• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže koordinace privátních rozsahů v CZFree právě nebyl NAT. Byl to nápad na "propojení toho, co je za NATem". Byla to privátní metropolitiní síť. Ok, většina lidí požadovala prostě médium pro přístup k netu a technické detaily jim byly fuk. To je prostě realita, to se radši byli ochotni šťourat v detailech komunitnosti, neziskovosti, spolkovosti, apod.

Obvinil si mě zcela vážně, že v roce 2002 jsem parazitoval na jakési definici jakési instituce OSN, která vznikla v letech 2016 až 2017. Mě z toho vyplývá jediná věc: dělali jsme to dřív, než se o tom doslechl někdo z OSN. A parazitovat jsem tedy mohl leda tak sám na sobě :-)

Podívej, celkově pokud chceš chodit po světě a vykládat o někom, podle mě celkem náhodném a bezvýznamném, že na něčem v nějakém období parazitoval, měl by sis ujasnit, co tím vlastně myslíš. Ty si na definice dost potrpíš...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: NAT je napad z roku 1994, ne z roku 2002. V roce 2002 jsi ho mel uz doslova na kazdem rohu, v tomto se nic prevratneho nekonalo :-) Vytahnout jde ledacos. Uz v roce 2000 jsi mel komunitni site treba v Londyne, Seattlu, Melbourne, o rok drive v Manchesteru, o rok pozdeni v Rime, Manchesteru, New Yorku, Houstunu... a najdes i spoustu dalsich mist, jsem liny to vypisovat :-) Aneb to, cemu ty rikas "prevratne" je vlastne jen kopie odjinud... no a jak uz tomu tak v Cesku byva, ta kopie nebyla moc povedena... prave proto, ze nejaci paraziti v tom videly byznysovou prilezitost a boharovne ignorovali fakt, ze za tema hranicema funguji komunitni site... ehm... proste jinak :-) Ja ty pocatky znam... takze pamatuju i epizody, kdy se lhalo "clenum komunity", ze problem je u poskytovatele a kde realnou pricinou "problemu" byla nezaplacena faktura za internet... kdy se jako donucovaci prostredek na strane ISP pouzival skaredy vychovny policer na 64kbps. Nekomu holt prislo normalni pozde platit, zeano... a registraci jsem mel od roku 2002... a dokonce o chvili driv nez ty... smudlo... kdyz uz chces "machrovat", moje id bylo o pet nizsi nez tve a registroval jsem se den pred tebou ;-)

Ze Sokola take lidi odchazej... ale taky prichazej lidi novy. To samy treba u skauta. Proc by to mel byt problem pro jine spolky? Pokud je governance model dobre nastaveny, pak nejake stehovani te nerozhodi. No, ale to by se muselo i z te ciziny ad vyse okopirovat trosku vic, nez buzzword "komunitni sit". A ano, je par mist, kde ta kontinuita nejak funguje i u nas... i v Praze par takovych mist jeste najdes. Ale spis mimo ni. Obvykle o nich moc neslysis, protoze se proste venuji jadru... tedy budovani te lokalni komunity, ktera zdaleka nezahrnuje jen montovani wifin na strechach. A dost casto se obejdou bez nejake "koordinace" co se privatnich adres tyce...

A ten tvuj predstirany "zajem" o komunitni site v roce 2025 nazorne ilustruje fakt, ze jeden z vnitrnich "korenovych" DNS... v tvem pripade jaksi nefunguje, jak by mel ;-) Ostatne jako dnes uz vetsina tech "czf" rootu. A vim, ze ackoliv "formalne" mas v ramci existujiciho governance modelu prilezitost neco udelat i v pripade toho rozpadleho CZFree fora, tak se na to pro me neprekvapive vyseres, protoze umis jen zvanit ;-) Mozna nevim vsechno, ale na 100% vim, ze se uvnitr te komunity ty nijak nezapojujes...

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem neřekl, že je to všeobjímající řešení, ale v roce 2002 to byl docela převratný nápad.

Ty jsi na mě vytáhl nějakou definici IGF OSN "This Declaration was elaborated through a multistakeholder process, between July 2016 and March 2017.". Jenže my jsme sousedské/komunitní sítě stavěli od roku 2002 a vymýšleli ještě o pěkných pár let dříve!

