DANYSEK: i neziskové podnikání je podnikání, protože naprostá většina toho, co řešíš, jsou úplně stejné věci. Jinak samozřejmě, u nás spolupracující osoby i klienti mluvili do hodně věcí, protože jsem to tak na začátku nastavil, a samozřejmě to jde proti představě o centralizovaně řízené firmě, takže opět se potvrzuje, že vůbec netušíš, o čem mluvíš.. ale hlavní je, že já jsem ten špatný a za všechno můžu, to je jediný axiom.
Samozřejmě: moje představa byla původně blízká nějakému spootřebnímu družstvu, či možná konvenčnímu družstvu (prostě něco mezi tím). Takové družstvo nemá rozhodně zakázáno dosahovat zisku, a vzhledem k nízké pravděpodobnosti dosažení toho zisku mi taky připadalo zbytečné si ho předem zakazovat a zakládat neziskovku..
Lukačoviče je nefér mi vyčítat, protože on měl nejprve na akademické půdě přístup k internetu na úrovni, o kterém jem si já jako o několik let mladší mohl nechat jen zdát. Provozoval seznam už v době, kdy já jsem neměl šanci nikde upíchnout server s možností komerčního využití... měl prostě náskok. Ano, využíval jsem svůj neomezený přístup k Internetu ke spoustě věcem jako první v ČR. Například jsem ve své síti provozoval oficiální internetový streaming Rádia 1 několik let předtím, než se o streaming začal v ČR vůbec kdokoliv zajímat (většina uživatelů tehdy jela ještě přes modemy). Dělal jsem spoustu věcí jako jeden z prvních a ostatní mi kopírovali. Současná fáze je přechodná a není všem dnům konec...
Jak někomu může stát za to obviňovat mi z neúspěšného podnikání a současně preferovat "neziskové" sousedské sítě - to fakt nepobírám. Hlavně mi trochu štve to zdůrazňování neziskovek (spolků), že to co dělají, není podnikání. Samozřejmě je. Dokonce si teď spolky na to podnikání zakládají servisní s.r.o. My jsme jenom předběhli dobu a založili si s.r.o. o 10 let dřív, než ostatní - jinak tam velký rozdíl není...
Vezmi si, že třeba jen díky přístupu k informacím o výpovědích Internetu vím o tom, kdo všechno se v Břevnově zrovna stěhuje a ve kterých domech jsou byty k pronájmu. (většina lidí, co si Břevnov oblíbili, se pak stěhují z Břevnova do Břevnova, když seženou vhodný pronájem). Dále mám poměrně dobrou představu o cenové hladině nájmů ve své čtvrti, protože prostě o tom klidně s těmi lidmi vedu řeč, když je připojuju. (chytrému napověz, hloupého trkni). Zkrátka je tu spousta synergií, které ani přímo nesouvisí s Internetem, ale jsou dost zajímavé...
Čerpat výhody z firmy místo ve formě zisku ve formě přebytkového odpadního tepla, díky kterému mám celoročně teplou vodu a v zimě vytápění úplně zadarmo - to mi taky přijde jako známka punku. Je to forma "zisku", která se na účtech za elektřinu projevuje příjemně a která je mimochodem nezdaněná, protože prostě je to odpad a basta :-) Ve skutečnosti, je to jen nástřel toho, jak chci své představy o ekonomice dále v budoucnu rozvíjet (elektřina na solárním kole je taky slušně nezdanitelná forma energie :-)