• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ad data retention: zatím se v tom šťourá nejvyšší soud. Podle mě na rozdíl od e-turisty, který je hmatatelný a asi spoustě lidí, co provozují tradiční manželství i tradiční nevěru, skutečně nahání strach, je data retention vysoká abstrakce, které v zásadě kromě síťařů nikdo doopravdy nerozumí nebo si neuvědomuje, v jakém rozsahu je dnes možné ho praktikovat a jak ta data v případě leaku jde skloubit s dalšími daty, apod. Trápí to jen paranoiky, jako jsem já.

Já jsem u Pirátů námitky k rozsahu data retention podával, zapomínáš, že strana existuje 15 let. Já tam většinu aktivit vyvíjel v době, kdy jsme měli 1% a víceméně jsme nikoho nezajímali. Teď je tam samozřejmě spousta povolanějších, jak jinak...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok IPv6 flejm snad už můžeme po těch letech dát stranou. Dnes už je praktická nutnost to mít, jen upozorňuju, že nevím, jak by o téhle věci hlasovali technicky negramotní členové a členky, no.

Ano, konzumní družstvo, proč ne. Jestli to celou dobu nechápeš, já organizoval z velké části konzumní družstvo, zatímco převažující charakter prostředí jsou odbory/výrobní družstvo, které chce být placené i za "výrobu na sklad" (např. za stavbu přípojek i pro byty, které to nepoptávají). Tvoje představa nějakého utopického hlasování je mimo. Klienti by hlasovali jako já, já hájím jejich zájmy, 20 let. Ty ale nejsou vždy identické se zájmy zaměstnanců.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jednou k tomu dojde... korporatstinou receno se zkatuji kosty :-) A ono treba i Microsoft do toho v posledni dobe slape jakoze hodne.

Ono zda se ze nevis, jak takove hlasovani probiha... to ze v nem hledas "problem" jen dokresluje tvou nezkusenost - a tak radsi siris FUD z kategorie, ze by to jakoze neslo :-) Jen abys krecovite obhajil sve byznysove pojeti. A jen tak mimochodem, zrovna pripojeni k internetu je na konzumni druzstvo napasovatelne naprosto v pohode - ve velkem nakoupis, zajistis distribuci a dorucis koncovemu spotrebiteli. Ale holt ty jediny co znas je tvy es-er-ocko :D Ktere mas porad nutkani vydavat za nejakou "komunitni" zalezitost. Jasne, to muze byt komunitou fakt i ten CEZ... tam se take sejde na valne hromade spousta lidi :D

Jako nevim z ceho dovozujes, ze operatorum to vyhovuje, kdyz Pirati ten navrh ani nepredlozili. Proste varis z vody :-) Jo, kdyby byl prislusny pozmenovak na stole a nekdo za ty zajmy operatoru i ve snemovne bojoval, tak to by byla jina - ale nic takoveho se proste nestalo, takze jenom spekulujes :D Nic to nemeni na faktu, ze Pirati se s DR skoncovat ani nesnazili a realne je v tehle oblasti aktivni spise nejaky ten spolek...

Bezvyznamovy identifikator ti zajisti jen to, ze dve soukrome databaze snadno nepropojis (narozdil treba od rodneho cisla). Ale porad existuje vazba na konkretniho cloveka. A samozrejme kdyz tyhle databaze dostane do pracek stat, spojit si to uz nejakym zpusobem technicky muze - a jedina pojistka je defacto legislativni. Rozhodne BSI nezaruci neco jako anonymitu smerem ke statu. Aneb i s BSI stat bude nejakym zpusobem disponovat informaci o tom, kdo kde spal... treba. A pak se zmeni zakon a buch... nejaky "urad" dostane prava se v tom hrabat... samozrejme s "dobrym" umyslem, zejo :D

A porad mi "cpes" neco, co nemas nicim ani podlozene. Aneb vis prd o tom, v kolika spolcich co kde a jak delam :D Chapu, ono se to hleda blbe, kdyz nesbiram funkce (pokud ji prijmu, je to spis nutne zlo), narozdil od jinych..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ehm, chceš asi říct IPv4 vypli. Nevím, řeším spíš situaci v době před těmi 15-20 lety, dnes je to už jen technická otázka

O některých věcech se hlasovat vyplatí, o jiných ne. Třeba to, jestli na sebe nějaké dva body v rámci sousedské sítě vidí nebo ne, o tom se hlasovat dost dobře nedá, jedno v kolika lidech :-) Na druhou stranu, jak by zákazníci hlasovali na téma "zakopeme optiky, většinou do jiných domů, než ve kterých bydlíte, takže sice zůstanete na bezdrátech, ale zdražíme vám Internet", to si nejsem úplně jistý :-)

V zásadě družstva se dělí na dvě velké skupiny: spotřební a výrobní. Spotřební, v podstatě disconty, zastupují zájmy spotřebitelů. Výrobní zájmy zaměstnanců. Tvoje mýtická univerzální komunita nějak magicky řeší oba zájmy současně, nicméně, prostě nejsme jediná sousedská síť, která jako spolek nefunguje, no. Historie proč to tak je je složitá, netýká se zdaleka jen mě.