Jak jsem tedy mohl v roce 2002 být "parazitem" na něčem, co OSN definovalo až v roce 2016 nejdříve?

Škoda, že si u těch začátků v roce 2002 nebyl. Mohl si nám dobře poradit... tak jak si se o to snažil po celou dobu od té doby :-) Akorát tehdejší komunita se většinou dávno odstěhovala, zatímco síť světe div se, existuje dál. Ano, je komerční, ale ten tlak kupodivu nevycházel ode mě, ale od lidí, kteří chtěli, aby je to živilo.

Pořád se do toho nějak zamotáváš. Moji politickou kariéru prosím neřeš. Vzdal jsem to, když jsem díky volbám zjistil, že nejsem vůbec tak slavný, jak jsem si myslel. Jsem docela neznámý, popravdě.

Ad SPOJE.NET a ruský správce adres: ano, víme o tom, pracuje se na tom, a řešení doufám bude více sousedské a komunitní, než si představuješ. Pokládáš se za insidera, ale nevíš o českém internetu všechno, nevíš ani o pražském Internetu všechno, co se CZFree týče, tak pokud s jeho architekturou nesouhlasíš, tak doufám aspoň nebudeš současně hlásat, že si ji vymyslel :-) (což nevím, jak bylo, ale pode mě to už bylo, když si začal všem "radit"...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A to zas dovozujes z ceho? Ja pouze reagoval na tvuj blabol, ze koordinace privatnich IPv4 je vseobjimajici reseni. Neni, je to jenom workaround. To forum si klidne muzes vzit pod palec sam, ono by to potrebovalo... "lehky" servis :D Preju hodne stesti. Rekl bych, ze aktualne tam mas i vyssi prava, nez mam ja... :D On tam holt "nekdo" upgradoval backend a neopravil frontend... na me nekoukej, ja to uz nebyl :-) Ono obecne si teda nevybavuju, ze by ses do jeho udrzovani nejak zvlast hrnul... kdyz tu chces neco zvatlat o "vasem" foru.

OSPF coby link-state protokol samozrejme flooduje vsech linek napric infrastrukturou a s kazdou zmenou probiha prepocet. A Dijkstruv algoritmus je proste narocnejsi, samozrejme s hardware dostupnym v roce 2025 se to chova take vyrazne lepe, nez na hardware z roku 2003/2004 - kdy se Praha "rozsekavala" do stavu, ktery znas dnes, zejo. Ano, dopady jde snizit tez pouzitim oblasti, ale uz to kladlo nejake naroky na spravy navrh (a dost casto to pak clovek musel se zmenou topologie prekopavat). Mas blby, ze se chces "hadat" s pametnikem, co to rozsekani a prechod od OSPF v "core" do BGP tehdy resil. A jinak, tys komerci jel uz od prvopocatku... post o tom, ze na sve 256kb lajne do Inwaye mas pripojeno 6 kancelari te spolehlive usvedcuje :D Tvym motivem od pocatku bylo predevsim lov zakazniku pro svou branu. Pohadky o jinych motivech si nech pro deti... :-) Jeden ze znaku, kterym se odlisuje komercni poskytovatel od komunitni site je treba i pritomnost tarifu a tvuj QoS s FUPy a tarify prokazuje tve ryze komercni zamereni ;-) Kdybys byl samaritan za ktereho se vydavas a nikoliv parazit, tak... to nechas otevreny vsem bez rozdilu a co (bez)draty dovoli :-) Jsou i dalsi indicie... treba absence veci jako czf4bfu v tve infrastrukture - ktere by tu tvou mistni komunitu navadelo na zdroje "uvnitr" komunitni site. Byla ti u prdele, slo ti jen o to dostat svy prachy :D

No, Piraty si pokud si dobre vzpominam spise zvladnul zesmesnit, kdyz jsi tak trochu podelal nejaky online streaming :-) Tvoje politicka kariera je obecne obdobna jako tvuj byznys. Zkousis to a moc ti to nejde :D

