• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Reditel nerezignoval, rezignoval predseda rady CTU. A ten ty formulare fakt ani nahodou neutvari.. :-) Mas trosku hokej v kompetencich.

    VYHULENY_UFO: PEBKAC :) (me funguje; a zjevne stejnej je kdyztak i na https://www.lupa.cz/...ality/e-shop-na-dalnicni-znamky-ma-bezpecnostni-problemy-unikly-osobni-udaje/ )
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: link na ten jpg mi nejak nefunguje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Já se hackatonu neúčastnil, já se snažím vyplnit v předtermínu ČTÚ formulář ART192 :-) akorát ředitel mi mezitím nějak rezignoval.

    Eshop je jedna z věcí, které jsem v životě v podstatě nenaprogramoval... mj. kvůli obavám o bezpečnost jsem vlastně webové aplikace s loginem a authentizací sám nevyvíjel, max. jsem se párkrát koukal do existujících, jak se to dělá, aby ta bezpečnost nebyla úpllně špatně a tak (od té doby vím, jak to udělat správně a jsem líný to udělat...)

    Myslím, že hodně věcí by se vyjasnilo kdyby lidi pochopili, že nejsem žádnej velkej politickej aktivista. Mám svoje názory na věc, ve světě jsou menšinové, nějaké plošné prosazení té vize není asi na pořadu dne, ale je důležité, aby ta vize byla konzistentní, ustála i vážnější debatu, apood.

    Co se Pirátů a zveřejňování kódu týče, tak se přiznám, že já se zatím do žádného z pirátských projektů víc nezapojil, což je ostuda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: Paradoxně, GNU licence (včetně GNU-FDL, která je relevantní na ty lokomotivy) ke svému fungování potřebují copyright. Není to vůbec žádná cochcárna, jak bys zjistil, kdybys nebyl úzcela zaměřený jen na svůj jediný obor.

    Mě mimochodem současně živil copyright a současně i jeho "mírné porušování v mezích zákona", v 90tých letech. Jenže ty proprietární bastly jsou strašně ubastlený i proto, že kromě autora to jaktěživ nikdo neviděl a prostě je to na úrovni kde byla věda ve fázi alchymie.. to si taky každý alchymista matlal ty svoje vlastní elixíry a občas ho to otrávilo nebo zabilo výbuchem, a víceméně metodou pokus-omyl se dospělo k chemii jako vědě (která je postavená na velmi jasné dokumentaci všeho, právě aby to nikoho neotrávilo nebo nevyhodilo do vzduchu - představ si, že by se v chemii používaly stejné security by obscurity postupy jako v proprietárním softwaru... nebo radši teda ať si to nikdo ani nepředstavuje...

    Obecně open source (neříkám nutně svobodný software) je snaha dostat dění kolem informatiky aspoň na úroveń běžných průmyslových standardů, protože ono dnes na tom závisí trochu víc věcí, než jen hraní her a jistota výdělku pro jejich autory...

    Jinak celkově jde o to, jaké prostředky na vynucování autorské práva využiješ, jestli existuje něco jako fair use, nekomeční sdílení, knihovní kopie, možnost výpisků... celou tuhle staletou tradici okolo práce s informacema je potřeba v digitální éře budovat znovu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tajeni informaci... to mi pripomelo, uz jsou nekde vystaveny zdrojaky toho noveho eshopu na dalnicni znamky, ze kteryho uz stihly slavnostne utyct data? :-)

    Bartos se tam kolem produciroval, tak v duchu piratskejch zasad objektivne ocekavam, ze zatlaci na zverejneni vyprodukovanyho kodu. Zatim teda udelali spis opak - stopli tu ReactJS verzi a bezi uz jen ta postavena na uzavrenem Kentico EMS.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    UFO: ad prusa: nie, je to open, a servis aj podporu ti moze robit ktokolvek.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Ne, tady vsichni panikari, ze Pirati zrusi autorsky pravo. Statni zakazky jsou vsem tak nejak u prdele. To jenom Piratum na nich zalezi, protoze si taky chteji liznout po tech hubenejch letech, co se museli zivit praci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: nevím nic o tom, že by ses nemohl živit tím, čím se živíš. Pokud vím, řeš byla o veřejných zakázkách.. nevím, kolik si u nás stát nebo obce objeednávají počítačových her. Když někoho přesvědčíš, aby si to od tebe koupil, tak je to přece tvoje věc....

