlačil nejvíc), kdo to dotáhl po letech do fáze legalizace (byť sám jsem třeba know-how neměl a musel jsem se obalit schopnějšími lidmi... ale jde o ten záměr). A ty to samozřejmě nějak spojíš s mojí osobou!
Přitom je to jednoznačné: spolek u nás chtěl v podstatě rychlý prachy vs. levnej net, a jen málo lidí myslelo dál do budoucna (protože proč by nájemníci, kteří se z velké části mezitím kvůli rostoucím nájmům odstěhovali, měli řešit, kudy k nim teče internet? a majitelé domů byli asi taky radši, když nájemníci daly prachy za nájem, zatímco za drahý net zbytečně neutráceli...).
Převěsy jsou většině lidí buřt - jediné jejich riziko je, že v budoucnu na ně může někdo vlítnout. A proto jsem o zakopání kritických tras od začátku uvažoval. Na rozdíl od sítí v jiných částech města tady nebyla šance pronajmout kolektory, ani tu nebyly obří bloky paneláků s propojenými střechami a sklepy. Měli jsme to těžší a stejně jsme to ustáli (nebo máme našlápnuto to ustát).
Jinak fakt nevím, s čím s tebou vlastně polemizuju... žádným klientům 100% dostupnost datacentra neslibujeme, samozřejmě, realistické je 99.5% - 99.9%, vždy se něco stane, jak říkáš. A jsme tu u debat, jaký typ výpadku je nejpravděpodobnější... nevedl si v jiném klubu zuřivou debatu, že bez záložního generátoru ani ránu? A já tvrdil, že rizika jsou jinde?
Samozřejmě je potřeba zálohovat všechno... uplink, elektřinu, klimatizaci, trasy... na všem pracujeme. (třeba to, že jsme se dokopali do míst, kde budeme mít na výběr z optik jiných operátorů, než je ten stávající, si myslí, že je dlouhodobě pro budoucnost datacentra daleko klíčovější, než to, jestli jsme teď ustáli nějaký nečekaný výpadek na úrovni obou současných BGP peerů současně... jako až rozjedeme redundanci všeho, tak to bude doopravdy a bude to odolné i proti výpadkům, které by způsobil bagr...)