XCHAOS: na to abys mel IPv6 nepotrebujes byt nutne LIR, jsou i jine cesty, kdyz se chce... A diskuzi o tom, jak radsi sypes prachy nejakymu rusakovi do vrecka namisto do RIPE jsme zde uz take vedli, zeano. A ono jinak i stema 65536 tisici /64 prefixy jde udelat dost velky divadlo, kdyz se chce a nejses teda schopnej (mozna ani nechces) si zaridit vetsi alokaci na sve velkolepe plany :-) Strasaka komplexity si nech od cesty, tim jen zakryvas vlastni neschopnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a k IPv6 jsem neutrální. Ve firmě nejsem brzda jeho nasazení. Nejsme LIR, nemáme paradoxně dost velký rozsah. Má smysl alokovat jen na územní bázi a ta se zatím pořád nějak vyvíjí. Neekluje se mi, spíš ho technici nechtěj jako další stupeň klientů nastavovat i lidem, kteří netuší, o co jde, protože se asi bojej dalšího růstu komplexity při diagnostice problémů.

(Ve skutečnosti, já s ním počítám jako s přirozenou formou balancingu, až přes to poteče většina Facebooku/Mety a Googlu. Ale nebrzdím to já, tak si ty pomluvy nech od cesty...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: fajn, takže se ti projekt CZFree.Net od začátku vlastně nelíbil. Což je blbý, pokud si měl pod palcem naše forum, že ano.

Zatímco k podnikatelskému stylu echt-zakladatele Deua se fakt radši nebudu vyjadřovat (ale mrzí mi, že mi s ním vůbec cpeš do jednoho pytle), tak v tom ostatním prostě míříš špatným směrem.

V komunitě byli lidi, co je táhla bezdrátovost, pak bastlíři, dále lidi, co chtěli opravdový broadband, lidi, co je zajímala síťařina a směřovali k tomu učit se s optikou i lidi, co chtěli safe haven na hraní mimo Internet (bylo to véře, kdy dopisy s červenými pruhy za úplné blbosti chodily běžně...).

Správně nastavené OSPF nerozkolísá anténa na druhém konci Prahy. Ostatně, my měli CZF BGP a byli jsme autonomní. I ty výukové důvody k provozu sítě byly značné.

Každopádně, aby si chodil po světě a vykřikoval, jak jsem byl "parazit" sousedských sítí (podle nějaké tvé obskurní definice), to se mi fakt nelíbí. Víš o tom doteď houby a vymýšlíš blbosti...

Byli tam zástupci spousty komunit a já zastupoval nízkonákladové podnikání. Že se to nezadařilo směrem, který jsem doufal, to je jedna věc. Ale označovat mě současně za "parazita" a současně se mi smát, že to (zatím, pořád) nevydělává, to mi přijde fakt jako protiřečení si.

Čeho všeho jsem byl ještě parazit? U Pirátů nejspíš taky?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ze tys to RFC 7962 vubec necetl... :-) Nejspis si zrovnatak necetl definici komunitnich siti z pera IGF OSN. Vypada to tak. Protoze nadale sermujes necim, co je formalne definovane naprosto jinak, nez se snazis dezinterpretovat ty sam. Tvoji zmatenost doklada i fakt, ze do toho jeste motas RIPE, aniz bys vedel jak RIPE funguje - ono i to je rizeno komunitne. A rozhodne se v RIPE neresi pravni forma clenskeho subjektu. Clenem RIPE muze byt i fyzicka osoba, co chce mit sve adresy "jen na doma" (samozrejme na to musi mit prachy). Tvoji zmatenost doklada i tvoje blekotani o DPH (kde povinnou osobou muze byt spolek uz asi osm let i kdyz vubec nepodnika), o tom ty spolkov soudy nebyly - tam se resilo DPPO.