    Tady totiž lidi neustále panikaří, že jim někdo zakáže to, čím se živí, ale o tom to tolik není. Jo, pokud vaši zákazníci či zaměstnavatelé jsou přisátí na peníze z veřejných zakázek, tak to je jiná. To abyste radši honem volili Babiše...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAKROUSEK: no normalne se budou zivit praci. dratenici taky vymizeli a misto nich se objevila jina zamestnani.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: Netrolim, fakt by me to zajimalo, jak si predstavujou, ze se lidi budou zivit, protoze se me to bytostne dotyka, maje spoustu penez z autoraku. A co se tyka vymysleni a inovovani robotu, kolik asi tak lidi to zvladne? Kolik lidi vidi do unreal enginu?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAKROUSEK: ja myslim, ze ty roboty bude muset nekdo vymyslet a inovovat. jinak taky hrozi, ze roboty zjisti, ze clovek a nejaky nepodmineny prijem je v podstate zbytecny...

    a fakt mi netvrd, ze netrolis. zrovna v opensource nakladas xchaosovi solidne....
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: Netrolim, fakt ne, fakt si myslim, ze to je dobry napad. A taky si myslim, jako ty, ze to takhle dopadne, budou roboti a lidi nebudou mit do ceho pichnout. Takze budto duchod cely zivot (nepodmineny prijem) nebo nepokoje.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Ne, jeho prazska pobocka uz ma 350 lidi. Dalsich 100 lidi se tim zivi po svete (mosquito, bear, filamenty). Zrovna do tohohle docela vidim, mimochodem. A to je vsechno. Neodpovedel jsi na jednoduchou otazku - co ostatni lide, kteri nedokazi byt tak dobri, aby se opensource uzivili? Kteri dnes ziji kvuli tomu, ze existuji patenty, kdysi neco vymysleli a zbytek zivota sbiraji smetanu? Takovych lidi je bajvocko 95%, to jest neco k 7 miliardam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak zrovna referendum ve Švýcarsku je typickým příkladem toho, že se to tam diskutovalo hodně vážně. Tam jde mj. o to, že ekonomiku dusí deflace a nejde nově vytištěné peníze pořád rozdávat jen bankám, vytváří to taky nezdravé jevy.

    Něco jako základní příjem mají různé ropné emimráty, ale nevím nic o "primitivních zemích". Nejčastěji se o tom mluví v USA (kde mají pro chudé food stamps, což je vlastně taky základní přjem svého druhu), v Evropě třeba ve Finsku nebo v tom Švýcarsku. Tvoje nenávist k tumhle konceptu je fakt stěží pochopitelná, ale zřejmě ti dělá dobře pocit, že i s tím málem co máš jsi na tom líp, než naprostí loseři. Fakt nevím, já na rozdíl od tebe nejsem expert na to podsouvat druhým co si myslí nebo dokonce co říkaj.

    Nepochopení konceptu základního příjmu je každopádně obrovské. Tak není divu.. v zemi, kde je spousta v obyvatel v exekucích kvůli nezaplacenému zdravotnímu pojištění...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nepodmineny prijem se diskutuje jenom v primitivnich zemich. civilizovane vyspele zeme nako svajc, norsko ci kanada experimentalne overili, ze nzp je picovina a lidi to odmitli.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: prosimte, halucinujes, v mym svete maji windows jenom uzivatele na koncovych stanicich a vim o par windows serverech, ale jinak jsou to jina reseni.

    a jinak s microsoftem ma dneska uz problem jen zastydlej devadesatkovej anarchista, ktery veril na boj linux vs bill gates :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAKROUSEK: lol, dobre trolis.... 6000 duchod... no vono to stejne tak dopadne, az pujdou do duchodu husakovy deti...

    dale si me rozesmal v . Kdyz by se usetrili urednici a budovy a investice do techhle nesmyslu... :D :D

    potom jeste nevim, z ceho by si platil obecne statni zamestnance, protoze takovej hasic nebo fizl ti podekuje za 6k... :D


    nene, fakt si me pobavil a navrhuju pockat, on prijde danysek a s nama trema bude fakt legrace. trojnasobny troling piratu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: chápu, že zrovna ajťáka tvýho ražení děsí svět, kde by vše bylo zdokumentováno :-)))

    Tajení znalostí, to je v podstatě vojenský režim fungování společnosti. Ovšem nevšiml jsem si, že by open source předpokládalo, že lidi budou jeden pro druhého pracovat zadarmo...

    Celý IT ekosystém postavený na Windows vidím jako děs a běs, kdykoliv se k tomu přiblížím. Já připojuju primárně lidi na Internet, nestarám se jim o PC. Ale když mi ta PC projdou rukama a já občas vidím, jaký nesmysly tam mají bez ladu a skladu nainstalovaný... no, dnes probíhá přesun k mobilním platformám a celkově se to hodně mění, ale nevím, jak dlouho očekáváš, že by ty slátaniny sharewarů, kradwarů a virů vlastně ještě lidem fungovaly...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: 100 lidí má jenom jeho pražská pobočka :-)) 3D tisk celkově světově obrovský business a jen z toho Průšova typu vyšly snad desítky odvozených "zlepšených" modelů, pokud vím.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: Netrolim, myslim to vazne. Hele, rozpocet CR 2018 - davky a duchody 572 miliard Kc. Lidi nad 18 - 8 milionu. To znamena mesicne by se kazdemu obcanovi uz dnes dalo posilat 6000 Kc mesicne, bez jakychkoli zmen struktury. Kdyz by se usetrili urednici a budovy a investice do techhle nesmyslu, rekl bych, ze budeme na 10 tisicich mesicne pro kazdeho a to uz je pekny nepodmineny prijem. Samozrejme duchodci by museli postupne prejit na osobni duchodove ucty (coz me osobne by se moc libilo, takhle sponzuruju dva duchodce ze svych dani).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam