• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAWERICK: ano a nie, to co chces su aspon "cloud-neutral" (ci ako to presne nazyvaju) riesenia, pricom M$ sa opakovane rozne snazi aby ked sa tam uz raz nieco nasadi, tak to moc neslo zmigrovat.

    Inak v tomto mam suhlas s Danyskom, podla mna nas (piratsky) problem je, ze sme v tomto malo radikalni. Ale zjavne patrim k tomu radikalnejsiemu kridlu, co sa tyka opensource, a maistream je posunuty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: jestli to nebude tim, ze MS sam o sobe moc opensource neni (ano, vyjimky se najdou) :-) Aneb mohli postavit ten portal na k8s, od toho zdrojaky mas... ale s tim herr Blaha holt moc neumi, tak se hot slo jinou cestou :D Jako u reseni typu Azure/AWS dost riskujes vendor-lock, kde to na zacatku muze byt levny... ale pak casem zjistis, ze to zas tak levny neni a hlavne ze mas problem z toho ekosystemu pak utyct.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: Tak zrovna tady imho mluví tvůj bias proti MS:) to kde nějaká aplikace běží nebo na jakém OS přece nemá nic společnýho s tím jestli je nebo není přístupnej zdrojak :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LOL a male deti zjistuji, ze v realnem zivote nektere veci proste nejdou tak rychle jako pri klikani ve virtualni realite :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: opensource Pirati slibovali uz u Portalu Prazana a jak to dopadlo... ;-) Bezi to v Microsoftim Azure a zdrojaky nikde nenajdes, zato vymluv proc to neslo je spousta :D Ale to nemohlo dopadnout jinak, kdyz mistr "hlidac statu" Blaha, ktereho jste si do OICT dosadili je holt wokynkar ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Ked som sa pytal, tak ten hlavny dovod bl ten, ze na strane statu veci na elektronicke doklady este nie su moc pripravene, a toto ich donuti si to rozfungovat. Inak samotna aplikacia ma byt minimalisticka, vraj skutocne len alternativa toho, ze mas fyzicky obciansky preukaz pri sebe. Tie zlozitejsie funkcionality potom budu az v tej europskej. Opensource by to snad byt mohlo. (bez zaruky, ale tak preco nie)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: nekritizovali Pirati tenhle styl utraceni? ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: Zadani: mame letos v rozpoctu na vas 150 milionu. Pokud je letos neutratime, pristi rok budeme mit o tolik min rozpocet. Naprogramujte neco.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: ono toho kolem toho je vic... jeste ani neni dotazena legislativa, ale uz si Bartos vydyndal souhlas vlady, ze se muze utracet za vyvoj :-) Proste takovy ten styl ala garazovka... seriozni analyza (soucast procesu vyvoje software) se udelat nemuze, kdyz ani neni schvalena relevantni legislativa (zatim se predpoklada, ze bude platit od 1.1.2024, ale jiste to neni - protoze to ani legislativnim procesem neproslo)... ale uz se nekde ma neco prgat? ;-) Fakt bych chtel videt to zadani... :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: Naopak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: a tim chces obhajit to, ze male Cesko se namisto unifikovaneho reseni mini zbrkle vydat proprietarni cestou - i kdyz uz se vi, ze vznika spolecne reseni? ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: V obcankach uz jsou taky uz druhy cipy, ty prvni se tam davaly a pak se od jejich technologie upustilo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Okolo probehl takovy skvely drb o tom, co se deje kolem eDokladovky. Jsou v zasade dve cesty - pockat na to, co vyprodukuje EU (kde to take resi) - jenze to znamena cekat do roku 2025, ale prinosem je samozrejme unifikovane reseni. Nebo si to spichnout na kolene v CR nase proprietarlni reseni "jen pro nas" a mit to driv... ideal samozejme do voleb, aby bylo se cim chlubit :D

    A ta urban legenda rika, ze se ted rychle utrati prachy za proprietalni reseni, ktere se po roloutu toho unijniho reseni proste pohrbi. Jestli to je pravda, tak nam tu vznikne pekny pomnicek z nul a jednicek :-) Inu jsme bohata zeme, muzeme si dovolit ten luxus :D
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: Radši ne. Myslím že ho bude potřeba tolik že by mě pak bolelo břicho:)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: business as usual.... mas dost popcornu? :D
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Já myslím že celý flamewar se dá shrnout do jedné max dvou vět...