Privatni IPv4 (a s tim spojene NATy) jsou kurvitko otevreneho internetu. Znemoznuji end-to-end komunikaci. Koordinovat privatni IPv4 adresy je sice na prvni pohled pekne reseni, lec skalovatelnost je dost omezena - a limitovana prave tim, kolik tech "privatnich" IPv4 adres je. Puvodni system dokonce "velkoryse" plytval, kdyz se v ramci 10.0.0.0/8 pridelovaly bloky po /16.... to z principu znamenalo, ze davas prostor jen pro 256 komunitnich siti a obecne se dost plytvalo.... a pak co? :D S CIDR si ten prostor lehce navysis (a ten navrh nese mou stopu)... ale furt ta skalovatelnost je omezena a hlavne ti to muze kolidovat - at uz s domaci infrastrukturou, nebo i infrastrukturou nejakeho korporatu. Mas plnou hubu novych technologii, ale IPv6 se ti buhviproc ekluje. Vim jak to zaclo, puvodne to vsecko byla jedna velka OSPF... kdy pad radia na jednom konci prahy rozkolisal sit na druhem konci Prahy - protoze holt OSPF takto funguje. Pak se vzala fixa, do mapy Prahy se nacmaralo par car a BGP se vsichni bali jak cert krize... takze do Zebry (pozdeji Quaggy) se metodou Ctrl-C - Ctrl-V jen kopirovaly vzorove konfigurace a casto ani moc nechapali, co presne delaji. A mimoto i v IPv6 jsem jako alternativu privatni adresy pripoustel - aneb nejen ze jsi parazit, jeste ke vsemu jsi sedmilhar ;-) A tvoje odmitani/hejtovani IPv6 nejspis prameni z toho, ze ses nekdy v devadesatkach neco naucil a od ty doby tvuj mozek evolucne jaksi zakrnel... :D

Podnikatele jasne definuje legislativa - konkretne § 420 a dalsi zakona 89/2012, neboli obcanskeho zakoniku. Co se spolku tyce, precti si tamtez § 217, odstavec 2 a neblouzni s nejakym maskovanim ;-) Zakon toto explicitne dovoluje. A treba Sokolove diky tomu maji zdroje kuprikladu na opravu svych sokoloven... stejne jako internetove spolky takto mohou mit zdroje na hrani s FSO ci jinou badatelskou cinnost. Ostatne jedna sada elektronik na Crusadera se nekde ve skrini porad z nostalgie vali... ale holt Crusader se svymi 100Mbit prisel taky pozde a velmi rychle jsme se dostali do stavu, kdy radio bylo rychlejsi. A 10Mbit Ronju spolehlive pohrbilo cokoliv v 5GHz, ono uz i na 2.4GHz se casto dal udelat rychlejsi spoj s tim, jak prichazely lepsi modulace. A to pomijim, ze AUI rozhrani bylo prekonany uz davno... uz v tech devadesatkach slo o spise exoticke rozhrani, ktere mohutne vytlacovalo RJ45.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ne, nejsem parazit a ty pojem sousedská síť nechápeš. Já jsem prvních minimálně 5 let skutečně byl jen internetová brána ze sousedské sítě do Internetu. Na vybudování té infrastruktury bych v počáteční fázi neměl prostředky, lidi si to financovali sami.

Jinak potenciální "členové" mě přehlasovali i bez toho, aniž bych zakládal sdružení :) Vždy a skoro ve všem. Protože sousedskou síť, ani bezdrátovou, neděláš nějak izolovaně od toho okolí, jsou nějaké střechy, různé dohody, různí kámoši kámošů. (Ne vždy to bylo optimální, protože někdo na někoho viděl, i když na X km a byli hrozní kamarádi, a ono to nebylo efektivní, z hlediska využití dostupné bandwidth)

Ovšem proč by třeba místní trvalé obyvatele (já v Břevnově žiju celý život) měli přehlasovat lidi, co se sem nastěhují do podnájmu třeba na rok... to fakt nevím. Rozhodovací procesy jsou vždycky složité, ale já tu spolupracoval s lidmi, co tu mají dlouhodobé zájmy (a to nemusí být jen ten "zisk teď a hned, jak si to představuješ").

Podstatné je, že jsi ty, kdo pojem sousedská síť nepochopil. Ty si chtěl naplnit konkrétní požadavek RIPE, který při přidělování IP adres myslel kromě komerčních subjektů i na jiné subjekty. Takže zneužití téhle škatulky je právě maskovat podnikání za nějaký nastrčený spolek. Naproti tomu, já jsem vlastně spolkovou činnost maskoval jako podnikání, dá se říct :-) (ale jakýkoliv případný zisk, který z toho první léta možná byl a který rozhodně neodpovídal aspoň základní mzdě, rozhodně zmizel v okamžiku snížení kvóty pro povinnou registraci k DPH za Paroubka... jsou to právě sítě, které různými triky to DPH optimalizují, které se tím dokázaly jakž takž uživit...)

Vlastně si v sousedských sítích nesnášel od začátku skoro všechno a tlačil si akorát svoje veřejné IPv6 místo privátních koordinovaných IPv4 adres. Volba gatewaye, kterou tlačil Simandl, budiž. Ta měla v jisté fázi klíčový význam, protože větší sítě tehdy ani nešlo nějak centralizovat. Spousta lidí kolem CZFree byli bastlíři, byli tam stavitelé FSO pojítek. Spoustu spolků ale vývoj technologie nezajímal... přitom celá ta snaha "aby někdo nedosahoval zisku" je úplná chiméra, když si uvědomíme, že prostředí je tržní a tam, kde je zisk, tam je i konkurence...

Myslím, že nejsi jediný v téhle zemi, kdo pojem podnikání nepochopil. Inu co taky čekat od země, která v 90tých letech mezinárodní ekonomickou terminologii obohatila pojmem "tunelování", že... (fakt! do té doby neexistoval, je to původem český termín stejně, jako Čapkův "robot"....)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale ano, ty jsi parazit, protoze jsi sve podnikani vydaval za nejakou (komunitni) sousedskou sit, aniz bych chapal o cem ten termin realne je :-) Jen si zneuzil brand, ktery v te dobe byl cool a in - ono popravde na zapad od nas to funguje take. A rozhrani mezi komunitni siti a standardnim poskytovatelem sluzeb je jasne dany. To, ze tvuj byznys model nebyl prilis uspesny je tu podruzne. Podnikani je proste podnikani a to, ze tvuj byznys konci v cervenych cislech z toho jeste neziskovku fakt nedela. Ono to zacina uz u toho governance modelu - ve firme to ridi majitele, v komunitni siti tu moznost maji fakticky vsichni clenove komunity na zaklade nejakych demokratickych procesu. U firmy muzes maximalne tak zahlasovat penezenkou a sve penize poslat radeji konkurenci. Smir se s tim, ze kdyz nekomu vystavujes faktury za sluzby, tak jses zcela nezpochybnitelne podnikatel v oboru. Pravo na zisk ti nikdo neupira... ale nenazyvej svuj byznys sousedskou siti, pokud nechces byt oznacovan jako parazit :-) Tak jednoduche to je. Jini to narozdil od tebe zvladli.

Spolek (tehdy obcasnske sdruzeni) si samozrejme zalozit mohl, ale neudelals to... procpak asi? No ono by te clenove mohli treba i prehlasovat a otocit kormidlem jinam, nez ty sam chces. A to bylo riziko, ktere jsi ty podstoupit nikdy nechtel. To, co tobe prijde jako divne me naopak prijde jako rozumna vec... "podnikanim" spolku (vedlejsi ekonomicka cinnost) si vydelas na veci, ktere bys jinak neufinancoval - treba i zkoumani a nasazovani tech novejch technologii. Vedlejsi ekonomicka cinnost je popsana v zakone, fakt nejde o zadnou podivnost. Kdyby to zakonodarce nechtel, tak to do zakona nepise. A to je presne co dela i Sokol - on ti klidne tu sokolovnu pronajme i komercne a ziskane penize radne zdani - a co zbude, pouzije treba na opravy toho baraku. To je maly detail, ktere mnohe ty "freenetove" spolky (resp. jejich predstavitele) nepochopily, snazili se 100% prijmu prohlasit za clensky prispevek a ten prijem nedanit. Financaku se to neprekvapive nelibilo no a vysledkem bylo spusteni velke soudni masinerie - ktera ale ve vysledku vnesla svetlo do tehle problematiky, kdy k zakonu byl poskytnuty zavazne vyklady, podle ktereho se da fungovat. A zadny soud nerekl, ze internetove spolky jsou spatne... soud pouze konstatoval, ze kdyz to ma zjevny charakter sluzby, tak ten prijem mas taky zdanit, presneji zauctovat jinak nez jako clensky prispevek osvobozeny od dane. A ano, spousta pripojenych lidi byla jen konzumenty sluzby a i se tak vuci tem spolkum chovali... jako k dodavateli, kteremu prece plati za sluzbu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mě ale nejde se o to s někým soudit, ať si spolky klidně podnikaj, proč ne.

Mě jde konkrétně o tebe a tvoje mediální působení a o to, aby si vykřikoval, že jsem "parazit". Já si teda parazita představuju trochu jinak, je pravda, že moje chápání sousedských sítí nepřevážilo - ostatní lidi aktivní v oblasti dali přednost tomu budovat prostě komerční optickou síť, neziskový či spolkový přístup nahradili profesionalismem.