Existuje v podstatě jen jediné hlasování a to je "jak se rozdělí vybrané peníze". Většina reálných věcí toho moc k hlasování není, jedno v kolika lidech. Víceméně spolu vždy nějak soutěží konkrétní lidé, kteří věci rádi vymýšlí. Lidi, co nic nevymýšlí, dělají věci tak, jak je vymyslí někdo jiný. Obecně jsem podnikající spolky vždy se zájmem sledoval a s některými i spolupracoval (Jablonka). Skutečně vtipný paradox je, že se svým hnidopišským důrazem na legálnost pořád přehlížíš, že spolkové podnikání je legislativně pořád nejasná věc (jinak by o tom zítra nebyl seminář na půdě senátu), zatímco malé lokální firmy jsou prostě malé firmy a prostě jen jsou a nemusí řešit žádné pochybnosti.

Ad dataretention: no, ona současná právní úprava zřejmě spoustě operátorů vyhovuje, jak se zdá. Piráti se chtějí zabývat vším jiným, jen ne IT věcma, aby jim zase někdo nehodil na krk stavební řízení. Si myslíš, že lidi jako Ferjenčík nebo Michálek šli do politiky, aby se vrtali v nějakých informačních systémech? :-)) Jediná zajímá věc na Pirátech je TO. Tak jako u jiných spolků, to nakonec skončí u někoho dostatečně chytrého, aby to celé administroval sám...

Datarentention by mohlo mít význam možná ve spojení s bezvýznamovými identifikátory. Kumulace moci nad klienty je nyní obrovská. GDPR má takový deklaratorní charakter, ale dodržování je v podstatě neuhlídatelné. Každopádně věci, co si o tom myslím, narazej jak ve firmě - kde to je pokládané za v podstatě užitečný bezpečnostní nástroj, který bys stejně měl mít, zákon nezákon - tak v Pirátech, kteří chtějí jednoduché slogany pro hloupé voliče a ne se zabejvat složitostma, který trápí tak procento populace, vesměs IT nerdů a z jejich hlediska to byrokraticky rozhodnou "odborníci" , nejspíš...

Mě na tom nejvíc fasicnuje, jak se zaklínáš spolkovostí a demokracií, ač jsi notoricky známý vůdcovským a manažerským přístupem ke všemu. A když se objeví struktura, která 15 let vydrží fungovat demokraticky a až potom to začne trochu skřípat, tak se proti ni zarytě vyhraníš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no jasne... hlasovani v peti lidech je taaaak straaaaasne omezujici :D No v tom pripade je podle tvych meritek "komunitni" i CEZ :)
    Co se odmitani novych technologii tyce... az si tvuj zakaznik nebude schopnej vyridit vstupni vizum jen proto, ze v dotycnem state uz IPv6 vypli (a zrovna vlada USA takove ambice ma), tak to pak uvidis ten rev... :) A ne, ten tvuj zakaznik nebude resit, jestli mas/nemas IPv6, on te proste bude bombardovat tim, ze mu to nefunguje. A ty to budes v panice opravovat... no, to bude chtit poradnou zasobu popcornu... :D

Prosimte Pirati a dataretention? Co ste za ty roky vladniho angazma v tehle otazce udelali? Nic. Ani pokus aspon predlozit pozmenovaci navrh. Misto toho jste vymysleli eTuristu, co by do centralni databaze cpal, kdo kdy kde chrapal :D Ve finale je to "zla" ODS, co tuhle sracku po Piratech likviduje.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: no chapeme... svoji osobni neschopnost neco delat se snazis skryt tim, ze hledas hnidy na druhych :-) Ale mel by sis vyplachnout v hube... amatere :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Ta firma mě reálně omezuje celou dobu daleko víc, než kdybych si byl vybudoval nějakou sektu, kde by všichni hlasovali tak, jak by se mi líbilo... a ještě bych to měl jako daňovou optimalizaci :-) Řešíš neexistující problémy. Když jsem (spolu)založil jinou strukturu, kde se pro změnu hlasuje docela důsledně, tak se ti taky nelíbí. Prostě demokracie je v libovolný moment dobrá nebo špatná... podle toho, jak se to zrovna hodí tobě a tvým představám. Když potřebuješ adresy určené pro ne-firmy, tak se ti hodí, aby to vypadalo jako spolek. Ale když se hlasuje o něčem, co by se ti potenciálně mohlo nelíbit, tak jsou najednou lepší odborníci, než zvolené osobnosti.