    Pirati opět totálně posiraji svoje PR a od minula se nic nenaučili:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: ano, ale právě než někoho obviníš z nějakých -ismů, tak je potřeba si tu historii trochu projít a ujistit se, že víš dost o tom, aby se neopakovala.

    Janka není reálná "komunista" ani v tom smyslu jako ty trockisti, protože prostě o žádné násilné převzetí moci ve státě a zrušení demokracie neusiluje, ani v Pirátech, ani jinde. Ostatně i to zrušení demokracie komunisty bylo hodně pochybně zdůvodnitelné, protože Marx psal v době, kdy ve většině Evropy volební právo neexistovalo (a i později bylo třeba jen pro někoho, podmíněné nějakým majetkem či příjmy, apod.). Podle mě si vůbec nedokázal představit, že někdo všeobecné volební právo ve většině zemí zavede - proto ta ideologie taky moc scénářů pro tuhle situaci nenabízela (něco jiného jsou anarchisti, kteří volebnímu právu nevěřili a vědomě ho odmítali). Vzešla z toho celá ta divnost "vyhrajeme volby, abychom demokracii zrušili", což byl už ve své době dost bizarní program.

    Pointa je, že on kapitalismus před rozvojem sociálního státu nebyl úplně procházka růžovým sadem - sice ve 20.století děti v dolech běžně nepracovaly, ale zase třeba během ekonomické krize bylo strádání části populace skutečně celkem reálné. Celý evropský sociální stát tedy vznikl vlastně proto, aby (tehdejší) komunisti konečně drželi hubu. (a je vtipné, že komunisté sociální demokraty nenáviděli vlastně ještě více, než "kapitalisty", ale to je už jiná story...)

    Hlavní důvod, proč tu flamewar vedu, je ten, že nějaká příští totalita, pokud přijde, se téměř určitě obejde bez ideologie. Nebo ta ideologie nebude s "komunismem" mít společšného vůbec nic. Takže představa, že nějaké odvolání Janky z bezvýznamné funkce je "důkazem, že většina Pirátů nechce totalitu", je prostě blbost. Nikdo nechce totalitu. Spousta totality byla historicky zdůvodněna i hysterickým antikomunismem...
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: ad. moc na konci hlavně - tak to je ten klasickej výrok alá vinnetou, kterej před vynálezem atomovky vcelku správně poznamenal, že zbraň je jediný účinný porostředek k vyrovnání síly mezi slabším a silnějším. A kdy se Hitler zbláznil, o tom sem se nějak neučil - podle všeho byl kontextuální až do konce války - měl radost když vyhrával a byl v depresi, když prohrával.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: a jeeee, uz je to zase komunisticky marx. :D

    ne pirati nejsou komousi a xchaos dodnes nebali holky na dejepis komunismu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: ve skutečnosti by mi zajímalo, kdo kdy vlastně prosazoval, aby se "všichni měli stejně" (snad kromě přídělového systému v té Číně, který tam měli docela dlouho a který zaručoval spíš, že se měli všichni stejně špatně). Ona ta původní myšlenka byla, že lidská práce na volném trhu nemá takovou hodnotu, aby se šlo uživit... což se v 19.století týkalo řady lidí (čehož je důkazem i ekonomické vystěhovalectví do USA, což byl jeden z faktorů, který si třeba Marx v roce 1848 ani představit nemohl, protože k tomu bylo potřeba nejdřív vynalézt velké zaoceánské parníky). Víceméně problém vyřešil po té fázi vystěhovalectví vynález sociálního státu,. Ale základní myšlenka pokud vím byla "lidi nebudou chtít chcípnout hlady", ne "lidi se budou chtít mít všichni stejně"

    Asi tu Janku chápu v tom směru, že chce prostě mít vliv na to, jak se ten trademark používá. Já bych do toho nešel, já to poškození Stalinem pokládám za natolik fatální, že je to ztracený případ... ale pro jiné lidi může mít význam nějak ten příběh vyprávět jak se opravdu stal.

    (Ono když jsme u toho, předtím, než se Hitler zbláznil, byli významnou součástí nacistického hnutí také esoterici, bojovníci za práva zvířat a tehdejší ekologové... a taky tyhle směry kvůli tomu dnes nezakazujeme...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam