Spíš bych to viděl takhle: Internet, zejména optický, konverguje k nějakému stavu, kdy přiměřená míra konkurence zajistí pokles cen a vývoj technologie praktickou bezúdržbovost. "Zisk", ať už provozní,nebo jaký, se rozpustí v nákladech na síťaře, ona taková raketová věda to (zvláště dnes) není, sítě budou možná méně free (bohužel) a více striktně administrované (zrovna spolky si ale na registraci MAC a adres a centralizovanou správu potrpěj, ve skutečnosti evolučně zdatnější se zdají sousedské sítě, které jsou méně free i za cenu, že si klienti ani sami nemohou moc diagnostikovat důvody výpadku, apod.). Pravděpodobně majitelé infrastruktury budou současně ochotni tuto infrastrukturu velkoobchodně pronajímat a bude jim jedno,jestli takový nájemce bude celoplošný brand, lokální firma, nebo spolek. Cesta je "mít co nabídnout" (swapy, správu vlastních strukturek majitelům nemovitostí... vlastně ty nemovitosti, kteří na jediný patchpanel vlastní strukturky pustí více operátorů, ukazují dost cestu...)
Mě víc zajímají spolky pokud jde tvorbu obsahu. Novinařina je dnes totiž tak ztrátová, že spolek, který by z vybraných peněz kromě provozu serveru občas zaplatil nějakého novináře, aby jeho článek neskončil za paywallem, se fakt zisku obávat nemusí. Práce je drahá a obsah se nevytvoří sám. Láká mi komunita Mastodonu, klidně řešená jako spolek, která by formou hlasování řešila třeba moderaci a pravidla (jako to kdysi měl Fidonet), řešila by přiměřenost a nepřiměřenost komerčního obsahu, snažila by se občas zasponzorovat i tvorbu obsahu (když by byl kvalitní a o tom by právě členové spolku mohli hlasovat... ostatně, Fediverse je sama o sobě docela dobrá platforma na různá nepříliš závažná anonymní hlasování...)
Smyslem by bylo zpřístupnění obsahu nečlenům spolku bez paywallu a bez reklamy, což v podstatě každý autor obsahu podle mě trochu chce: chci mít jistotu, že u mých fotek z dovolené nebude náhodná reklama a případně že sajt, kam ty fotky dávám, nekoupí nějaký pošuk a nepoužije ten obsah k sebepropagaci, jednostranné politice, apod. Zkrátka jako subjekt vlastnící Fediverse instanci mi spolek připadá ideální, a shromažďuju o tom informace, získávám nadšence, apod. Z minulosti (ostatně i to CZFree) je mi jasné, jak daleko bych se sólovým projektem typu
https://f.cz/ mohl dostat a že existují meze růstu takovýchto projektů.
Takže jen proto, že některé věci mi přijdou řešitelné jako řemeslo, živnost, firma, prostě podnikání a skrz zisk (dokonce lépe, než přes vykazování hodin), to neznamená, že ekonomické modely jiných aktivit jsou dnes hodně pochybné (třeba média) a spolková aktivita např. na poli médií a sociálních sítí mi přijde zajímavá hodně (a není možná ani vhodné, aby to hned byla politická strana, že... touhle fázi jsem si tak prošel, politické strany jsou v demokracii nutnost, ale tvorba vnitřního konsensu o kterou se pokusili Piráti, v kombinaci se komunikací s voliči i mezi sebou přes vnější informační systémy, se ukázala prostě jako složitá...)