Takže kdo "generuje zisk", ten je ok, ten není parazit... parazit je ten, kdo negeneruje zisk, podle tebe? Co když jsem ale "jednočlenný spolek"? :-) Prostě ze všeho toho konkurenčního a někdy až predátorského prostředí okolo různých typů telekomunikací si vybereš jako "parazita" zrovna mě... samozřejmě mi to uráží, ale prostě s tím nesouhlasím.

Celá myšlenka svobodné sítě byl můj nápad, už 90tých letech, byl jsem členem Fidonetu, ale přišla mi nesvobodná závislost na telefonních linkách, věděl jsem o projektu IRnet, když se objevily infrapojítka Crusader, které pomáhal rozjíždět tebou nenáviděný Deu, tak jsem přesně věděl, o co je. Myšlenka svobodné infrastruktury mi byla blízká a i když jsem se nebránil tomu dělat to ziskově či profesionálně, tak to nebyla jediná motivace. Takže komunitní sítě mi zajímali před CZFree.Net a zajímají mi i dnes (Fediverse).

Prostě všichni mají právo na něco - spolky právo spolkovat a skrz tvoje podivné kličky i podnikat. Zaměstnanci mají právo na mzdu, podnikatelé mají právo na zisk. Jenom já jsem vyjímka ať dělám co dělám, jsem parazit. Sice jsem nic moc nevydělal a naopak v tom tom mám peníze, ale jsem parazit. Kdybychom na tom vydělal, budu asi ještě víc parazit. To je neuvěřitelná konstrukce. Prostě všichni jsou dobře, Danýsek je nejlepší, a xChaos je špatně, xChaos je parazit. (no, třeba na NYXu, kdybychom porovnali, kolik lidí koho z nás má v double ignore, tak se to možná vyjasní... )

Podle mě jsou parazity naopak spousta typů zaměstnanců (nebudu jmenovat ve kterých firmách konkrétně). Prostě si odsedí nějaký čas, vykonají nějaké rutinní úkony, nechají si zaplatit strávený čas. Nedělají žádná doopravdy dramatická rozhodnutí, když to udělají laxně nebo se rozhodnou špatně, stejně dostanou čas proplacený (nikdo nedokáže analyzovat a mikromanageovat do detailu každá jejich rozhodnutí). Samozřejmě, výsledkem je pak nějaká průměrná "produktivita práce".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: o nikoliv, spatne chapes judikaty NSS/US. Tak jen abych ti to objasnil, spolky i ze zakona muzou v ramci sve vedlejsi cinnosti podnikat - pricemz zisk takto vytvoreny smi pouzit vylucne pro financovani sve hlavni cinnosti. A o tom cele ty soudni tahanice jsou - nektere spolky holt (stejne jako ty) si ty definice prekroutili po svem. V tvem pripade jde o parazitovani na principu komunitnich siti, v jejich pripade zase krecovita snaha o to nezdanit ani ten prijem, co by zdanen byt mel. Sokol, kterym se ty spolky tak radi ohani tohle presne dela - jsou prijmy, ktere proste vykaze do spravne kolonky vedlejsich prijmu, ktere podlehaji dani a nesnazi se vse krecovite hnat na osvobozeni. To ti chlapci asi nerekli, ze jsem jim tohle rikal uz pred minimalne sesti roky rikal, at se na to klickovani mezi paragrafy vyserou... a at se proste to, co zjevne "podnikanim" je take spravne zauctuje... no, nechteli to, meli svou pravdu, ja byl za curaka... a vyrobili ve vysledku svou aktivitou ty judikaty od NSS/US. Ono samozrejme to "nevzniklo" hned, ono procento tech co fakticky jen odebiraji sluzbu a pravni forma "dodavatele" jim je ukradena rostlo postupne...

Co ale ty porad nechapes je elementarni rozdil mezi spolkem a zivnostnikem ci firmou. To prvni proste neni zalozeno za ucelem generovani zisku. Narozdil od zivnostnika nebo firmy. To mas napsane v zakone. A fakt se u toho neresi, jestli zivnostnik ci firma je zrovna v minusu proto, ze pan podnikatel je mamlas. To co je kladny vysledek hospodareni u spolku neni zisk, ktery si vyplati jeho clenove - ze zakona ani nemuze. Zatimco zivnostnik ci firma, pokud je v plusu... si ten zisk vyplatit muze.