Hlasování zákazníků, což navrhuješ u těch podnikajících spolků, je jistě zajímavá možnost. Zákazníci nicméně dnes hlasujou změnou dodavatele (na trhu, který není monopolní). Zbývá hlasování zaměstnanců, což má pochopitelně řady háčků, navrhuju ti to někdy vyzkoušet.

Obecně u tvého oblíbeného IPv6 si fakt nedovedu představit, jak by se ti líbilo, kdyby si zákazníci třeba odhlasovali, že to vůbec nepotřebují, nebo tak. Strašně si protiřečíš. U nás nešlo ani tak o mě, jako spíš o to, jestli anténa míří na někoho, kdo je kamarád a znám ho léta, nebo jestli jdou data nejkratší možnou cestou. Původní CZFree lidé se často z Břevnova úplně odstěhovali.... tedy já bych měl čekat, že by si odhlasovali, že síť zanikne, protože ji už nepotřebují? Nebo máme přijímat členy, co bydlí v podnájmu, třeba na rok a když se odstěhují, tak je zase vyloučit?

Já bych popravdě ty komunitní prvky uvítal třeba u otázek týkajících se data retention, ale u jiných otázek mi zas tak chytré nepřijdou.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Nie je cas, musim obhajovat kryptosmecka dona pabla, sorryjako:)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: uz siz upgradoval ten muzejni Centos na MMR, ty kyberamatere? 😂
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Samozrejme ze je lepsi, zhodnu sa s dayskem v nazoroch na kyberneticku bezpecnost...:)
    Inak sranda vidiet danyska obhajovat btc smecko teraz.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nikoliv, myslenka hlasovani irituje jine... v pripade tech sousedskych siti naopak primo tebe. Mohl jsi zalozit spolek (sdruzeni), ale tys to mel radsi jako firmu, abys nebyl nahodou prilis omezovan 😁 Ja narozdil od tebe nejake ty sdruzeni standardne fungujici na bazi hlasovani i spoluzakladal. Hlasovani penezenkou u zakazniku zadna komunitni participace neni... to si opet jen pletes pojmy s dojmy 🤣
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já myslím, že tebe nejvíc iriituje myšlenka, že by plebs - jedno jestli občané Prahy nebo třeba členové sousedských sítí - mohl opravdu o něčem hlasovat a kecat do toho vám, "opravdovým odborníkům". (ono teda u firem se hlasuje peněženkou a hlasujícímu klientovi se říká zákazník, tedy za předpokladu, že zákazníků je hodně, že ano)

Přijde mi, že ty se především stavíš na stranu "odborníků" v jakémkoliv oboru, o který zavadíš a ta zpětná vazba od toho, pro koho je to teoreticky určené, tě v podstatě štve.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tvuj pristup byl opacny, tak to bylo treba vyvazit 😁
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já mu nepřipisuju extra zásluhy, spíš poukazuju, že nevidím důkaz, že by něco osobně pokazil.

Tvůj přístup k osobnostem je, že pokud se něco povede, není to jejich zásluha, ale pokud se něco pokazí, je to jejich vina.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale ano, ty Hribovi pripisujes zasluhy, ktere proste ajednoduse jen jeho nejsou... treba zrovna ty tramvaje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já ale taky nikdy nenapsal, že je něco JEN zásluha jednoho politika. Pokud oba tedy polemizujeme s tím, co ten druhý neřekl, tak není divu, že to není moc dialog :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mas skvelou schopnost rict neco, co ja ale nikdy nenapsal... aneb kde "uplne popiram politiku"? 😁 Ja popiram toliko tvoji tezi, ze je to zasluha jednoho muze (ci zeny). To neni zadne to, ze by s tim (sam) prisel jeden konkretni politik ani ze by jeden konkretni politik zajistil, ze se ty diskutovane veci prihodi.

Jeste polopaticteji, abys to snad uz i ty ppchopil 😂 Ty "credits" tam ma vzdycky vicero politiku z vicero partaji. Takze fakt nemuzes chodit rikat, ze jde o zasluhu jednoho politika a jedne partaje. A uz vubec ne u veci, co presahuji jedno volebni obdobi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: dobře, ale tím, že politiku úplně popřeš, zneguješ, prohlásíš za zbytečnou, dosáhneš... čeho vlastně?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale v rade nildy nemel vastsinu, tak aby z toho mohl udelat ciste osobni ci alespon piratskou zasluhu. Vliv nikdo nepopira, ale nebyt tech, do kterych obcas taky rad kopne, nemel by se cim chlubit...

Projekt malesicke tramvaje byl schvalen v roce 2018 a to Hrib dopravu neresil, zeano 😁
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: přeci jen se ale v Radě o realizaci projektů vymyšlených městskými profesionály nějak hlasuje... a do projektů lze házet vidle celá desetiletí, jak ukazuje případ některých tramvajových tratí.

Takže nějaký vliv na to, co se děje, prostě popřít nemůžeš...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam