DANYSEK: Piráti u nás server já využívám odpadní teplo. (a teď zase začneš trolovat, že bůhví jestli ten server prošel výběrkem a tak... no prostě poměr cena/výkon zůstal i po těch letech tak dobrý, že jeden ze dvou serverů zůstává u mě, kdyby to byla trafika, tak by mi to Jakub Míchálek asi už zatrhl, počítám :-)
Jinak žádnej expert na IT nejsem. Tady mi furt všichni něco podsouvaj, pro jednoho jsem marxista, pro druhého expert na IT, ale nejsem nic z toho. Snažím se být aspoň trochu názorově konzistentní osobnost a hledám nezávislé způsoby, jak zveřejňovat svoje názory (tzn. např. nejsem placený autor článků, nikdy mi to moc nešlo). U Pirátů jsem kopal za to, že open source v nějaký moment bude potřebovat veřejnou podporu - ale ne "open source pro open source", ale že právě veřejné rozpoočty by ze všeho nejvíc měly trvat na tom, aby systémy které objednávají, byly open source a ne blackboxy. V 90tých letech by to bylo radikální, dnes je to téměř samozřejmost.
Ale ano, jestli myslíš tohle, tak na faktu, že mezi zakládajícími členy Pirátů byli i linuxáci, jsem se čistě co do počtu podílel. Ale vzít odpovědnost za ty informační systémy strany se mi z pochopitelných důvodů nechtělo. Takže jsem později stál stranou sporů o neformání kontrolu nad těmito systémy..... a dnešní stav, ke kterému ta debata dospěla, mi přijde ok.
Aby např. strana provozoovala vlastní diskuzní fórum na vlastním hardwaru, to mi přijde srovnatelné s tím, když před stolety měla vlastní rotačku a vydávala vlastní noviny... politické strany byly historicky spojené s kontrolou členské základny nad médii, byly to v podstatě spolky pro vydávání společného média. V dnešní době byli Piráti jedni z prvních, kterí identifikovali, jak se tento tradiční rys demokracie dá namapovat na soudobé technologie. Je to "demokracie bojující", demokracie na pochodu, která nechce být závislá na libovůli, jestli jí nějaká korporace vlastnící sociální síť zabanuje nebo ne...