A ke vsemu tady publiku dokazujes, ze nechapes o cem podnikani je :-) I tvi dodavatele (firmy) jsou zalozeny prave proto, aby generovali zisk. To fakt neni zadna charita. Pokud tyhle veci nechapes... mel sis radsi zalozit ten spolek. Ale chapu, ze to tys neudelal jednoduse proto... ze bys mohl byt snadno "prehlasovan". Coz je riziko, ktere jsi ty jako "samozvany gubernator" (tve vlasni oznaceni ze) jsi proste nebyl ochotny akceptovat :)

A ty krasne dokazujes, ze neprijemne oponentni nazory proste nedokazes akceptovat a proto rozdavas - a nebo aspon vyhrozujes - bany. Ve finale jen ukazuejs slabost jak svou vlastni - tak i tech, co te za ty bany poplacaji po zadech. Jo, jako za komunistu predevsim v padesatejch letech... ti se take ty sve oponenty snazili odstavit, aby ti nahodou nemohli hlasat, ze komunismus je spatny :-) Jako reprezentant Piratu zde na NYXu s nejakou "funkci" se chovas stejne. Komunisti take jako ti paraziti fungovali, kdyz krom jineho brali lidem i (jejich) fabriky... priznej si, ze jses komunista, tve chovani to jen dokazuje :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: zajímavé je, že se to snažej všem, kdo předstíraj, že jsou sousedká síť, ale je to normální business, to pseudopodnikání utnout :-) Naopak, protože jsme vystavovali faktury, tak to bylo fér. Spousta sousedských sítí předstírali, že jsou spolek, a ve skutečnosti nejsou (neříkám, že některé jiné třeba jsou...)

Část lidí brala CZFree jako nějaký spolek radioamatérů, a s těma byla nakonec ještě nejlepší domluva. Parazit jsem fakt nebyl, když už, tak se jako parazité chovali během let někteří dodavatelé, kteří neváhali zdražovat naše vstupy, i když počáteční investici za ty léta museli mít splacenou mockrát. Parazitem bude možná nějaký budoucí majitel, který to skoupí jen ždímání peněz (čemuž nejspíš nezabráním, ale kdo ví). Obecně si myslím, že v celém to dění si prostě označení parazit nezasloužím, protože obvykle označuje někoho, kdo na tom bezpracně vydělal hodně peněz. Já jsem na tom poměrně pracně nevydělal vůbec nic. Takže si tyhle lživý pomluvy strč za klobouk.

Krásně dokazuješ, proč mi opravdu v poště nepřistávají desítky žádostí o zrušení banu v hlavním fóru Česká Pirátská Strana... ale sám sebe vidíš nejspíš jako oblíbence celého NYXu, hmm....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: omg, dělníci na stavbě prostě překopli vodovod, skutečně událost staletí... Ano, Hřib by si na svoje teatrální gesta měl dát pozor, to je celé. Jinak je to náhoda nesouvisející s ničím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak jeste jednou a snad uz dostatecne polopaticky. Ne, nebyls sousedska sit. Sousedska sit nevystavuje faktury :D Sousedska sit dokonce ani nepotrebuje registraci u CTU. Cim vic do toho zabredavas, tim vic akorat svetu ukazujes tu skutecnou podstatu, ktera je na hony vzdalena podstate sousedskych (komunitnich) siti. A to bylo jak za "stareho" telekomunikacniho zakona, tak i noveho zakona o el. komunikacich stale stejne. Ze te vytaci oznaceni parazit me nemrzi... i tou krecovitou obhajobou stale akorat dokazujes, ze si stale nepripoustis zasadni pochybeni v pojmenovani sve vlastni cinnosti... :-) Myslet si o me muzes co chces, me to zily rozhodne netrha.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: hele v tomhle jste (jako Pirati) podobne jako komunisti z padesatech.... :-) Pro vas ty partaje okolo jsou totez, co pro komunisty americky brouk.... :D
    Klidne si k tem "spiklencum" pridej Ceskou televizi... dnes vtipne prostrihli Hribovo "sem uz nepotece" s aktualni zaplavou na Florenci... :-) Asi si to tam objednali z ANO, nebo kmotri z ODS, ze? :D

