DANYSEK: Ta firma mě reálně omezuje celou dobu daleko víc, než kdybych si byl vybudoval nějakou sektu, kde by všichni hlasovali tak, jak by se mi líbilo... a ještě bych to měl jako daňovou optimalizaci :-) Řešíš neexistující problémy. Když jsem (spolu)založil jinou strukturu, kde se pro změnu hlasuje docela důsledně, tak se ti taky nelíbí. Prostě demokracie je v libovolný moment dobrá nebo špatná... podle toho, jak se to zrovna hodí tobě a tvým představám. Když potřebuješ adresy určené pro ne-firmy, tak se ti hodí, aby to vypadalo jako spolek. Ale když se hlasuje o něčem, co by se ti potenciálně mohlo nelíbit, tak jsou najednou lepší odborníci, než zvolené osobnosti.
Hlasování zákazníků, což navrhuješ u těch podnikajících spolků, je jistě zajímavá možnost. Zákazníci nicméně dnes hlasujou změnou dodavatele (na trhu, který není monopolní). Zbývá hlasování zaměstnanců, což má pochopitelně řady háčků, navrhuju ti to někdy vyzkoušet.
Obecně u tvého oblíbeného IPv6 si fakt nedovedu představit, jak by se ti líbilo, kdyby si zákazníci třeba odhlasovali, že to vůbec nepotřebují, nebo tak. Strašně si protiřečíš. U nás nešlo ani tak o mě, jako spíš o to, jestli anténa míří na někoho, kdo je kamarád a znám ho léta, nebo jestli jdou data nejkratší možnou cestou. Původní CZFree lidé se často z Břevnova úplně odstěhovali.... tedy já bych měl čekat, že by si odhlasovali, že síť zanikne, protože ji už nepotřebují? Nebo máme přijímat členy, co bydlí v podnájmu, třeba na rok a když se odstěhují, tak je zase vyloučit?
Já bych popravdě ty komunitní prvky uvítal třeba u otázek týkajících se data retention, ale u jiných otázek mi zas tak chytré nepřijdou.