DANYSEK: myslím, že jsi s tím svým dovoláváním se práva v řadě případů úplně mimo. Samozřejmě, některé extrémní případy zastaví až regulace a zákazy a zastrašování. Většina lidí by jezdila nějak příčetně a bezpečně nejspíš i bez rizika postihu. Ale tím užitečnost regulace nezpochybňuju.
Spíš si myslím, že hlavní spor mezi námi - a tady se hodně lišíš od ostatních účastníků diskuze, kteří naopak možná věří na větší cochcárnu, než já - je míra dobrovolnosti vs. silového řízení společnosti. Tvoje nechuť k vysokému stupni dobrovolnosti u těch sousedských sítí byla od samého začátku těch debat před 20 lety velmi dobře patrná. Je pravda, že jsem to neukočíroval... každá anarchie vyžaduje silného anarcha a já jsem spíš prokrastinátor, než nějaký "vládce chaosu", prostě jsme se stali nějakou součástí byrokratického konglomerátu, proti kterému jsme prve vystupovali. Spousta IT je prostě jen "computer aided bueraucracy" a my se tomu taky nevyhli.
Fakt by mě zajímaly tvoje (většinou nepřiznané) volební preference, protože je prostě z tebe jasně znát touha po nějaké autoritě a disciplíně. Majitel je pro tebe v podstatě jen nějaká forma rukojmího, nastrčený herec, jehož úkolem je podřídit se regulacím a disciplíně, stejně jako všichni ostatní. Automobilismus u tebe pravda není projevem nějaké svobody, protože proti divokému parkování a porušování předpisů vystupuješ, ok... ale v tom případě se nabízí otázka, jestli ti vůbec nějaký projev svobody je sympatický...
Naivitu Pirátů je možné kritizovat snadno. I já, když vznikali, jsem byl ve fázi, kdy jsem si uvědomoval naprostou bezvýchodnost naivního aktivismu a nutnost formulovat požadavky nějak politicky, nechtělo se mi řadit do davu alibistických anarchistů, kteří akorát vybízejí k neúčasti ve volbách, nechtělo se mi volit nějakého náhodné "menší zlo" ve jménu demokracie, která pak bude dělat nahodilé turecké hospodářství.
Nepřijdeš mi úplně jako typický fanoušek volného trhu, volající po minimu regulací: ty máš regulace a složitá pravidla rád, věříš tomu, že se v nich vyznáš líp než ostatní, že je to tvoje konkurenční výhoda.... ok, v tomhle je logické, že Piráti nebudou tvoje první volba, možná ani desátá. Ale stejně by mi fakt zajímalo, když se tak dobře umíš vymezit proto tomu, kdo a co všechno je neschopný a špatně, co je podle tebe dobře? Koho by si volil? Nebo by si volby zrušil a nahradil přímou byrokratickou diktaturou kvalifikovaných úředníků? (kam ty by si samozřejmě patřil a lidi jako já ne?) Fakt nějak speciálně u tebe mi dochází fantazie. Tolik vymezování se a současně tolik poukazování na pravidla, které porušují tak či onak skoro všichni, od Pirátů po majitele bytů a aut.. kdo je pro teba ta ideální "silná ruka", co to napraví? Reálný zásah soudů a policie? Nebo jen strašení a vyhrožování?