Za ten nejvetsi nezdar si ale muzou Pirati sami :-) Do posledni chvili se tvarili, jak je vsecko v pohode, jak se vsecko stiha... no a pak to vybouchlo :D Nechteli jste odklad... chteli jste mit pred krajskymi volbami "trumf" v podobe fungujiciho systemu. Hrali jste hodne vabank. Vsadili jste na jednu kartu, co vas mela vytahnout vzhuru... ale realne vas to stahlo dolu. A jestli si myslis, ze "medialni knuuu" o spiklencich (ve kterem i ty ted pokracujes) vam prinese hlasy... ehm... fakt myslis, ze lidi zvoli nekoho, kdo se rozbreci pokazdy, kdyz se na nej nekdo skraredeji podiva? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Ne, neparazitoval jsem. Byl jsem sousedská síť. Byl jsem akorát nejaktivnější z organizátorů, protože ostatní na to neměli tolik času. Že to jelo na můj ŽL bylo spíš lenností ostatních a neochotou na tom něco měnit, měl jsem z toho jen problémy a i v s.r.o. jim stejně ČTÚ náležitosti řeším pořád já.

Jsem trochu nasraný tím označením "parazit", protože jsem z toho reálně měl míň, než spousta spolkařů. Fakticky, pokud se mi za to neomluvíš, budu si myslet, že si normální čůrák.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: lidi prichazi a odchazi, spolek zustava... to same bys mohl aplikovat na Skauty i ty Sokoly a stovky dalsich spolku, to fakt neni "problem" specificky jen pro komunitni site. Oznaceni parazit je na zaklade toho, jak si k tomu desatemu bodu pristoupil... to fakt neni zadna "soutez" o tom, kdo byl kde prvni. Parazitovals na oznaceni "sousedska sit". Uz v roce 2002 vysel i clanek na Lupe, co ti ty sousedske site (NAN) presne popsal. A CZFree se jako NAN oznacovalo. Snazis se ohnout definici, ktera je ale dost exaktne popsana :-) Nemas sanci... a ano, byly subjekty, co na myslence NAN parazitovali a ve skutecnosti jim slo jen o byznys. A to se jednoduse pozna uz podle zvolene pravni formy - a je naprosto irelevantni, jaky jsou pak cisla v ucetni zaverce. A fakt nevim, jakym myslenkovym pochodem jsi dospel k tomu, ze "eserocko" je neziskovka v momente, kdy je ucetne v minusu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: jde o to, kdo chce, aby Pirátům klesaly preference. Zdá se, že všem: u Babiše to jasné, do koalice s ním nechtěj. U ODS je to složité... vlastně bez Pirátů vyhraje Babiš, což pro ně nebude úplně dobré, zase s Piráty by museli znovu dělat koalici, a v té by bylo možné nepopulární opatření či nezdary zase házet na Piráty, což se osvědčilo.

Takže vlastně... proč se snažit? není lepší být nějaká "lepší opozice", než schytávat špínu ze všech stran?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ať si spolky spolkuju, já osobně si myslí, že být to spolek, tak už neexistujem, protože spousta původních aktivistů se odstěhovalo, připojujeme dnes třeba jejich rodiče. Ale jako ok, ať si spolky podnikaj skrz nějaké firmy a zaměstnávaj koho chtěj

Mě se dotklo tvoje označení "parazit". Jednak jsem vlastně jeden z těch, co v CZFree byli od začátku ,v Netdavově mapě jsem byl node č.10 a prostě pro nás to měla být svobodná síť, ne nezisková síť. Takže já měl co mluvit do toho, jak to bude vypadat - ne ty.

A dále si představuju, že parazit ze svého parazitování něco má. Já z toho mám služební mobil, internet zadarmo a teplou vodu ohřátou datacentrem. Firma proinvestovala v posledních několika letech 15 milionů, přitom. Tedy asi víc, než leckterá neziskovka. Takže mi vysvětli, v čem moje "parazitování" spočívá, prosímtě...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: To byla otázka pro pozorovatele, ne pro ty co to zapříčinily ;)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nezapomen se pak opet vymluvit, ze moderatoru vedle je vic a ze ty za to nemuzes... :-) My vime, ze si temi bany jen kompenzujes urazene ego.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam